Gjeografia e Lesotosë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Lesotosë

AFRIKA E JUGUT
AFRIKA E JUGUT
redaktoni hartën


Lesoto ndodhet në Afrikën jugore një enklavë në Afrikën e Jugut.

Sipërfaqja e përgjithshme e Lesotosë është 30,355 km2 (gati tri herë ma e madhe se Kosova) dhe shtrihet rreth koordinatave gjeografike 29 30 ‘‘‘J’’’, 28 30 ‘‘‘L’’’.

Lesoto është një "enklavë" gjeo-politike dhe vija kufitare me Afrikën e Jugut është 909 km i gjatë.

Klima në Lesoto është e larmishme, në dimër e freskët gjerë në të ftoftë dhe e thatë ndërsa në verë e bujshme me reshje shiu.

Relievi i Lesotosë është kryesisht terren me rrafshnalta e lugina por nuk mungojnë edhe malet e bjeshkët. Pika më e ultë e relievit 1.400 m është në pikë-prerjen e lumenjve Portokalli dhe Makalengu (ang. : "Orange" dhe "Makhaleng") dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 3.482 metrave në Tabana Nëtlënjana (ang. : Thabana Ntlenyana).

Si pasurit natyrore të Lesotos sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Uji (për vaditje), Agrikultura dhe livadhet, disa Diamante dhe minerale tjera. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 10,87 % e sipërfaqes së vendit.