Game Boy Color

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Game Boy Color
File:Game Boy Color logo.svg
Gjithashtu njohur siGBC / CGB-001
Zhvilluesi(t)Nintendo Research & Engineering
ProdhuesiNintendo
Familja e produkteveGame Boy[1]
TipiHandheld game console
GjenerataFifth
Data e lëshimitStampa:Video game release
Çmimi fillestarStampa:USD[2]
NdërprerjaYes; date undisclosed
Njësi të ngarkuara118.69 million (including the Game Boy)
MediaGame Boy Game Pak
Game Boy Color Game Pak
CPU-jaSharp LR35902 core @ 4.19/8.38 MHz
Memoria32 KB RAM
16 KB VRAM
EkraniTFT LCD 160 x 144 pixels, 44x40 mm[3]
Shërbimet onlineMobile System GB[4]
Video loja më e shiturPokémon Gold and Silver, approximately 23 million units
Përputhshmëria
mbrapsht
Game Boy
ParaardhësiGame Boy[5]
PasardhësiGame Boy Advance[5]


Game Boy Color (zakonisht shkurtuar si GBC) është një tastierë lojërash 8-bitëshe, e prodhuar nga Nintendo, e cila u lëshua në Japoni më 21 tetor 1998 dhe në tregjet ndërkombëtare nëntor të të njëjtës vit. Ai është pasardhësi i Game Boy dhe është pjesë e linjës së produkteve të tij. Kritikët si IGN e konsiderojnë atë më shumë si një rishikim të harduerit sesa një produkt të gjeneratës së ardhshme.[6]

Pajisja e dorës përmban një ekran me ngjyra, por jo i ndriçuar nga prapa. Është pak më i trashë dhe më i gjatë sesa Game Boy Pocket, paraardhësi i tij i menjëhershëm. Në krahasim me Game Boy origjinal, ai ka një ekran pak më të vogël. Për sa i përket teknologjisë, ai përdor një procesor të personalizuar 8-bit të bërë nga Sharp, i cili konsiderohet një hibrid midis Intel 8080 dhe Zilog Z80. Emri i sistemit, Game Boy Color, mbetet i qëndrueshëm në të gjithë botën, duke përfshirë edhe drejtshkrimin në anglisht amerikan.

GBC është pjesë e gjeneratës së pestë të konzollave të lojërave video. Së bashku, Game Boy dhe Game Boy Color kanë shitur 118.69 milionë njësi në mbarë botën, duke i bërë ata sistemin e katërt më të shitur të të gjitha kohërave. Lojërat e tij më të shitura janë Pokémon Gold dhe Silver, të cilat dërguan 23 milionë njësi në mbarë botën.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zhvillimi për Game Boy Color filloi në vitin 1996, kur Nintendo mori kërkesa nga zhvilluesit e lojërave për një platformë më të sofistikuar të dorës, të cilët thanë se edhe përsëritja e fundit e sistemit origjinal, Game Boy Pocket, kishte pajisje të pamjaftueshme. Nintendo zhvilloi konsolën njëkohësisht me Projektin Atlantis. Produkti që rezultoi ishte i pajtueshëm me të gjithë softuerin ekzistues për Game Boy, i pari për një sistem të dorës, duke lejuar që çdo produkt i ri për Game Boy të fillonte me një bibliotekë lojërash dukshëm më të madhe se çdo konkurrent i tij.

Hardware[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Specifikimet teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Specifikimet teknike për konsolën janë si më poshtë: [7]

Size Approximately 78 by 133.5 by 27.4 millimetres (3.07 in × 5.26 in × 1.08 in) (WxHxD)
Weight 138g
Screen 2.3 inch reflective thin-film transistor (TFT) color liquid-crystal display (LCD)
 • Maximum sprites: 40 total, 10 per line, 4 colors per sprite (one of which being transparent)
 • Sprite size: 8×8 or 8×16
 • Tiles on screen: 512 (360~399 visible, the rest are drawn off screen as a scrolling buffer)
 • Maximum sprites: 40 total, 10 per line, 4 colors per sprite (one of which being transparent)
 • Sprite size: 8×8 or 8×16
 • Tiles on screen: 512 (360~399 visible, the rest are drawn off screen as a scrolling buffer)
Display size 44 by 40 millimetres (1.7 by 1.6 in)[8]
Framerate 59.727500569606 Hz[9]
Power Internal: 2× AA batteries

