Franz Oppenheimer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Franz Oppenheimer (30 mars 1864 – 30 shtator 1943) ishte një sociolog dhe ekonomist politik gjerman, që botoi libra rreth sociologjisë së shtetit.

Idetë kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Der Staat (Shteti)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri Der Staat (Shteti) është një ndër veprat më të njohura të Oppenheimeriit. Gjatë viteve 20 të shek të 20-të libri u përkthye në gjuhë të ndryshme të botës dhe ndikoi qarqe të ndryshme mendimtarësh, si izraelianin Dan Halutz, komunitarianët amerikanë, dhe libertarianët amerikanë si Albert Jay Nock, Murray Rothbard dhe Frank Chodorov.[1][2]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Paul Gottfried, Introduction to Franz Oppenheimer, The State, ISBN 1-56000-965-9, 1999, p. viii
  2. ^ Anarcho-Capitalism: An Annotated Bibliography Archived 3 June 2013[Date mismatch] at the Wayback Machine., Hans-Hermann Hoppe

Lexime të mëtejshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Smith, George H. (2008). "Oppenheimer, Franz (1864–1943)". përmbledhur nga Hamowy, Ronald (red.). The Encyclopedia of Libertarianism. Thousand Oaks, CA: SAGE; Cato Institute. ff. 364–5.  978-1-4129-6580-4.  2008009151. OCLC 750831024.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]