Fokas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fokas
Monedhë e Phocas. Nenexhik i Konstandinopojës, 4 zyrtarë Goditur 604–607. N F FOCAS PЄRP AVI, kurorë dhe kurorë e përballet me bustin, duke mbajtur globus cruciger / VICTORI A AVςЧ, Engjëlli në këmbë, duke mbajtur globus kryqëzimin dhe stafin e gjatë që përfundon në staurogram; Δ // CONOB.

Flavius Phocas (Greek; 547 – 5 tetor 610) ishte perandor bizantin nga 602 në 610. Jeta e hershme e Phocas është kryesisht e panjohur, por ai u bë i famshëm në 602, si një udhëheqës në revoltën kundër Perandorit Maurice. Foka kapi Kostandinopojën dhe përmbysi Maurice-n më 23 nëntor 602 dhe u shpall vetë perandor në të njëjtën ditë. Foka nuk besoi thellë në elitën e Kostandinopojës dhe prandaj instaloi të afërmit e tij në pozita të larta ushtarake dhe pastroi brutalisht kundërshtarët e tij. Phocas vlerësohet gjerësisht si një udhëheqës i paaftë, si i administratës ashtu edhe i ushtrisë.  Nën mbretërinë e tij Perandoria Bizantine u kërcënua nga armiq të shumtë, me sulme të shpeshta në Ballkan nga Avarët dhe Sllavët, dhe një pushtim Sasanid në provincat lindore. Për shkak të paaftësisë dhe brutalitetit të pretenduar të Fokas, Eksarku i Afrikës, Herakliu i Vjetër, u rebelua kundër tij. Herakliu, djali i Plakut, Herakliu, arriti të merrte Konstandinopojën më 5 tetor 610 dhe ekzekutoi Phocas-in në të njëjtën ditë, përpara se të deklarohej perandor.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Phocas ka lindur ndoshta në 547, pasi thuhej se ishte në moshën 55 vjeç kur u bë perandor.[1] Ai dhe familja e tij ka të ngjarë të kishin origjinë trako-romake.[2] Jeta e Phocas para uzurpimit të tij të fronit të Perandorisë Bizantine është e errët, por dihet që ai shërbeu si një oficer i rangut të ulët nën Perandorin Maurice.

Uzurpimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 602, ushtria bizantine u rebelua kundër Perandorit Maurice, kryesisht për shkak të lodhjes dhe zemërimit për urdhrat për të vazhduar fushatën në veri të Danubit në dimër, si dhe shkurtimeve të mëparshme të pagave. Ushtria shpalli Phocas, deri atëherë një centurion, të ishte perandori i ri, duke e ngritur atë në një mburojë (metoda tradicionale e shpalljes së perandorëve) më 23 nëntor 602.[3][4]

Phocas u kurorëzua perandori i ri nga patriarku në kishën e Shën Gjon Pagëzorit në Hebdomon. Disa ditë më vonë ai hyri në Kostandinopojë pa kundërshtim.

Maurice u largua nga qyteti me djemtë e tij, Theodosius dhe Tiberius, por ata shpejt u kapën dhe u ekzekutuan. Gruaja dhe vajzat e Maurice u futën në manastirin e Nea Metanoia dhe më vonë u vranë.[5]

Konflikt i huaj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht nga ekzekutimet e perandorit të mëparshëm dhe pasardhësit e tij dinastikë, Foka mbeti në një pozitë të pasigurt, gjë që e bëri atë të kushtonte energjinë e tij për pastrimin e armiqve dhe shkatërrimin e komploteve. Për shkak të këtij fokusi dhe rezistencës lokale me të cilën ai u përball gjatë gjithë Perandorisë Bizantine, ai nuk ishte në gjendje të përballonte sulmet e huaja në kufijtë e perandorisë. Avarët dhe Sllavët filluan sulme të shumta në provincat Ballkanike të Perandorisë Bizantine dhe Perandoria Sasane filloi një pushtim në provincat lindore të perandorisë.

Avarët ishin në gjendje të merrnin të gjitha tokat në Ballkan në veri të Selanikut. Popullatat e qyteteve të krishtera u therën ose u kapën. Bizantinët transferuan shumicën e forcave të tyre në frontin lindor për shkak të kërcënimit nga Persianët.

