Gjeografia e Madagaskarit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Madagaskarit

KOMOROSI
Ishujlli Glorioso
(FRANCA)
Majote
Administruar nga Franca,
marur nga Komoros
Ngushtica
e
Mozambikut
OQEANI
INDIAN
redaktoni hartën


Madagaskar ndodhet në Afrikën lindore, një ishull në oqeanin Indian, në lindje të Mozambikut.

Sipërfaqja e përgjithshme e Madagaskës është 587,040 km2 (20 herë e diçka ma e madhe se Shqipëria) prej së cilës 5,500 km2 janë ujë. Madagaska shtrihet rreth koordinatave gjeografike 20 00 ‘‘‘J’’’, 47 00 ‘‘‘L’’’.

Madagaska ka një vijë bregdetare 4,828 km të gjatë dhe shtrihet si vendi i vetëm në tërë ishullin.

Klima në Madagaskë përgjatë bregdetit është tropikale ndërsa në brendi normalizohet e në jug është e thatë.

Relievi i Madagaskës në pjesën qendrore është malorë zbresin në rrafshnalta deri në bregdet. Pika më e ultë e relievit 0 m është përgjatë bregdetit në oqeanin Indian dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,876 metrave në Maromokotro, ë pjesn më verioe të vendit.

Si pasurit natyrore të Madagaskës, sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Grafiti, Rërë Kromi (Cr) , Qymyri, Boksiti, Kripa, Kuarci, Rërë "tar",, Gaca të zjarrta, Peshkimi dhe Prurja e ujit . Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 5.07 % e sipërfaqes së vendit.