Elhamdulilah

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Elhám dhe Elhamdulilah (Elhamdyrillah) është fillesë kryesore e ajetit të parë në suren e parëKur'anit që këndohet si sure e tërë në çdo reqatnamazit, kur qëndrohet në këmbë. Në pikëpamje besimi fetar është ḥamdale (arabisht: حمدلة, hymn nderimi)[1] dhe taḥmīd (تحميد, lavd)[2] i fuqishëm në lavdi të Zotit si nga muslimanët[3] ashtu edhe nga të krishterët e hebrenjtë arabishtfolës.[4] Ka prejardhjen nga arabishtja ٱلحمد لله (Al-ḥamdu lil-lah) që do të thotë "lavdi i përket Allahut" ose "i qofshim true Allahut". Në gjuhën popullore Shyqyr i qoftë Zotit, i falemi nderës Zotit, qoftë lavdëruar Zoti.[3]

Shpesh përdoret nga myslimanët e çdo sfondi, për shkak të centralitetit të tij ndaj teksteve të Kur'anit dhe Hadithit dhe kuptimi dhe shpjegimi i thellë i tij kanë qenë subjekt i shumë tefsireve. Shqiptohet sidomos në mbarim të ngrënies së vaktit, në shenjë mirënjohjeje Perëndisë.[4]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ MacDonald, D.B. (2012). "Ḥamdala". më P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs. Encyclopaedia of Islam (bot. 2nd). Brill. :10.1163/1573-3912_islam_SIM_2663. 
  2. ^ P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel, W.P. Heinrichs, red. (2012). "taḥmīd". Encyclopaedia of Islam, Glossary and Index of Terms (bot. 2nd). Brill. :10.1163/1573-3912_ei2glos_SIM_gi_04657. 
  3. ^ a b Dizdari, Tahir (2005). "Elhám" në Fjalorin e Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. f. 250–251. 
  4. ^ a b Hans Wehr; J Milton Cowan (1979). A Dictionary of Modern Written Arabic (PDF) (bot. 4th). Spoken Language Services.