Jump to content

Gjyl Babaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statuja e Gül Baba-s përpara varrit (mauzoleut) të tij në Distriktin II të Budapestit

Gjyl Baba ose Gjyl Babaj (Turqishtja osmane: گل بابا Gül Bâbâ, të lindur në Merzifon/Marsiwān, në vilajetin e Sivasit, Anadollia; vdiq 1541), gjithashtu u njohur si Xhafer (turqisht: جعفر Câfer), ishte nje poet osman bektashi dhe shoqerues i Sulltanit Sulejman i Madherishem i cili u perfshi ne disa fushata ne Europe nga sundimi i Mehmetit II e me tutje.

Gjyl Babaj gjithashtu ishte kryetari i teqesë së madhe bektashiane ne Budapesht, gjyrmat e së cilës duken edhe sot. Varri i tij ndodhet ne Budapest.