Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri & Pali
Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali, Ujëmirë..jpg
Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri dhe Pali, Ujëmirë
Lloji Arkeologjike
Vendndodhja Ujë i mirë , Klinë, Kosovë
Ndërtuar Mesjetë
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
Lloji Nën mbrojtje
Përcaktuar 02-245/58
Nr. i referencës 3027
Ujemire

Gërmadhat e Manastirit Shën Pjetri & Pali është një monument i trashëgimisë kulturore në Ujmir, Klinë, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik", i miratuar me numër 02-245/58.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Besohet se Shën Pjetri Korisha u bë murg në atë vend, kështu që gjatë dekadës së pestë të shekullit XIV, si një metoh i Deçanit, u ndërtua një kishë kushtuar Shënjtorëve Pjetrit dhe Palit, rreth së cilës u zhvillua një manastir i fortifikuar më vonë. Gjatë gjysmës së dytë të shekullit16-të, kisha iu nënshtrua një rinovimi të madh, në të cilin mori një ekzonarteks të fortifikuar në perëndim dhe një fqinj të ri në lindje. Punimet për konservimin e tij u kryen pjesërisht gjatë vitit 1966 dhe 1967 .

Arkitektura dhe afresket[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kisha origjinale kishte një bazë të vetme fqinje mbi të cilën ngrihej një kube e vendosur në shtylla të lira. Aksi i altarit ishte gjysmërrethor, dritaret ishin katrore, dhe gjithashtu kishte palë nicesh me një bazë gjysmërrethore, në muret anësore.Besohet se ajo është ndërtuar nga mjeshtër nga Littoral, bazuar në metodën e ndërtimit dhe shtyllat, themelet dhe kryeqytetet e të cilave janë zbukuruar në stilin e vonë gotik Bazuar në disa fragmente të ruajtura të afreskeve, supozohet se është pikturuar nga piktorë të të njëjtave konceptime stilistike si afresket e kishës së Deçanit.

Në gjysmën e dytë të shekullit të 16-të. Një kishë njëkatëshe me një absidë gjysmërrethore u shtua kishës origjinale në anën lindore, ndërsa ajo u shndërrua në një narteks, dhe abdesi i saj u shkel. Në të njëjtën kohë, në anën perëndimore u shtua një ekzonarteks, mbi të cilin u ngrit një dysheme me një parapet, që në të vërtetë ishte një kullë . Hyrjet në kishë ishin të vendosura në anën perëndimore të eksonarteksit dhe në skajin jugperëndimor të narteksit, ndërsa kati i parë u aksesua nga jashtë, përmes një dere të vendosur në murin e saj jugor, nën të cilën ka pushime për trarët e gjarprit. Dritaret në pjesët e reja ishin në formën e një zbrazëtie, në të cilën ishin kthyer dritaret në pjesën origjinale të kishës, dhe pikturoheshin vetëm absidat dhe lunetat përreth saj.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.