Erërat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Era është rrjedha e gazrave në një shkallë të gjerë. Në sipërfaqen e Tokës, era përbëhet nga lëvizja pjesa më e madhe e ajrit.

Erërat zakonisht klasifikohen sipas shkallës së tyre hapësinore, shpejtësisë së tyre, llojeve të forcave që i shkaktojnë ato, rajoneve në të cilat ndodhin dhe efektit të tyre. Erërat më të forta të vëzhguara në një planet në Sistemin Diellor ndodhin në Neptun dhe Saturn. Erërat kanë aspekte të ndryshme: shpejtësia (shpejtësia e erës); dendësia e gazit të përfshirë; përmbajtja e energjisë ose energjia e erës. Era është gjithashtu një mjet i rëndësishëm transporti për farat dhe zogjtë e vegjël; me kohën gjërat mund të kalojnë mijëra milje në erë.

Meteorologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në meteorologji, erërat shpesh referohen në përputhje me fuqinë e tyre, dhe drejtimin nga e cila po fryn era. Shpërthimet e shkurtra të erës me shpejtësi të lartë quhen shpërthim. Erërat e forta me kohëzgjatje të ndërmjetme (rreth një minutë) quhen rrënime. Erërat me kohëzgjatje të gjatë kanë emra të ndryshëm që lidhen me forcën e tyre mesatare, të tilla si fllad, furtunë, stuhi dhe uragan. Era ndodh në një sërë shkallësh, nga rrjedhat e stuhive të zgjatura dhjetëra minuta, në flladet lokale të krijuara nga ngrohja e sipërfaqeve të tokës dhe që zgjasin disa orë, në erërat globale që rezultojnë nga ndryshimi në thithjen e energjisë diellore midis zonave të klimës në Tokë. Dy shkaqet kryesore të qarkullimit në shkallë të gjerë atmosferike janë ngrohja diferenciale midis ekuatorit dhe poleve dhe rrotullimi i planetit (efekti Coriolis). Brenda tropikëve, qarkullimet termike të ulëta mbi terren dhe pllajat e larta mund të drejtojnë qarkullimet e musoneve. Në zonat bregdetare, flladi i detit / cikli i flladit të tokës mund të përcaktojë erërat lokale; në zonat që kanë terren të ndryshueshëm, erërat malore dhe të luginës mund të dominojnë erërat lokale.

Për njeriun[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në civilizimin njerëzor, koncepti i erës është eksploruar në mitologji, ka ndikuar në ngjarjet e historisë, ka zgjeruar gamën e transportit dhe luftës dhe ka siguruar një burim energjie për punën mekanike, elektricitetin dhe rekreacionin. Era fuqizon udhëtimet e anijeve me vela përtej oqeaneve të Tokës. Balonat me ajër të nxehtë përdorin erën për të bërë udhëtime të shkurtra, dhe fluturimi me energji e përdor atë për të rritur ngritjen dhe për të zvogëluar konsumin e karburantit. Zonat e prerjes së erës të shkaktuara nga fenomene të ndryshme të motit mund të çojnë në situata të rrezikshme për avionët. Kur erërat bëhen të forta, pemët dhe strukturat e bëra nga njerëzit dëmtohen ose shkatërrohen.

Funksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Erërat mund të formojnë forma toke, përmes një shumëllojshmërie të proceseve të eolisë, të tilla si formimi i tokave pjellore, të tilla si toka, dhe nga erozioni. Pluhuri nga shkretëtirat e mëdha mund të zhvendoset në distanca të mëdha nga rajoni i saj nga erërat mbizotëruese; erërat që përshpejtohen nga topografia e përafërt dhe shoqërohen me shpërthime pluhuri u janë caktuar emra rajonalë në pjesë të ndryshme të botës për shkak të efekteve të tyre të rëndësishme në ato rajone. Era ndikon gjithashtu në përhapjen e zjarreve. Erërat mund të shpërndajnë farërat nga bimë të ndryshme, duke mundësuar mbijetesën dhe shpërndarjen e atyre specieve bimore, si dhe popullatat e insekteve fluturuese. Kur kombinohet me temperatura të ftohta, era ka një ndikim negativ në bagëtinë. Era prek dyqanet e ushqimit të kafshëve, si dhe strategjitë e tyre të gjuetisë dhe mbrojtjes.

Në hapësirën e jashtme, era diellore është lëvizja e gazrave ose grimcave të ngarkuara nga Dielli nëpër hapësirë, ndërsa era planetare është tejkalimi i elementeve kimikë të lehta nga atmosfera e një planeti në hapësirë.

Erërat e detit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]