ENQUIRE

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

ENQUIRE ishte një projekt softuerik i shkruar në vitin 1980 nga Tim Berners-LeeCERN,[1] i cili ishte paraardhësi i World Wide Web [1][2][3]. Ishte në program i thjeshtë hypertext [3] që kishte disa nga ide të njëjta si Rrjeti dhe Rrjeti Semantik, por ishte i ndryshëm në disa mënyra të rëndësishme.

Sipas Berners-Lee, emri është frymëzuar nga një libër me titull Enquire Within Upon Everything.[1][2][4]

Kushtet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth vitit 1980, përafërsisht 10,000 njerëzit ishin duke punuar në CERN me harduerë, softuerë dhe kërkesa individuale të ndryshme. Shumë punë bëhej me e-mail dhe shkëmbim të dokumenteve(Anglisht: file)[3]. Shkencëtarët kishin nevojë të kontrollojnë gjëra të ndryshme [2] dhe projekte të ndryshme u inkuadruan me njëri-tjetrin [1]. Berners-Lee filloi të të punojë për 6 muaj, nga 23 qershor viti 1980 në CERN, në këtë kohë ai zhvilloi ENQUIRE [5]. Kërkesat për krijimin e një sistemi të ri ishin përputhshmëria me rrjete, formate të diskut, formate të dhënash, dhe skemat e kodimit të karaktereve të ndryshme, që bëri që çdo përpjekje për të transferuar informacion midis sistemeve të ndryshëm një detyrë të frikshme dhe në përgjithësi jopraktike [6]. Sisteme të ndryshme hypertext, përpara ENQUIRE nuk i plotësonin këto kërkesa p.sh. Memex dhe NLS [6].

Dallimi me HyperCard[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dallimi me World Wide Web[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pse ENQUIRE dështoi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d Berners-Lee, Tim. "Frequently asked questions — Start of the web: Influences". World Wide Web Consortium. Marrë më 22 korrik 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Jeffery, Simon; Fenn, Chris; Smith, Bobbie; Coumbe, John (23 tetor 2009). "A people's history of the internet: from Arpanet in 1969 to today" (Flash). London: The Guardian. fq. See 1980. Marrë më 7 janar 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b c Berners-Lee, Tim (1994). "A Brief History of the Web". World Wide Web Consortium. Marrë më 24 gusht 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Finkelstein, Prof. Anthony (15 gusht 2003). "ENQUIRE WITHIN UPON EVERYTHING". ICT Portal. BBC. Marrë më 7 janar 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura oxford
  6. ^ a b Berners-Lee, Tim (gusht 1996). "The World Wide Web: Past, Present and Future". World Wide Web Consortium. Marrë më 25 gusht 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Leximi i mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Berners-Lee, Tim (2000). Weaving the web. The original design and ultimate destiny of the World Wide Web. New York: Harper Business. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]