Jump to content

Gjysmë e vërteta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një gjysmë e vërtetë është një deklaratë mashtruese që përfshin disa elemente të së vërtetës. Deklarata mund të jetë pjesërisht e vërtetë, thënia mund të jetë plotësisht e vërtetë, por vetëm një pjesë e të gjithë së vërtetës, ose mund të përdorë ndonjë element mashtrues, siç janë shenjat e gabuara të pikësimit, ose kuptimi i dyfishtë, veçanërisht nëse qëllimi është të mashtrojë, shmangë, fajësojë ose të keqinterpretojnë të vërtetën. [1]

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi dhe ose pasoja e një gjysmë të vërtetë është të bëjë diçka që në të vërtetë është vetëm një besim të duket si njohuri, ose një deklaratë e vërtetë për të përfaqësuar të gjithë të vërtetën ose ndoshta të çojë në një përfundim të rremë. Rendi në të cilin informacioni i vërtetë dhe i rremë paraqitet në një "gjysmë të vërtetë" mund të bëjë një ndryshim në besueshmërinë përfundimtare. [2] Barchetti dhe kolegët tregojnë se kur dy pohime të palidhura janë por së bashku me sintaksën që sugjeron kauzalitetin, pohimi besohet nëse premisa është e vërtetë (edhe nëse përfundimi është i palidhur ose i rremë). Në të kundërt, nëse deklarata e rreme vendoset në premisë, deklarata e kombinuar ka më pak gjasa të besohet. Kështu, rendi i paraqitjes mund të ndikojë në besueshmërinë e një deklarate gjysmë të vërtetë dhe është quajtur efekti i gjysmë të vërtetës. [3] Sipas teorisë së justifikuar të besimit të vërtetë të dijes, për të ditur se një propozim i caktuar është i vërtetë, nuk duhet të besohet vetëm në propozimin e vërtetë përkatës, por duhet të ketë edhe një arsye të mirë për ta bërë këtë. Një gjysmë e vërtetë e mashtron marrësin duke paraqitur diçka të besueshme dhe duke përdorur ato aspekte të deklaratës që mund të tregohen të jenë të vërteta si një arsye e mirë për të besuar se deklarata është e vërtetë në tërësinë e saj, ose se deklarata përfaqëson të gjithë të vërtetën. Një person i mashtruar nga një gjysmë e vërtetë e konsideron propozimin si njohuri dhe vepron në përputhje me rrethanat.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në janar 2018, presidenti i SHBA-së, Donald Trump, pohoi në Twitter se "për shkak të politikave të mia, papunësia e zezakëve sapo është raportuar të jetë në normën më të ulët të regjistruar ndonjëherë!" Edhe pse shkalla e papunësisë për amerikanët me ngjyrë ishte me të vërtetë në një rekord të ulët, norma kishte rënë vazhdimisht që nga viti 2010, shtatë vjet përpara se Trump të merrte detyrën. [4]
 • Duke përdorur një teknikë: Ish-presidenti i SHBA Bill Klinton u angazhua në mënyrë të famshme në një gjysmë të vërtetë kur dha dëshminë se "Unë nuk kam pasur marrëdhënie seksuale me atë grua, zonjushën Lewinsky". Këtu ai u përfshi në një gabim ekuivokues për të treguar qëllimisht një kuptim të veçantë të frazës "marrëdhënie seksuale", ndërsa synonte një kuptim tjetër, në mënyrë që të mashtronte me dashje gjykatën, ndërkohë që ishte në gjendje të pretendonte më vonë se "deklaratat e mia ishin teknikisht të sakta".
 • Historia klasike për të verbërit dhe një elefant. Çdo njeri i verbër prek një pjesë të ndryshme të elefantit dhe arrin një përfundim të ndryshëm për natyrën e elefantit; ndonëse përvoja e çdo njeriu me elefantin është e saktë, asnjëri prej tyre nuk ka një kuptim të plotë të natyrës së bishës. Dikush mund të jetë duke prekur bishtin dhe të besojë se elefanti është i gjatë dhe i hollë, një tjetër mund të jetë duke prekur barkun dhe të thotë se është i rrumbullakët dhe i madh.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa forma të gjysmë të vërtetave janë një pjesë e pashmangshme e politikës në demokracitë përfaqësuese. Reputacioni i një kandidati politik mund të dëmtohet në mënyrë të pariparueshme nëse ai ekspozohet në gënjeshtër, kështu që një stil kompleks i gjuhës ka evoluar për të minimizuar mundësinë që kjo të ndodhë. Nëse dikush nuk ka thënë diçka, nuk mund të akuzohet për gënjeshtër. Si pasojë, politika është bërë një botë ku priten gjysmë të vërteta dhe deklaratat politike rrallë pranohen në vlerën nominale. [5]

William Safire përkufizon një gjysmë të vërtetë, për qëllime politike, si "një deklaratë mjaft të saktë për të kërkuar një shpjegim; dhe sa më i gjatë të jetë shpjegimi, aq më shumë ka gjasa një reagim publik i gjysmëbesimit". [6]

Është treguar se rendi i gjysmës së së vërtetës bën një ndryshim në besimin e raportuar në deklaratë. Kjo është kur një deklaratë fillon me një deklaratë të vërtetë e ndjekur nga një deklaratë tjetër e palidhur (ose e vërtetë ose e rreme), deklarata besohet. Sidoqoftë, kur deklarimi i rremë vihet përpara, atëherë e gjithë paketa besohet më pak, pavarësisht nëse pjesa e dytë e argumentit është e vërtetë apo e rreme. [7]

