Gazela

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gazela
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Fisi:
Gjinia:
Gazella

Gazela është një kafshë i llojit antilopëgjininë Gazella. Ata njihen si kafshë të shpejta. Disa janë në gjendje të vrapojnë deri në 100 km/orë ose të vrapojnë me një shpejtësi të qëndrueshme prej 50 km/orë. Gazelat gjenden kryesisht në shkretëtirat, kullotat dhe savanat e Afrikës; por ato gjenden gjithashtu në Azinë Jugperëndimore dhe Qendrore dhe në nënkontinentin Indian. Ata priren të jetojnë në tufa dhe të hanë bimë dhe gjethe më pak të trasha, lehtësisht të tretshme.

Gjinitë e gazelave janë Gazella, Eudorcas dhe Nanger. Taksonomia e këtyre gjinive është e hutuar, dhe klasifikimi i llojeve dhe nënllojeve ka qenë një çështje e pazgjidhur. Aktualisht, gjinia Gazella konsiderohet gjerësisht se përmban rreth 10 lloje. Katër lloje të tjera janë zhdukur: gazela e kuqe, gazela arabe, gazela e mbretëreshës Sheba dhe gazela saudite. Tomiet dhe springbokët (siç quhen familjarisht) shfaqin një sjellje të veçantë vrapimi dhe kërcimi lart përpara se të ikin kur kërcënohen nga grabitqarët, të tillë si gepardët, luanët, qentë e egër afrikanë, krokodilat, hienat dhe leopardët.