External: 3V DC 0.6W (2.35mm × 0.75mm)

Red LED indicator
Battery life Up to 10 hours of gameplay.
CPU 4.194304/8.388608 MHz Sharp Corporation LR35902 (custom hybrid between the Intel 8080 and the Zilog Z80)
Memory 32 KB RAM; 16 KB VRAM
Resolution 160 (w) × 144 (h) pixels (10:9 aspect ratio; same aspect ratio and resolution as the original Game Boy)
Color support 32,000 colors, 56 simultaneously.
Sound 2 square wave channels, 1 wave channel, 1 noise channel, mono speaker, stereo 3.5mm headphone jack
Input
 • Eight-way control pad
 • Four action buttons (A, B, Start, Select)
 • Volume potentiometer
 • Power switch
 • Serial I/O ("Link cable"): 512 kbit/s with up to 4 connections in serial
 • Infra-red I/O: less than 2 m distance at 45°
 • Cartridge I/O

Game Paks të prodhuara nga Nintendo kanë specifikimet e mëposhtme:

 • ROM: 8 MB maksimale
 • RAM i fishekut: 128 Maksimumi KB
Motherboard Game Boy Color

Procesori i Game Boy Color, një hibrid i ngjashëm i punuar nga Sharp midis Intel 8080 dhe Zilog Z80, ka një shpejtësi orësh prej afërsisht 8 MHz, dy herë më i shpejtë se ai i Game Boy origjinal. Game Boy Color gjithashtu ka tri herë më shumë memorie sesa origjinali (32 KB RAM sistemi, 16 KB RAM video). Rezolucioni i ekranit është i njëjtë me atë origjinal të Game Boy, 160×144 piksela.

Game Boy Color përmban një portë komunikimi infra të kuqe për lidhje me valë. Megjithëse ky veprim mbështetet vetëm në një numër të vogël lojërash, porta infra të kuqe u hoq nga linja Game Boy Advance, për t'u rifutur më vonë me Nintendo 3DS, megjithëse lidhja me valë do të kthehej në linjën Nintendo DS duke përdorur Wi-Fi. Konsola është në gjendje të shfaqë deri në 56 ngjyra të ndryshme njëkohësisht në ekran nga paleta e saj prej 32,768 (8×4 paleta sfondi me ngjyra, 8x3 + paleta sprite transparente) dhe mund të shtojë hije bazë me katër, shtatë ose dhjetë ngjyra në lojëra që ishin zhvilluar për Game Boy origjinal me 4 hije gri. Në modalitetet me 7 ngjyra, spriteve dhe sfondeve u jepen skema të veçanta ngjyrash, dhe në modalitetet me 10 ngjyra, spritet ndahen më tej në dy grupe me ngjyra të ndryshme; megjithatë, duke qenë se e zeza e sheshtë (ose e bardha) ishte një ngjyrë e katërt e përbashkët në të gjitha paletat përveç njërës (7 ngjyra), efekti i përgjithshëm është ai i 4, 6 ose 8 ngjyrave. Kjo metodë e përmirësimit të numërimit të ngjyrave rezulton në artefakte grafike në lojëra të caktuara; për shembull, një sprite që supozohet të shkrihet në sfond ndonjëherë ngjyroset veçmas, duke e bërë atë lehtësisht të dukshëm. Manipulimi i regjistrave të paletave gjatë shfaqjes lejon një modalitet të lartë me ngjyra të përdorura rrallë, i aftë për të shfaqur më shumë se 2000 ngjyra në ekran në të njëjtën kohë.

