Ekonomia e Bashkimit Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Evropës.

Ekonomia e Bashkimit Evropian është ekonomia e përbashkët e shteteve anëtare të Bashkimit Evropian (BE). Është ekonomia e 3-të më e madhe në botë në terma nominalë, pas Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, dhe e 3-ta në terma të barazisë së fuqisë blerëse (PPP). PBB-ja e Bashkimit Evropian vlerësohet të jetë rreth 16.6 trilion dollarë (nominale) në vitin 2022, që përfaqëson rreth 1/6 të ekonomisë globale. Gjermania ka GDP-në më të madhe kombëtare nga të gjitha vendet e BE-së, e ndjekur nga Franca dhe Italia.

Euro është monedha rezervë e 2-të më e madhe dhe monedha e 2-të më e tregtuar në botë pas dollarit amerikan. Euro përdoret nga 20 prej 27 anëtarëve e saj, në përgjithësi, është monedha zyrtare në 26 vende, në eurozonë dhe në 6 vende të tjera evropiane, zyrtarisht ose de facto.

Ekonomia e Bashkimit Evropian përbëhet nga një treg i brendshëm i ekonomive të përziera të bazuara në tregun e lirë dhe modele të avancuara sociale. Për shembull, ai përfshin një treg të brendshëm të vetëm me lëvizje të lirë të mallrave, shërbimeve, kapitalit dhe punës. GDP për frymë (PPP) ishte 43,188 dollarë në 2018, krahasuar me 62,869 dollarë në Shtetet e Bashkuara, 44,246 dollarë në Japoni dhe 18,116 dollarë në Kinë. Ka pabarazi të konsiderueshme në PBB për frymë (PPP) midis shteteve anëtare që variojnë nga 106,372 dollarë në Luksemburg në 23,169 dollarë në Bullgari. Me një koeficient të ulët Gini prej 31, Bashkimi Evropian ka një shpërndarje më të barabartë të të ardhurave sesa mesatarja botërore.

Investimet e BE-së në vendet e huaja arrijnë në 9.1 trilion dollarë, ndërsa investimet e huaja të bëra në Bashkimin Evropian arrijnë në 5.1 trilion dollarë në vitin 2012, deri tani investimet më të larta të huaja dhe vendase në botë. Euronext është bursa kryesore e Eurozonës dhe e 6-ta në botë për nga kapitalizimi i tregut. Partnerët më të mëdhenj tregtarë të Bashkimit Evropian janë Shtetet e Bashkuara, Kina, Mbretëria e Bashkuar, Zvicra, Rusia, Turqia, Japonia, Norvegjia, Koreja e Jugut, India dhe Kanadaja. Në vitin 2018, borxhi publik në Bashkimin Evropian ishte 80% e PBB-së, me pabarazi mes normës më të ulët, Estonia me 8.4%, dhe më e larta, Greqia me 181.1%.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]