Go (lojë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Loja Go.

Go (e quajtur I-GoJaponisht, wei qi ose wei chiKinezisht dhe BadukKoreisht ) është një lojë tavoline për dy lojtarë. Ajo luhet në një tabelë me pjesë të lojës të zezë dhe të bardhë të quajtur gurë . Lojtarët marrin kthesat duke vendosur një gur të ngjyrës së tyre në kryqëzimet e një rrjeti katror 19x19. Lojtari me gurët e zi shkon në radhë të parë. Një bord normal Go ka 19 rreshta dhe kolona linjash. Disa lojtarë përdorin gjithashtu borde 9x9 ose 13x13, siç janë lojtarët e rinj, sepse bordet më të vogla zakonisht nënkuptojnë lojëra më të shkurtra, më pak komplekse.

Një lojë e Go përfundon kur të dy lojtarët kalojnë kthesat e tyre pa luajtur. Kjo zakonisht ndodh kur shtimi i një guri tjetër në tabelë nuk ndryshon rezultatin. Fituesi është lojtari, gurët e të cilit rrethojnë më shumë kryqëzime boshe (pikë), së bashku me gurë të kapur dhe komi (pikë shtesë të shtuara në rezultatin e lojtarit duke përdorur gurët e bardhë sepse lojtari me gurë të zi ka përparësinë për të shkuar më parë). [1] Një lojë mund të përfundojë edhe kur një lojtar heq dorë dhe jep dorëheqjen nëse nuk mendon se mund të fitojë.

Në një ndeshje kundër një lojtari të aftë, një lojtar më pak të aftë mund t'i jepet një "handikap" gurësh shtesë në tabelë në fillim të lojës, si dhe të luajë i zi. Këto rregulla ndihmojnë që loja dhe rezultati përfundimtar të jetë i drejtë për të dy lojtarët.

Rregullat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër liritë (pikat boshe që janë lart, poshtë, majtas ose djathtas) të një guri të vetëm të zi (A), pasi e Bardha zvogëlon ato liri nga një (B, C, dhe D). Kur e Zeza ka mbetur vetëm një liri (D), ai gur është "në atari".E bardha mund të kapë atë gur (hiqet nga bordi) me një lojë në lirinë e saj të fundit (në D-1).
Shembuj të zbatimit të rregullit Ko. Nëse lojtari i bardhë vendos një gur në rrathët e gjelbër dhe kap një gur të zi, lojtari tjetër nuk mund të kap menjëherë gurin e bardhë - ata së pari duhet të luajnë diku tjetër në tabelë.

Përveç rendit të lojës (E para luan, pastaj luan e Bardha, pastaj luan e zeza, etj.) Dhe rregullat e aftësive të kufizuara ose të shënimit, ekzistojnë vetëm dy rregulla në Go:

  • Rregulli 1 (rregulli i lirisë) është që çdo gur që mbetet në tabelë duhet të ketë së paku një "pikë" të hapur (një kryqëzim, të quajtur një "liri") pranë tij (lart, poshtë, majtas ose djathtas), ose duhet të jetë pjesë e një grupi të lidhur që ka të paktën një pikë të tillë të hapur ("liri") pranë saj. Gurët ose grupet e gurëve që humbasin lirinë e tyre të fundit hiqen nga tabela.
  • Rregulla 2 ("rregulli ko") është që gurët në tabelë nuk duhet të përsërisin kurrë mënyrën se si gurët ishin radha më parë. Lëvizjet që do të vepronin kështu janë të ndaluara, kështu që lejohen vetëm lëvizjet diku tjetër në tabelë. Kjo është për të parandaluar që loja të vazhdojë përgjithmonë.

Disa mësues të Go u tregojnë studentëve të tyre se gurët përfaqësojnë ushtri. Nëse ushtritë nuk kanë hapësira boshe për të hyrë brenda, ato nuk mund të mbijetojnë kundër ushtrive të armikut. Prandaj, gurët e një ngjyre që janë plotësisht të rrethuar nga një ngjyrë tjetër kapen dhe hiqen nga tabela. Kjo është hera e vetme që një gur mund të zhvendoset pasi një lojtar e vendos atë në tabelë. Gurët ndajnë liritë, në mënyrë që një grup gurësh të jenë të gjithë "të gjallë" për sa kohë që një gur është pranë një kryqëzimi bosh. Gurë pa liri (pa qasje në hapësirë bosh) kapen dhe hiqen nga tabela. Në fund të lojës, të burgosurit zakonisht zbriten nga rezultati i lojtarit që i humbi.

Rregulli i dytë quhet Ko ( përjetësia ). Ju mund të vendosni gurë në çdo kryqëzim të qartë që dëshironi, për aq kohë sa nuk hiqet menjëherë, ose bordi duket i njëjtë, siç bëri më parë. Kjo është për të ndaluar ndeshjen të shkojë prapa dhe larg duke kapur të njëjtat gurë përgjithmonë. Lojtarët duhet të bëjnë një lëvizje diku tjetër në tabelë gjatë një "luftë ko" përpara se të mund të kapin një gur në të njëjtin pozicion.

Emri i saj origjinal kinez është 围棋 "( wei chi).Eshtë gjithashtu i popullarizuar në Japoni, dhe emri i tij i zakonshëm "GO" vjen nga japonezët . Në Kore loja quhet "baduk". Në këto tre vende loja është një pjesë e rëndësishme e kulturës, pasi shahu është në shumë vende perëndimore.
Go dhe shahu janë të dy lojëra në bord dhe lojëra strategjike, megjithëse të dy mund të përdoren si lojëra të lojërave të fatit gjithashtu. Ata të dy nuk kanë fat ose informacion sekret, ndryshe nga disa lojëra të tjera klasike si tavëll ( zaret janë mbështjellë) ose poker dhe lojëra të tjera me letra, të cilat gjithashtu kanë informacion sekret.

Ka shumë vende për të luajtur Go në Internet, si dhe klube lokale dhe organizata kombëtare në shumë vende të botës [2] . Një studim i vitit 2016 nga Federata Ndërkombëtare e Go shkoi se ka mbi 20 milion lojtarë në të gjithë botën. Shumica e lojtarëve jetojnë në Azinë Lindore [3] .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Go u shpik në Kinë por koha e caktuar nuk dihet. Disa thonë se ajo është shpikur më shumë se 2.500 vjet më parë dhe është loja më e vjetër e tavolinës që luhet akoma sot. [4] Historiani i lojërave në bord, HJR Murray, tha:

Mosha e saj shpesh ekzagjerohet; referencat bashkëkohore për të bëhen vetëm të shpeshta nën dinastinë e Këngës në Kinë (960–1279 pas Krishtit). Shtë domethënëse që Chao Wu King, i cili jetoi midis 970 dhe 1127, regjistron se si e zmadhoi tabelën ekzistuese të shahut kinez duke e ndarë atë në gjatësi dhe në të gjithë, për të prodhuar një tabelë prej 19x19 pikave, në të cilën [loja] është luajtur tani. Loja u përhap në Kore dhe Japoni, ku mjeshtrat e parë emrat e të cilëve është regjistruar lulëzuan midis 1465-1500.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Iwamoto, p.18
  2. ^ For example, there is the Nihon Ki-in (日本棋院) and Kansai Ki-in (関西棋院) in Japan. In USA, there is the American Go Association.
  3. ^ The International Go Federation (shkurt 2016). "Go Population Survey" (PDF) (në anglisht). Marrë më 28 nëntor 2018.
  4. ^ "A Brief History of Go" (në anglisht). American Go Association. Marrë më 23 mars 2017.

Lojtarët e famshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]