Jump to content

Emri i skenës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Emri i skenës, ndryshe emri skenik ose emri artistik[1] është një nofkë e përdorur nga performuesit, autorët, dhe njerëzit në fushën e argëtimit — si aktorët, këngëtarët, humoristët dhe muzikantët. Emrat e këtillë profesionalë mbërthehen nga këta persona për arsye të ndryshme, dhe mund t'i përngjajnë ose të jenë identikë me emrin e lindjes së tyre. Në raste të ndryshme të rralla, disa performues mund të vendosin ta adoptojnë emrin skenik si emrin e tyre ligjor.

Emrat e vajzërisë dhe nickname-at mund të përdoren ndonjëherë për këto qëllime.

Arsyetimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa njerëz e marrin një emër të skenës meqë emri i tyre është shumë i vështirë të shqiptohet apo gërmëzohet; i bie konsideratave të shëndetit dhe sigurisë; konsiderohet jotërheqës, i mërzitshëm apo pa dashje qesharak; projekton një imazh të padashur; po përdoret nga një person tjetër i shquar, duke përfshirë emrat që nuk janë të njëjtë por ngjasojnë tepër saqë ngatërrohen. Për shembull është këngëtarja e pop-it Katy Perry, emri i vërtetë i së cilës është Katheryn "Katy" Hudson, që do ta kishte ngatërruar me aktoren Kate Hudson. Ndonjëherë e adopton performuesi/ja një emër skenik të pazakontë apo të çuditshëm për të tërhequr vëmendje. Performuesit e tjerë shfrytëzojnë emrat e skenës për ta mbajtur anonimitetin, siç është puna e yjeve pornografike, sidomos në rast të ndërrimit të karrierës. Koncepti ekuivalent mes shkrimtarëve quhet nom de plume (emri i penës).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Emrat e vërtetë të artistëve që ndërtuan karrierën e tyre mbi nofka". Lajmi.net - Lajme të Kosovës nga politika, zgjedhjet, ekonomia, sporti, showbiz, lifestyle, arti dhe teknologjia. (në anglishte amerikane). 2018-06-01. Marrë më 2024-02-26.