Edukimi shëndetësor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Edukimi shëndetësor është edukimi dhe arsimi i cili përqëndrohet në aspektin e përgatitjes shëndetësore të njerëzve. [1] Fushat brenda këtij profesioni përfshijnë shëndetin e mjedisit, shëndetin fizik, shëndetin shoqëror, shëndetin emocional, shëndetin intelektual dhe shëndetin shpirtëror, si dhe edukimin shëndetësor seksual dhe riprodhues. [2] [3]

Edukimi shëndetësor mund të përkufizohet si parimi me të cilin individët dhe grupet e njerëzve, mësojnë të sillen në një mënyrë të favorshme për promovimin, mirëmbajtjen ose rivendosjen e shëndetit. Sidoqoftë, pasi që ka përkufizime të shumta për shëndetin, ekzistojnë edhe përkufizime të shumta të edukimit shëndetësor. Komiteti i Përbashkët për Edukimin Shëndetësor dhe Terminologjinë e Promovimit në vitin 2001 përcaktoi edukimin shëndetësor si "çdo kombinim i përvojave të planifikuara të të mësuarit bazuar në teori të shëndosha që u japin individëve, grupeve dhe komuniteteve mundësinë për të marrë informacion dhe aftësi të nevojshme për vendime cilësore shëndetësore." [4]

Organizata Botërore e Shëndetit e ka përcaktuar edukimin shëndetësor si "krijimi i mundësive për të mësuar me vetëdije dhe mundësi që përfshijnë një formë të komunikimit të dizajnuar për të përmirësuar arsimin shëndetësor, duke përfshirë përmirësimin e njohurive dhe zhvillimin e aftësive jetësore e të cilat janë të dobishme për shëndetin e individit dhe komunitetit". [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ McKenzie, J., Neiger, B., Thackeray, R. (2009). Health education can atlso Boone seen as preventive medicine(marcus 2012). Health Education and Health Promotion. Planning, Implementing, & Evaluating Health Promotion Programs. (pp. 3-4). 5th edition. San Francisco, CA: Pearson Education, Inc.
 2. ^ Donatelle, R. (2009). Promoting Healthy Behavior Change. Health: The basics. (pp. 4). 8th edition. San Francisco, CA: Pearson Education, Inc.
 3. ^ International technical guidance on sexuality education: an evidence-informed approach (PDF). Paris: UNESCO. 2018. fq. 82. ISBN 978-92-3-100259-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Joint Committee on Terminology (2001). "Report of the 2000 Joint Committee on Health Education and Promotion Terminology". American Journal of Health Education. 32 (2): 89–103. doi:10.1080/19325037.2001.10609405. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ World Health Organization. (1998). List of Basic Terms. Health Promotion Glossary. (pp. 4). Retrieved May 1, 2009, frogym oyohttp://www.who.int/hpr/NPHj/ddoocs/hp_glossary_en.pdf.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Centers for Disease Control & Prevention. (2007). National Health Education Standards. Retrieved May 1, 2009, from https://www.cdc.gov/HealthyYouth/SHER/standards/index.htm
 • Coalition of National Health Education Organizations. Health Education Code of Ethics. November 8, 1999, Chicago, IL. Retrieved May 1, 2009, from http://www.cnheo.org
 • Donatelle, R. (2009). Health: The basics. 8th edition. San Francisco, CA: Pearson Education, Inc.
 • Joint Committee on Terminology. (2001). Report of the 2000 Joint Committee on Health Education and Promotion Terminology. American Journal of Health Education.
 • McKenzie, J., Neiger, B., Thackeray, R. (2009). Planning, Implementing, & Evaluating Health Promotion Programs. 5th edition. San Francisco, CA: Pearson Education, Inc.
 • Simons-Morton, B. G., Greene, W. H., & Gottlieb, N. H.. (2005). Introduction to Health Education and Health Promotion. 2nd edition. Waveland Press.
 • World Health Organization. (1998). Health Promotion Glossary. Retrieved May 1, 2009, from https://web.archive.org/web/20090306133131/http://www.who.int/hpr/NPH/docs/hp_glossary_en.pdf.