Florin Curta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Florin Curta (lindur më 15 janar 1965) është një arkeolog dhe historian amerikan me origjinë rumune, i cili është profesor i Historisë dhe Arkeologjisë Mesjetare në Universitetin e Floridës .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Curta punon në fushën e historisë së Ballkanit dhe është Profesor i Historisë dhe Arkeologjisë Mesjetare në Universitetin e Floridës në Gainesville, Florida . [1] Libri i parë i Curtës, Krijimi i sllavëve. Historia dhe Arkeologjia e Rajonit të Danubit të Poshtëm, AD 500–700, u emërua një titull akademik i shquar i zgjedhur në vitin 2002 dhe fitoi çmimin Herbert Baxter Adams të Shoqatës Historike Amerikane në 2003. [2] Curta është kryeredaktore e serisë Brill Evropa Lindore Qendrore dhe Lindore në Mesjetë, 450–1450. [2] Ai është anëtar në Institutin për Studime të Avancuara, Shkollën e Studimeve Historike, Universiteti Princeton (Pranverë 2007) dhe një koleg vizitor, Kolegji Corpus Christi, Universiteti i Oksfordit (2015). Ai ndjek një famulli të krishterë ortodokse lindore . [3]

Teoritë dhe kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I frymëzuar nga Reinhard Wenskus dhe Shkolla e Historisë e Vjenës, Curta është i njohur për përdorimin e tij të qasjes post-procesore dhe poststrukturaliste në shpjegimin e etnogjenezës dhe migrimeve sllave, e cila argumenton kundër pikëpamjes kryesore dhe qasjes kulturore-historike primordiale në arkeologji dhe historiografi. [4] [5] [6] [7] Curta argumenton kundër teorive të zgjerimit masiv sllav nga Urheimat sllav dhe mohon ekzistencën e Urheimat sllav. Vepra e tij hedh poshtë idetë e gjuhëve sllave si element unifikues i sllavëve ose shtimin e qeramikës së tipit Pragë si një shprehje kulturore arkeologjike e sllavëve të hershëm . Në vend të kësaj, Curta parashtron një hipotezë alternative e cila i konsideron sllavët si një "kategori etno-politike" e shpikur nga bizantinët, e cila u formua nga instrumentet politike dhe ndërveprimi në kufirin romak danubian ku lulëzoi kultura elitare barbare. [4] [8] [9] [10] [11] Hamendjet e Curta-s u pritën me mosmarrëveshje thelbësore dhe "kritika të ashpra në përgjithësi dhe në detaje" nga arkeologë dhe historianë të tjerë. Ata vunë në dukje përzgjedhjen arbitrare të Curta-s të të dhënave historike dhe arkeologjike, vendeve dhe interpretimit të kronologjive për të mbështetur përfundimet e tij të paramenduara dhe modelin kulturor, i cili nuk shpjegon shfaqjen dhe përhapjen e sllavëve dhe kulturës sllave. [12] [13] [14] [15] [16] [17] Modeli migracionist mbetet si më i pranueshëm dhe më i mundshmi për të shpjeguar përhapjen e sllavëve si dhe kulturës sllave (përfshirë gjuhën), [8] [18] por pikëpamjet e Curta ndezën një debat të ri shkencor dhe gjetën mbështetje nga ata që përdorin të qasje të ngjashme, si Walter Pohl dhe Danijel Dzino. [12] [19]

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Interview with Florin Curta". Medievalists.net. janar 2007. Marrë më 24 dhjetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "Florin Curta". history.ufl.edu. University of Florida. Marrë më 11 prill 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Holt, Andrew (25 dhjetor 2014). "An Interview with Dr. Florin Curta on Communism, Faith, and Academia". apholt.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Di Hu, "Approaches to the Archaeology of Ethnogenesis: Past and Emergent Perspectives", Journal of Archaeological Research, 21(4), 2013, pp. 389-390
 5. ^ Johannes Koder, "On the Slavic Immigration in the Byzantine Balkans", Migration Histories of the Medieval Afroeurasian Transition Zone: Aspects of Mobility Between Africa, Asia and Europe, 300-1500 C.E., 2020, pp. 81-100
 6. ^ Florin Curta, The Early Slavs. Culture and Society in Early Medieval Eastern Europe by Paul M. Barford (review), European Journal of Archaeology, 6(1), 2003, pp. 99-101
 7. ^ Florin Curta, "The early Slavs in Bohemia and Moravia: a response to my critics", Archeologické rozhledy, 61 (4), 2009, pp. 725-754
 8. ^ a b Felix Biermann, "Kommentar zum Aufsatz von Florin Curta: Utváření Slovanů (se zvláštním zřetelem k Čechám a Moravě) – The Making of the Slavs (with a special emphasis on Bohemia and Moravia)", Archeologické rozhledy, 61 (2), 2009, pp. 337-349
 9. ^ Boris Todorov, The Making of the Slavs. History and Archaeology of the Lower Danube Region, c. 500–700 by Florin Curta (review), Comitatus, 33, 2002, pp. 178-180
