Françeskanët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Françeskanët janë një grup urdhrash fetarë të ndërlidhur të krishterë brenda Kishës Katolike . Themeluar në vitin 1209 nga frati katolik italian Shën Françesku i Asizit, këto urdhra përfshijnë tre urdhra të pavarura për burra ( Urdhri i Fretërve të Vegjël është rendi më i madh bashkëkohor i meshkujve), urdhra për gra fetare si Urdhri i Shën Klarës dhe Urdhri i Tretë Urdhri i Shën Françeskut është i hapur për anëtarët meshkuj dhe femra. Ata u përmbahen mësimeve dhe disiplinave shpirtërore të themeluesit dhe të bashkëpunëtorëve dhe ndjekësve të tij kryesorë, si Shën Klara e Asizit, Shën Antoni i Padovës dhe Shën Elizabeta e Hungarisë . Ekzistojnë gjithashtu disa urdhra më të vegjël protestantë françeskanë, veçanërisht në traditat anglikane dhe luterane (p.sh. Komuniteti i Francisit dhe Klarës). [1]

Françesku filloi të predikonte rreth vitit 1207 duke nisur një udhëtim për në Romë për të kërkuar miratimin nga Papa Inocenti III në 1209 për të formuar një rend të ri fetar. Rregulli origjinal i Shën Françeskut i miratuar nga Papa nuk lejonte pronësinë e pronës, duke kërkuar që anëtarët e urdhrit të lypnin për ushqim gjatë predikimit. Masat shtrënguese kishin për qëllim të imitonin jetën dhe shërbimin e Jezu Krishtit . Françeskanët udhëtonin dhe predikonin në rrugë, ndërsa qëndronin në pronat e kishës. Shën Klara e Asizit, nën drejtimin e Shën Françeskut, themeloi Poor Clares (Urdhrin e Shën Klarit) të françeskanëve.

Varfëria ekstreme e kërkuar nga anëtarët u zbut në rishikimin përfundimtar të Rregullit në vitin 1223. Shkalla e respektimit e kërkuar nga anëtarët mbeti një burim kryesor konflikti brenda rendit, duke rezultuar në shkëputje të shumta. [2] [3] Urdhri i Friars Minor, i njohur më parë si dega "Observant", është një nga tre Urdhrat e Parë Françeskan brenda Kishës Katolike, të tjerët janë " Konventualët " (formuar 1517) dhe " Kapucinët " ( 1520). Urdhri i Friars Minor, në formën e tij aktuale, është rezultat i një bashkimi të disa urdhrave më të vegjël të përfunduar në 1897 nga Papa Leo XIII . [6] Dy të fundit, Capuchin dhe Conventual, mbeten institute të veçanta fetare brenda Kishës Katolike, duke respektuar rregullin e Shën Françeskut me thekse të ndryshme. Françeskanët konvencionalë nganjëherë quhen minoritanë ose greyfriars për shkak të zakonit të tyre. Në Poloni dhe Lituani ata njihen si Bernardines, sipas Bernardinit të Sienës, megjithëse termi diku tjetër i referohet cistercianëve .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Community of Francis and Clare". Community of Francis and Clare (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-05-09.
  2. ^ "Franciscans, Religious Order". Encyclopaedia Britannica. 26 shkurt 2013. Marrë më 7 janar 2017. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Saint Francis of Assisi, Italian Saint". Encyclopaedia Britannica. 26 shkurt 2013. Marrë më 7 janar 2017. {{cite encyclopedia}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)