Paleta ngjyrash[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paleta alternative të ngjyrave
jastëk drejtimi Butoni i veprimit
Asnjë (e parazgjedhur) A B
Lart Kafe E kuqe Kafe e erret
Poshtë E verdhe e zbehte portokalli E verdhe
Majtas Blu BLU e erret Gri
E drejta E gjelbër Jeshile të errët E kundërta

Për dhjetëra lojëra të zgjedhura të Game Boy, Game Boy Color ofron një gamë të përmirësuar të paletave të integruara që përmban deri në 16 ngjyra—katër ngjyra për secilën nga katër shtresat e Game Boy. Nëse sistemi nuk ka një paletë të ruajtur për një lojë, ai do të vendoset në paletën "E gjelbër e errët". Megjithatë, kur aktivizohet, një nga 12 paletat e integruara të ngjyrave mund të zgjidhet duke shtypur një buton drejtimi dhe opsionalisht A ose B ndërsa logoja e Game Boy është e pranishme në ekran.

Këto paleta përmbajnë secila deri në dhjetë ngjyra. Në shumicën e lojërave, katër nuancat e shfaqura në origjinalin Game Boy përkthehen në nëngrupe të ndryshme të kësaj palete me 10 ngjyra, si për shembull duke shfaqur sprite të lëvizshme në një nëngrup dhe sfonde në një tjetër. Paleta e shkallës së gri (Majtas + B) prodhon një pamje të ngjashme me atë të provuar në origjinalin Game Boy, Game Boy Pocket ose Game Boy Light.

Skeda:GBC keypad palettes.png
Mostrat e ilustruara të ngjyrave të paletave për kombinime të ndryshme të çelësave. Çdo ngjyrë e kryqëzuar do të jetë e pranishme në RAM-in e paletës, por e dhënë si transparente.

Lojërat me paleta të veçanta përfshijnë:

 • Donkey Kong
 • Golf
 • Toka e ëndrrave të Kirby
 • Toka e ëndrrave të Kirby 2
 • Toka e Pinballit të Kirby
 • Metroid II: Kthimi i Samus
 • <i id="mwAQA">Pokemon Kuq</i> dhe <i id="mwAQE">Blu</i>
 • Pokémon Yellow (versioni japonez)
 • Toka e Super Marios
 • Super Mario Land 2: 6 Monedha të Artë
 • Tetris
 • Wario Land: Super Mario Land 3
Game Boy Color referencë paleta ngjyra
0x00 0x10
0x01 0x11
0x02 0x12
0x03 0x13
0x04 0x14
0x05 0x15
0x06 0x16
0x07 0x17
0x08 0x18
0x09 0x19
0x0A 0x1A
0x0B 0x1B
0x0C 0x1C
0x0D 0x1D
0x0E 0x1E
0x0F 0x1F

Disa lojëra kanë përdorur një teknikë të quajtur "Modaliteti Hi-Color" për të zgjeruar numrin e ngjyrave të disponueshme në ekran në më shumë se 2000 duke përdorur skanimin në linjë. Kjo teknikë është njohur për të rritur gamën e ngjyrave në lojëra dhe është përdorur nga zhvillues të licencuar, përfshirë 7th Sense. Disa shembuj të lojërave që përdorin këtë teknikë janë The Fish Files, Seria e Re e Familjes Addams dhe Alone in the Dark: The New Nightmare.[10] Cannon Fodder gjithashtu përdor këtë teknikë për të shfaqur segmente të plota video me lëvizje në sekuencën e hyrjes, fundin dhe menynë kryesore të ekranit.[11]

fishekë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fisheku i pastër për lojërat ekskluzive Game Boy Color
Fisheku i zi është për lojërat Game Boy që përfitojnë nga paleta e rritur e Game Boy Color, por jo nga rritja e memories ose shpejtësisë së procesorit. Këto lojëra mund të luhen në origjinalin Game Boy në shkallë gri.

