Jump to content

Faqe (letër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Faqet e një libri

Faqe është njëra anë e një flete të letrës. Ajo mund të përdoret si një matje e dokumentimit ose regjistrimit në sasi (" se tabaku i shtypit mbulon gjashtëmbëdhjetë faqet e librit ") .

Faqja në tipografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anën e parë të një flete në libër, e quajmë faqe. Ana e parë e faqes quhet Recto, ndërsa ana tjetër Verso. Gjatë shfletimit të faqeve, dikush e lexon faqen e parë verso dhe pastaj lexon faqen Recto, pas shfletimit të faqes së ardhshme. Në librat në gjuhën angleze, por edhe në gjuhën shqipe, faqe Recto është në të djathtë dhe faqja verso është në të majtë . Faqja e parë e një libri në gjuhën shqqipe është zakonisht një faqe Recto në të djathtë, dhe lexuesi i shfleton faqet nga e djathta në të majtë. Nga e djathta në të majtë në gjuhët (arabisht, hebraishte , dhe persiane , kineze dhe japoneze plus kur shkruhet vertikalisht ), faqja e parë është zakonisht një faqe Recto në të majtë dhe lexuesi shfleton faqet nga e majta në të djathtë. Procesi i vendosjes së tekstit të ndryshëm në faqe, me elemente grafike, bëhet në një mënyrë të organizuar që quhet faqosje e faqes , dhe me ndjelehtësi relative ose errësirë referohet si ngjyra e saj . Një " faqe tipike " e librit në tipografi i referohet një hartimi mjeshtëror të një faqeje , e projektuar nga dizajneri grafik ose redaktori teknik i librit, që me ilustrim i njejti libër mund të arrijë një nivel të konsistencës vizuale. Për të ndihmuar dhe ruajtur konsistencën e dëshiruar, faqja tipike mund të shfrytëzohet edhe në një sistem të rrjetit . Në një libër modern, një faqe mund të përmbajë një kokë dhe një shtat. Faqet mund ose nuk mund të numërohen , por shumica janë faqet e shfaqura përpara tekstit kryesor në librër (duke përfshirë edhe faqen e titullit, parathënie, tabelë e përmbajtjes, etj) që janë quajtur kolektivisht çështje e përparme dhe ato të shfaqeshin pas tekstit kryesor ( shtojcat, hartat, grafikonet, etj), çështje mbrapa. Vendosja e faqes së autorit varion midis traditave tipografike të ndryshme: në librat në gjuhën angleze ajo i takon çështjes së përparme, megjithatë, në kineze dhe japoneze, faqja e autorit është pjesë e materies mbrapa. Në gjuhën angleze në tipografi, madhësia e një faqeje është e matur tradicionalisht në një njësi të quajtur pika.

Faqja në lëminë e bibliotekës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiquar nga lëmia e bibliotekës, numri i faqeve në një libër formon një pjesë të përshkrimit të saj fizik , kodifikua në bosht 300 $ a në MARC 21 dhe në 215 $ një bosht në UNIMARC . Ky përshkrim përbëhet nga numri i faqeve (ose një listë me numrime të tilla të ndara me presje , në qoftëse libri përmban seksione veçmas numëruar ), pasuar nga shkurtesa "f." Për " faqe (s )". Numri i faqeve është shkruar në të njëjtin stil (arabisht apo Numrat romak, uppercase ose Fjala, etj) si numëron në çdo seksion. Faqet e panumëruara nuk janë të përshkruara.

Për shembull,

XI , 2050 f.

përshkruan një libër me dy seksione, ku një seksion përmban 11 faqe të numëruara, përdorur numrat romak, dhe numri 2050 përmban pjesën e dytë të faqeve të numëruara duke përdorur numrat arabe; numri i përgjithshëm i faqeve është pra 2061 faqe, plus ndonjë faqe e panumëruar. Nëse libri përmban seksione më shumë, veçmas të numëruara, faqet shumë të panumëruara, apo faqet e vetëm të panumëruara, bibliotekari mund të zgjedhë për të përshkruar librin vetëm si "v " 1 ( një vëllim ) kur bën katalogizim origjinal.

Faqja e shtypur në informatikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në procesorë fjalë dhe spreadsheets, procesi i ndarjes së një dokument në faqet aktuale të letrës është quajtur numërtim. Shtypja e një faqe të madhe në faqet e shumta të vogla të letrës është quajtur nganjëherë tjegulla. Në fillim informatikë, prodhimi kompjuteri zakonisht përbëhet prej tekstit Monospaced rregulluar me kujdes në numër të barabartë të kolonave dhe rreshtave në çdo faqe të shtypura. Faqet e tilla janë të shkruara në mënyrë tipike duke përdorur printera linjës ( ose, në rastin e kompjuterave personale, karakter ( zakonisht dot matrix ) printera ) që pranon një kod të thjeshtë të tilla si ASCII, dhe në fund të një faqe të shtypura mund të tregohet nga një karakter të kontrollit të quajtur Feed formë. Faqja printera, printera që shtypura një faqe në një kohë, në mënyrë tipike të pranojë gjuhë përshkrimin faqe. Në gjuhën PostScript faqe përshkrim, duke u përshkruar faqe është shtypur duke përdorur operatorin showpage " .

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]