Folklori Serb

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vajzë Kosovare nga Uroš Predić
Pavle Orlović i jepet ujë nga një vajzë që kërkon të fejuarin e saj në fushat e betejave të Kosovës Polje ( Gazimestan ), ai i thotë asaj se dashuria e saj, Milano, dhe dy vëllezërit e tij me gjak Miloš dhe Ivan u vranë gjatë Betejës së Kosovës nga Turqit osmanë.

Folklori Serb është tradita popullore midis serbëve etnikë. Shembujt më të hershëm të folklorit serb shihen në zakonet sllave para-kristiane të shndërruara në krishterim .

Folklori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Apostujt e Sllavëve, Cirili dhe Metodi, kanë adhuruar nga të krishterët ortodoksë serbë që nga krishterimi i tyre në 867, ata janë konsideruar si serbë nga historianët. [1]

Në Krajište dhe Vlasina ka histori epike të shfarosjes së meshkujve Romakë në një betejë, dhe për vendosjen e Rusëve ( Antes ) [2] [3]

Poezi epike serbe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poezia epike serbe është një formë e poezisë epike të shkruar nga serbët me origjinë në Serbinë e sotme, Bosnje-Hercegovinën dhe Malin e Zi . Ciklet kryesore u përpiluan nga autorë të panjohur serbë midis shekujve XIV dhe XIX. Ata kryesisht merren me ngjarje dhe personazhe historike.

Korpusi i poezisë epike serbe është i ndarë në cikle:

  • Cikli jo-historik
  • Cikli para-Kosovës - poema rreth ngjarjeve që i paraprijnë Betejës së Kosovës (Perandoria Osmane)
  • Cikli i Kraljević Marko
  • Cikli i Kosovës - poema për ngjarje që kanë ndodhur pak para dhe pas Betejës së Kosovës (asnjë poezi nuk e mbulon vetë betejën)
  • Cikli pas Kosovës - poema rreth ngjarjeve pas Betejës
  • Poezi për çlirimin e Serbisë
  • Poezi për çlirimin e Malit të Zi

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Calendar of Resurrection; Bašić 1913:55
  2. ^ Николић 1912: 165-167
  3. ^ http://www.rastko.rs/arheologija/delo/13047