Lojërat ekskluzive për Game Boy Color janë të vendosura në kartela lojrash Game Pak me ngjyra të qarta. Këto kartela kanë një formë të ndryshme nga kartelat origjinale të lojrave për Game Boy. Veçanërisht, këtyre kartelave u mungon një nivel që pengonte heqjen e kartelave origjinale të lojrave ndërsa Game Boy origjinal ishte ndezur, për shkak të një pjesë plastike të bashkangjitur në çelësin e energjisë, e cila do të rrëshqiste mbi pikën dhe do të mbyllte një kartelë brenda sistemit gjatë lojës (megjithatë, disa kartela të veçanta si Kirby Tilt 'n' Tumble përfshijnë këtë nivel).[12] Mungesa e këtij nivelit nuk lejon që sistemet origjinale të Game Boy të ngarkuara me kartela Game Boy Color të aktivizohen. Në mënyrë të ngjashme, Game Boy Pocket, Super Game Boy, Super Game Boy 2 dhe Game Boy Light do të ndizen kur të ngarkohen me një kartelë Game Boy Color, por do të refuzojnë të ngarkojnë lojën dhe do të shfaqin një mesazh paralajmërues që thotë se nevojitet një sistem Game Boy Color. I njëjti mesazh paralajmërues mund të shihet edhe në një Game Boy origjinal, nëse pjesa që rrëshqet në prerje është prerë (ose duke hequr të gjithë pjesën) nga Game Boy.[13] Disa kartela Game Boy si Chee-Chai Alien dhe Pocket Music nuk mund të luhen në sistemet Game Boy Advance dhe Game Boy Advance SP. Kur futen dhe aktivizohen, këto sisteme do të shfaqin një mesazh gabimi të ngjashëm dhe nuk do ta ngarkojnë lojën. Kartelat e zinj janë të pajtueshme me prapavijë, dhe mund të luhen në Game Boy origjinal.

Lojëra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të përputhshmërisë së tij të prapambetur me lojërat e Game Boy, periudha e lansimit të Game Boy Color kishte një bibliotekë të gjerë lojrash. Sistemi grumbulloi një bibliotekë me 576 lojëra për Game Boy Color gjatë një periudhe katërvjeçare. Ndërsa shumica e këtyre lojrave janë ekskluzive për Game Boy Color, rreth 30% e lojrave të lansuara janë të pajtueshme edhe me Game Boy origjinal. Shumica e lojrave të Game Boy Color të lansuara pas vitit 1999 nuk janë të pajtueshme me Game Boy origjinal.

Tetris për Game Boy origjinal është loja më e shitur e pajtueshme me Game Boy Color, ndërsa Pokémon Gold dhe Silver janë lojërat më të shitura të zhvilluara kryesisht për këtë platformë. Në të kundërt, loja ekskluzive më e shitur për Game Boy Color është Pokémon Crystal.

Loja e fundit e lëshuar për Game Boy Color ndonjëherë është ekskluziviteti japonez "Doraemon no Study Boy: Kanji Yomikaki Master", e lëshuar më 18 korrik 2003. Në Amerikën e Veriut, loja e fundit e lëshuar është "Harry Potter and the Chamber of Secrets", e cila u lëshua më 15 nëntor 2002. Ndërkaq, në Evropë, loja e fundit e lëshuar për këtë sistem është "Hamtaro: Ham-Hams Unite!", e cila u lëshua më 10 janar 2003.

Përtej lojërave të lëshuara zyrtarisht për platformën, ka një komunitet aktiv në internet që krijojnë lojëra të reja për Game Boy dhe Game Boy Color duke përdorur mjete si GB Studio. Një shembull i tillë është Dragonhym (fillimisht Dragonborne), i cili ishte i disponueshëm për lëshim në një kartelë fizike që mund të luhej në Game Boy Color.[14] Ky lloj inisiative dhe përpjekje krijon një valë të re të interesit dhe krijimtarisë për këtë platformë të vjetër, duke e mbajtur gjallë komunitetin e lojërave retro.

