Gjiri Saronik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjiri Saronik (greqisht: Σαρωνικός κόλπος, Saronikós kólpos) ose Gjiri i EgjinësGreqi formohet midis gadishujve të Atikës dhe Argolidës dhe është pjesë e Detit Egje. Ai ndodhet në anën lindore të istmusit të Korinthit, duke qenë fundi lindor i Kanalit të Korintit, i cili kalon nëpër istmus. Ishujt Saronikë në gji kanë luajtur një rol kryesor në historinë e Greqisë, me më të madhin, Salaminën që është vendi i një beteje të rëndësishme detareluftërat greko-persiane. Gjiri i Megarës përbën skajin verior të Gjirit Saronik.