Në veprën e tij të vitit 1990 The Magic Lantern: Revolucioni i 1989-ës, i dëshmuar në Varshavë, Budapest, Berlin dhe Pragë, Timothy Garton Ash iu përgjigj thirrjes së Václav Havel për "të jetuarit në të vërtetën":

Tani presim shumë gjëra nga politikanët në një demokraci parlamentare që funksionon mirë. Por "të jetosh në të vërtetën" nuk është një prej tyre. Në fakt, thelbi i politikës demokratike mund të përshkruhet më tepër si "të punosh në gjysmë të vërtetën". Demokracia parlamentare është, në zemër të saj, një sistem i mashtrimeve të kufizuara kundërshtare, në të cilin secila palë përpiqet të paraqesë një pjesë të së vërtetës sikur të ishte e tëra.[8]

Filozofi Alfred North Whitehead u citua të thoshte: "Nuk ka të vërteta të plota; të gjitha të vërtetat janë gjysmë të vërteta. Po përpiqet t'i trajtojë ato si të vërteta të tëra që luajnë djallin". [9] Nëse kjo është e vërtetë, deklaratat ose të vërtetat, të cilat sipas Whitehead janë të gjitha gjysmë të vërteta, janë të prirura për të krijuar përfundime mashtruese dhe të rreme.

Teoria e memeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Richard Brodie i lidh gjysmë të vërtetat me memet, duke shkruar, "e vërteta e çdo propozimi varet nga supozimet që bëni kur e konsideroni atë - memet e veçanta që përdorni për të menduar për të". [10] Brodie i konsideron gjysmë të vërtetat një pjesë të domosdoshme të ndërveprimit njerëzor, sepse ato lejojnë zbatimin praktik të ideve kur është jopraktike të përçohet i gjithë informacioni i nevojshëm për të marrë një vendim plotësisht të informuar, megjithëse disa gjysmë të vërteta mund të çojnë në përfundime ose konkluzione të rreme në botë. të logjikës.

Citatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nocioni i gjysmë të vërtetave ka ekzistuar në kultura të ndryshme, duke shkaktuar disa thënie epigramatike.

 • Karl Kraus, një gazetar, kritik, dramaturg dhe poet austriak vuri në dukje: "Një aforizëm nuk mund të jetë kurrë e vërteta e plotë; është ose një gjysmë e vërtetë ose një e vërtetë e gjysmë". [11]
 • Arthur Koestler, një autor dhe gazetar hungarez-britanik, shkroi: "Dy gjysmë të vërteta nuk bëjnë një të vërtetë, dhe dy gjysmë kultura nuk bëjnë një kulturë". [12]

E vërteta selektive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E vërteta selektive është një akt i të treguarit të një pjese të së vërtetës në mënyrë selektive, me dashje ose pa dashje. [13]

E vërteta selektive e qëllimshme dhe e paqëllimshme nuk janë aspak të vërteta. [14]

Etika dhe morali[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërsa informacioni selektiv i së vërtetës nuk është informacion i vërtetë, nëse thënia e së vërtetës selektive konsiderohet si mashtruese apo gënjeshtare dhe morali janë objekt debati. Disa dijetarë mendojnë se është mashtruese dhe gënjeshtare dhe disa dijetarë mendojnë se nuk janë. Disa filozofë e konsiderojnë të vërtetën selektive mashtruese, por jo gënjeshtare. [14] [15] Disa filozof thjesht konsiderojnë se nuk është gënjeshtër. [13]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Merriam Webster Definition of Half-truth, August 1, 2007". M-w.com. 2012-08-31. Marrë më 2013-10-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Barchetti, Alberto; Neybert, Emma; Mantel, Susan Powell; Kardes, Frank R. (2022). "The Half-Truth Effect and Its Implications for Sustainability". Sustainability (në anglisht). MDPI. 14 (11): 6943. doi:10.3390/su14116943.
 3. ^ "MDPI – Publisher of Open Access Journals". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Donald Trump is partly correct in rejoinder to Jay-Z". @politifact. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Crystal, David (2003). The Cambridge Encyclopedia of the English Language. Cambridge University Press. fq. 378. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ William Safire (1968). The New Language of Politics: An Anecdotal Dictionary of Catchwords, Slogans, and Political Usage. Random House. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Barchetti, Alberto; Neybert, Emma; Mantel, Susan Powell; Kardes, Frank R. (2022). "The Half-Truth Effect and Its Implications for Sustainability". Sustainability (në anglisht). MDPI. 14 (11): 1-19. doi:10.3390/su14116943.
 8. ^ Vladimir Tismaneanu (1999). The Revolutions of 1989. Routledge. ISBN 0-415-16949-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Alfred North Whitehead, Dialogues, 1954: Prologue.
 10. ^ Brodie, Richard (1996). Virus of the Mind: The New Science of the Meme. Integral Press, Seattle. fq. 51. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ As quoted in Thomas Szasz, Anti-Freud: Karl Kraus's Criticism of Psychoanalysis and Psychiatry, 1990, p. 157.
 12. ^ As quoted in Jonathon Green, Says who?: a guide to the quotations of the century, 1988, p. 451.
 13. ^ a b "Selective Truth-Telling". Gillott Communication. Arkivuar nga origjinali më 2023-03-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "GillotCommSelectiveTruth" defined multiple times with different content
 14. ^ a b "The devious art of lying by telling the truth". BBC. Arkivuar nga origjinali më 2023-03-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "bbcdeviousart" defined multiple times with different content
 15. ^ "TRUTH TELLING". Center of Health Ethics, School of Medicine, University of Missouri. Arkivuar nga origjinali më 2023-03-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)