Persianët sasanidë kishin qenë më parë në paqe me Maurice si rezultat i një traktati që ata bënë me të në 591. Pasi Phocas uzurpoi dhe vrau Maurice, Persianët pushtuan perandorinë në 603. [3] Sasanidët pushtuan me shpejtësi provincat lindore, duke çuar Magister militum për Orientem, Narses, për t'u larguar në anën e tyre. Phocas u mor shpejt me të, duke e ftuar në Konstandinopojë nën premtimin e sjelljes së sigurt, duke e djegur të gjallë kur mbërriti. Në vitin 607, Sasanidët kishin pushtuar Mesopotaminë, Sirinë dhe pjesën më të madhe të Azisë së Vogël, deri në Bosfor.[4]

Në kohën që mbretërimi i tij përfundoi në 610, Persianët kishin kaluar tashmë Eufratin dhe kishin marrë Zenobinë. Llogaritë bashkëkohore i përshkruajnë persët si shumë brutalë ndaj popullatës së okupuar. "Mrekullia e Shën Demetrit" përshkroi masakrën:

Djalli ngriti shakullinë e urrejtjes në të gjithë Lindjen, Cilikinë, Azinë, Palestinën dhe të gjitha tokat prej andej në Kostandinopojë: fraksionet, që nuk kënaqeshin më thjesht të derdhnin gjak në vende publike, sulmuan shtëpi, gra të therura, fëmijë, të moshuarit dhe të rinjtë që ishin të sëmurë; ata, rinia dhe dobësia e të cilëve penguan shpëtimin e tyre nga masakra, [panë] miqtë, të njohurit dhe prindërit e tyre të plaçkitur, dhe pas gjithë kësaj, madje edhe u vunë flakën në mënyrë që banori më i mjerë të mos ishte në gjendje të shpëtonte.[5]

Kolona e Fokas në Romë

Administrata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Phocas nuk ishte në gjendje të kontrollonte as shtetin dhe as ushtrinë në mënyrë efektive.[6] Për shkak të mosbesimit të tij ndaj pjesës më të madhe të elitës së Konstandinopojës, me të cilin ai nuk kishte pasur asnjë lidhje para se të bëhej perandor, Phocas praktikoi nepotizëm, duke mbushur shpesh poste të larta ushtarake me të afërmit e tij. Ai instaloi: vëllain e tij Domentziolus si Magister officiorum në 603; nipi i tij Domentziolus si Magister militum për Orientem në 604, duke i dhënë komandë mbi provincat lindore; dhe vëllai i tij Comentiolus si Magister militum për Orientem rreth vitit 610. Të tre i qëndruan besnikë Fokas derisa u vranë nga Herakliu.[6] Nga tre të afërmit meshkuj të njohur me gjak të Phocas, të tre u emëruan në poste të larta, dy në pozicione ushtarake dhe një në një pozicion administrativ. Phocas gjithashtu caktoi Priscus, i cili ishte dhëndri i tij nga martesa e tij me vajzën e Phocas Domentzia, si Vjen eksubitor, kapiten i Excubitors, në 603.[6]

Politika italiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur Phocas ishte perandor, Italia Bizantine ishte nën sulmin e vazhdueshëm nga Lombards, por qeveria Bizantine shpenzoi pak burime për të ndihmuar Italinë për shkak të problemeve diku tjetër. Në tërësinë e mbretërimit të Phocas, e vetmja strukturë publike e ndërtuar me para qeveritare në qytetin e Romës ishte një statujë e Phocas e përfunduar në vitin 608.[5]

Kur Phocas uzurpoi Maurice, Gregori i Madh ishte peshkop i Romës dhe ai e vlerësoi Phocas si një rivendosës i lirisë. Gregori e përmendi atë si një zot të devotshëm dhe të zellshëm dhe e krahasoi gruan e tij (Perandoreshën e re) Leontia me bashkëshorten e Marcianit Pulcheria (të cilën Këshilli i Kalcedonit e quajti Helena e re). Në maj 603, portretet e çiftit perandorak mbërritën në Romë dhe u urdhëruan nga papa të vendoseshin në oratorinë e Shën Cezarit në pallatin perandorak në Palatine.[5]

Depozitimi i Phocas 610 Pas Krishtit.

Miratimi perandorak ishte i nevojshëm në atë kohë për të caktuar një papë të ri, por miratimi u vonua me një vit me vdekjen e Papës Sabinian në 606, pasi Phocas ishte i zënë me vrasjen e armiqve të brendshëm që kërcënonin sundimin e tij.[5] Ai më në fund dha miratimin në 607 dhe Boniface III u bë papë. Foka e shpalli Romën "kreun e të gjitha kishave". Pak më vonë, Phocas kishte ngritur një statujë të vet të praruar në një kolonë monumentale në Forumin Romak, i njohur si Kolona e Phocas.