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shitjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Game Boy dhe Game Boy Color ishin të dyja suksese komerciale, duke shitur së bashku 32.47 milionë njësi në Japoni, 44.06 milionë në Amerikë dhe 42.16 milionë në rajonet e tjera. Kur u ndërpre në vitin 2003, shitjet e kombinuara të Game Boy ishin rekordja më e lartë e shitjeve për një konsolë lojërash në të gjitha kohërat. Megjithatë, ato u tejkaluan në shitje nga Nintendo DS, PlayStation 2 dhe Nintendo Switch, duke bërë tani të tretën konsolë më të shitur, konsolën e tretë më të shitur dhe konsolën e dytë më të shitur në dorë në të gjitha kohërat. Suksesi i Pokémon Gold and Silver dhe Pokémon Crystal pjesërisht kontribuoi në rritjen e shitjeve të këtyre konsollave, me një shitje të kombinuar prej 29.5 milionë njësive, duke i bërë ato një nga lojërat video më të shitura të të gjitha kohërave.

Shitjet e Game Boy Color ishin të forta në fillim. Nintendo of America raportoi një shitje prej një milion njësive nga fillimi deri në dhjetor 1998, dhe dy milionë deri në korrik 1999. Zinxhirët e shitjeve me pakicë në Shtetet e Bashkuara raportuan një kërkesë të papritur të lartë për këtë konsolë, me drejtuesit e FuncoLand që raportuan shitje "shumë të këndshme dhe të paparashikuara" dhe Electronics Boutique duke deklaruar se "e gjithë linja Game Boy Color sapo shpërtheu, duke përfshirë aksesorët" pas lëshimit. Përballë kërkesës së lartë në mbarë botën dhe çmimeve konkurruese me pakicë, shitësit me pakicë si CompUSA shitën stokun e Game Boy Color në javët para sezonit të Krishtlindjeve 1998.

Pritje kritike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pritja për Game Boy Color ishte pozitive, me kritikët që e vlerësuan shtimin e ngjyrës dhe përmirësimin e qartësisë së ekranit. Përfaqësues të mediave të lidhura si Total Game Boy vlerësuan pajisjen për "fotografinë e saj të ndritshme dhe shumëngjyrëshe që mund të shihet në dritë të drejtpërdrejtë", veçoritë e përputhshmërisë së prapambetur që ruajnë "katalogun e gjerë të lojërave origjinale të Game Boy" dhe performancën teknike të përmirësuar. Komuniteti i kompjuterave dhe lojërave video e vlerësoi Game Boy (nhận định bóng đá) Color për të bërë bibliotekën e lojërave të Game Boy "të duket më mirë se kurrë - gjithçka është kristal e pastër, e ndritshme dhe me ngjyra". Duke shkruar për GameSpot, Chris Johnston deklaroi se ekrani ishte "i pastër kristal" dhe pa turbullira në lëvizje, duke vlerësuar Tetris DX si "aplikacionin vrasës" të titujve të lançimit në këtë platformë. Disa shqyrtues më të butë, si ato nga Arcade, pranuan se ngjyrat ishin "shumë mbresëlënëse", por "jo aq mahnitëse sa mund të kishit shpresuar [...] janë kryesisht jeshile alga deti, kafe të ndryshkur, të verdha të ndrojtura dhe të ngjashme". Megjithatë, ata konkluduan se "asgjë rreth [Game Boy Color] nuk është shumë radikale", por gjithashtu thanë se pajisja ishte "Game Boy siç duhet të ishte gjithmonë".

Trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komenti për trashëgiminë e Game Boy Color u formua nga perceptimi se telefoni i dorës ishte më shumë një përmirësim gradual dhe një kalimtar i Game Boy, sesa një version krejtësisht i ri në dorë.[15] Në një histori të Nintendo, autori Jeff Ryan vuri në dukje se Game Boy Color kishte një reputacion si një "makinë e trashëguar" që gjeti sukses kryesisht për shkak të pajtueshmërisë së saj pasqyrë, duke u mbajtur më tej për shkak të "pak dëshirës për të humbur të gjitha fishekët Dr. Mario dhe Pokémon që kishin mbledhur gjatë viteve". Duke u bazuar në një citim në Retro Gamer, zhvilluesi i Blitz Games Studios, Bob Pape, pranoi se megjithëse "pajtueshmëria e prapësive e caktonte për një pjesë të mirë Game Boy Color", telefoni i dorës "plotësoi të gjitha kutitë e duhura në lidhje me madhësinë, jetëgjatësinë e baterisë, besueshmërinë dhe më e rëndësishmja, pajtueshmërinë e prapësive".