 10. ^ Paul Stephenson, The Making of the Slavs: History and Archaeology of the Lower Danube Region, c. 500-700 by Florin Curta (review), The International History Review, 24 (3), 2002, pp. 629-631
 11. ^ Florin Curta, "The Making of the Slavs between ethnogenesis, invention, and migration", Studia Slavica et Balcanica Petropolitana, 2 (4), 2008, pp. 155-172
 12. ^ a b Walter Pohl, The Avars: A Steppe Empire in Central Europe, 567-822, Cornell University Press, 2018, pp. 124
 13. ^ Tomáš Gábriš, Róbert Jáger, "Back to Slavic Legal History? On the Use of Historical Linguistics in the History of Slavic Law", Frühmittelalterliche Studien, 53 (1), 2019, pp. 41-42
 14. ^ Petr V. Shuvalov, "The invention of the problem (on Florin Curta's book)", Studia Slavica et Balcanica Petropolitana, 2 (4), 2008, pp. 13-20
 15. ^ Andrej Pleterski, "The Ethnogenesis of the Slavs, the Methods and the Process", Starohrvatska prosvjeta, 3 (40), 2013, pp. 8-10, 22-25
 16. ^ Andrej Pleterski, "The Early Slavs in the Eastern Alps and Their Periphery", in The Slavs on the Danube. Homeland Found, Editors-in-Charge Roman A. Rabinovich and Igor O. Gavritukhin, Stratum plus, No. 5, 2015, pp. 232, quote: "Однако под влиянием англосаксонских антропологических теорий возникла и третья концепция, согласно которой славяне в Европе распространялись не как «биологический» феномен, а как культурная модель образа жизни с языковым компонентом данной культурной модели (Barford 2001; Curta 2001; 2008; 2010; 2010а; Dzino 2008; 2009). Недостаток данной концепции состоит в том, что она в основном сосредоточена на механизме передачи культурной модели, и гораздо меньше — на ее происхождении. На другие слабые места в ее аргументации указывает Владимир Сокол — это недостаточное знание адептами концеп1 За дружескую помощь я благодарю Владимира Нартника. №5. 2015 ции конкретных материалов, что приводит к произвольным интерпретационным выводам (Sokol 2011)."
 17. ^ Belaj, Vitomir; Belaj, Juraj (2018). "Around and below Divuša: The Traces of Perun's Mother Arrival into Our Lands". Zbornik Instituta za arheologiju / Serta Instituti Archaeologici, Vol. 10. Sacralization of Landscape and Sacred Places. Proceedings of the 3rd International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology. Zagreb: Institute of Archaeology. fq. 75–76. ISBN 978-953-6064-36-6. The lexical content of the living culture of the ancient Slavs before their separation refutes Curta's conclusions. As if Curta before our eyes were writing a new historiographic myth about them (Belaj, V., Belaj, J. 2018). Negative answers to such considerations were not in short supply either. Suffice it to mention the 2009 and 2013 works by the Ljubljana scholar Andrej Pleterski, and the 2010 work by the Ukrainian scholar Maksim Žih. The latter mocked Curta: "in summary, we could say that F. Curta's works are frequently structured on the principle leading "from (an a priori) concept towards sources". We may add that Curta's way of thinking is suspiciously similar to the stadial theory of the Soviet scholar Nicholas Yakovlevich Marr9 (see: Belaj, V., Belaj, J. 2018) ... In addition to the fact that Curta's conclusions cannot withstand a logical critique, they are also based only on selected evidential material he necessitated in order to infer the conclusions he had already made in advance. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Michel Kazanski, "Archaeology of the Slavic Migrations", in: Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online, Editor-in-Chief Marc L. Greenberg, BRILL, 2020, quote: "There are two specific aspects of the archaeology of Slavic migrations: the movement of the populations of the Slavic cultural model and the diffusion of this model amid non-Slavic populations. Certainly, both phenomena occurred; however, a pure diffusion of the Slavic model would hardly be possible, in any case in which a long period of time when the populations of different cultural traditions lived close to one another is assumed. Moreover, archaeologists researching Slavic antiquities do not accept the ideas produced by the "diffusionists," because most of the champions of the diffusion model know the specific archaeological materials poorly, so their works leave room for a number of arbitrary interpretations (for details, see Pleterski 2015: 232)."
 19. ^ Danijel Dzino, Becoming Slav, Becoming Croat: Identity Transformations in Post-Roman and Early Medieval Dalmatia, BRILL, 2010, pp. 93-94