Miniatura 41 nga Kronika e Konstandin Manasit, shekulli 14: Uzurpatori Foka dhe sulmi kundër tij nga ushtritë e Herakliut.

Rënia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht se u emërua si Comes excubitorum, Priscus nuk ishte besnik ndaj Phocas, dhe në 608 ai i bëri thirrje Heraclius Plakut, Eksarku i Kartagjenës, për t'u rebeluar kundër Phocas.[6] Herakliu Plaku u pajtua dhe filloi të përgatitej për të pushtuar, duke ndërprerë furnizimin me grurë të Kostandinopojës dhe duke mbledhur një ushtri të madhe dhe flotën detare. Herakliu i Vjetër filloi pushtimin e tij në 609, me kushëririn e tij, Nicetas, duke marshuar trupa në krye të kryeqytetit dhe djalin e tij, Herakliun, duke udhëhequr një pushtim detar të Selanikut, përpara se të marshonte për në Kostandinopojë. Herakli arriti jashtë Kostandinopojës më 3 tetor 610 dhe kapi qytetin më 5 tetor. Herakli u shpall perandor në të njëjtën ditë dhe me shpejtësi u ekzekutua Phocas.[4]

Trashëgimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Phocas është përshkruar në përgjithësi si një horr nga historianët bizantinë dhe modernë, por disa nga burimet më të hershme të disponueshme rreth mbretërimit të Phocas janë shkruar gjatë mbretërimit të Herakliut. Shkrimet që mbijetojnë nuk janë në mënyrë të besueshme neutrale dhe shkrimtarët do të kishin arsye të mira për ta demonizuar atë në mënyrë që të forconin sundimin e Herakliut.[7]

Në sferën kulturore, mbretërimi i Phocas shënohet nga ndryshimi i modës Perandorake të vendosur nga Konstandini i Madh. Konstandini dhe të gjithë pasardhësit e tij, përveç Julianit Apostat, ishin pa mjekër. Phocas përsëri prezantoi mbajtjen e mjekrës. Kjo mënyrë zgjati deri në fund të Perandorisë Bizantine.[8]

Duke e quajtur Papën "kreun e të gjitha kishave", dekreti i Fokas ka qenë i rëndësishëm në diskutimet rreth përparësisë papnore dhe epërsisë papnore . Disa komentatorë historianë protestantë e kanë parë dekretin e Fokas (zakonisht në vitin 606) si me një rëndësi eskatologjike.[9] Për shembull, në Horae Apocalypticae të tij, Edward Peshkopi Elliott mori 1260 ditët e Zbulesës 11:3 për të qenë periudha midis 606 dhe Unifikimit të Italisë në 1866.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Carr, John (2015). Fighting Emperors of Byzantium. Pen and Sword. ISBN 9781473856400. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Crawford, Peter (2013). The War of the Three Gods: Romans, Persians and the Rise of Islam. Pen and Sword. ISBN 9781473829510. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Kleinhenz, Christopher (2017). Routledge Revivals: Medieval Italy (2004): An Encyclopedia. Taylor & Francis. ISBN 9781351664431. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Parnell, David Alan (2016). Justinian's Men: Careers and Relationships of Byzantine Army Officers, 518-610. Springer. ISBN 9781137562043. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Commons-inline

Stampa:S-hou
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Maurice
Byzantine Emperor
602–610
Pasardhësi 
Heraclius
Parardhësi 
Lapsed; no consuls from 583 to 603
Consul of the Roman Empire
603
Pasardhësi 
Lapsed; no consuls appointed until Heraclius the Elder and Heraclius were appointed in 608
 1. ^ PLRE 3B p. 1030
 2. ^ Bury, John Bagnell (2009) [1889]. History of the Later Roman Empire from Arcadius to Irene. Vëll. II. Cosimo, Inc. ISBN 978-1-60520-405-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Kleinhenz 2017.
 4. ^ a b c Carr 2015.
 5. ^ a b c d e Ekonomou, Andrew. Byzantine Rome and the Greek Popes. Lexington books, 2007
 6. ^ a b c d Parnell 2016.
 7. ^ Kevin, Crow (2002). "Phocas". De Imperatoribus Romanis. Marrë më 25 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Byzantine first & last times". Byzantium.xronikon.com. Marrë më 7 nëntor 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Newsom, Carol A. (2014). Daniel: A Commentary. Westminster John Knox Press. fq. 317. ISBN 9781611645392. Marrë më 8 korrik 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)