Vlerësimi pozitiv për trashëgiminë e Game Boy Color është fokusuar edhe në meritat e bibliotekës së lojërave të tij, veçanërisht për titujt e palëve të treta dhe të importit. Travis Fahs për IGN vuri në dukje se ndërsa "jeta e Game Boy Color ishte relativisht e shkurtër", ai "krijoi një bibliotekë të vogël lojërash të shkëlqyera", duke përfshirë Wario Land 3 dhe Pokémon Gold dhe Silver, dhe një "unike" dhe "të padëgjuar më parë" linjë të suksesshme të lojërave të palëve të treta, duke përfshirë Dragon Warrior Monsters, Metal Gear Solid dhe Yu-Gi-Oh! Tregime të Duelit të Errët. Ashley Day i Retro Gamer vuri në dukje se telefoni i dorës kishte një status "të anashkaluar", duke thënë "Game Boy Color (ka) një reputacion të padrejtë si ai i Nintendo-s me pak tituj të vlefshëm, por thjesht nuk është kështu... në Game Boy Color tani zbulon një mori lojërash të shkëlqyera që nuk e dinit kurrë se ekzistonin, veçanërisht ato të disponueshme në import."

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ishihara; Morimoto. "Pokémon HeartGold Version & Pokémon SoulSilver Version". Iwata Asks (Interview: Transcript). Intervistuar nga Satoru Iwata. Nintendo. Arkivuar nga origjinali më 24 nëntor 2022. Marrë më 25 shtator 2022. {{cite interview}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Introducing Game Boy Color". Nintendo Power. Nintendo. nëntor 1998. fq. 85. {{cite magazine}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Technical data". Nintendo of Europe GmbH. Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2023. Marrë më 24 maj 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "モバイルシステムGB". Nintendo (në japonisht). Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2015. Marrë më 23 shtator 2015.
 5. ^ a b Umezu; Sugino; Konno. "Nintendo 3DS (Volume 2 – Nintendo 3DS Hardware Concept)". Iwata Asks (Interview: Transcript). Intervistuar nga Satoru Iwata. Nintendo. Arkivuar nga origjinali më 29 mars 2012. Marrë më 7 mars 2011. {{cite interview}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Fahs, Travis (2009-07-27). "IGN Presents the History of Game Boy". IGN (në anglisht). Marrë më 2023-02-20.
 7. ^ "Nintendo Game Boy Color Console Information – Console Database". ConsoleDatabase.com. Arkivuar nga origjinali më 2 korrik 2011. Marrë më 19 shkurt 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Technical data". Nintendo of Europe GmbH (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2023. Marrë më 4 shkurt 2018.
 9. ^ "TASVideos / Platform Framerates". tasvideos.org. Arkivuar nga origjinali më 29 shkurt 2020. Marrë më 29 shkurt 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "First Alone in the Dark Screenshots for Game Boy Color". IGN. 4 gusht 2000. Arkivuar nga origjinali më 3 prill 2015. Marrë më 24 mars 2015.
 11. ^ Albatross, Zen (18 nëntor 2011). "Game Boy Games That Pushed The Limits of Graphics & Sound". Racketboy. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2015. Marrë më 24 mars 2015.
 12. ^ "Kirby Tilt & Tumble - Cartridge". www.vgfacts.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 gusht 2019. Marrë më 28 qershor 2018.
 13. ^ "プレイ日記 ゲームボーイ最強伝説 ちっちゃいエイリアン 近所のオバチャンに聞いたら「あのメグ・ライアンが絶賛した」とか言っていた!??". valken.obihimo.com. Marrë më 2024-03-16.
 14. ^ "GB Studio". Marrë më 15 shkurt 2024.
 15. ^ Fahs, Travis (2009-07-27). "IGN Presents the History of Game Boy". IGN. Arkivuar nga origjinali më 28 maj 2010. Marrë më 2022-08-06.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Game Boy Color – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale