Gracian Funariu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gracian "Funariu" (Latin: Gratianus "Funarius", fl. shek. IV pas Krishtit) i njohur edhe si Graciani i Vjetër për ta dalluar nga nipi i tij Graciani, ishte një ushtar ilir i Perandorisë Romake që jetoi në shekullin e IV. Ai ishte babai i perandorëve romakë, Valentinianit I dhe Valensit, themeluesit e dinastisë Valentinianike.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gratiani e ka origjinën nga Iliria, më saktë nga qyteti Cibalae ( Vinkovci ), në jug të krahinës romake të njohur si Panonia Secunda ( Kroacia moderne), ndoshta në vitet 280. [1] Në rininë e tij, ai mori pseudonimin Funariu , që do të thotë "njeri i litarit" sepse ai ishte një shitës litariësh. Gratiani u bashkua me ushtrinë romake dhe u ngrit në gradat më të larta për t'u bërë mbrojtës i brendshëm gjatë mbretërimit të Kostandinit të Madh . [2] Një mbrojtës domesticus i quajtur "...atianus" është vërtetuar në Salona ( Split ) gjatë kësaj kohe, duke bërë që disa të mendojnë se Gratiani mund të ishte vendosur atje. [2] Komanda e parë e pavarur e Gratianit ishte si tribun, ndoshta në ushtrinë e lëvizshme fushore të Kostandinit. [2] Gjatë fundit të viteve 320 ose fillimit të viteve 330, ai u dërgua në Afrikë, ndoshta për të mbikëqyrur kufirin. [3] Megjithatë, Gratiani u akuzua shpejt për përvetësim dhe u detyrua të tërhiqej. [4] Gratiani u kujtua gjatë fillimit të viteve 340 dhe u bë nga Britania . Ai mund të jetë thirrur për të komanduar një njësi komitatesh nën perandorin Konstansi I gjatë fushatës së tij në ishull në dimrin e vitit 342/3. [4] Pas përfundimit të karrierës së tij ushtarake, Gratiani u kthye në vendlindjen e tij dhe jetoi si një qytetar privat me reputacion të mirë. [5]

Në daljen në pension të Gratianit, perandori Konstanci II (mbretëroi 337–361) konfiskoi të gjitha pronat e tij për shkak të mbështetjes së tij të dyshuar të uzurpatorit Magnentiu. Megjithatë, ai ishte ende popullor brenda ushtrisë; ky popullaritet mund të kishte kontribuar në karrierën e suksesshme të djemve të tij. Kur djali i tij Valensi u bë perandor në vitin 364, Senati në Kostandinopojë dekretoi një statujë prej bronzi kushtuar atij.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lenski, Noel Emmanuel (2002). Failure of empire: Valens and the Roman state in the fourth century A.D.. University of California Press. pp. 46–47. ISBN 9780520233324
  • Roberts, Walter E. (10 gusht 2010). "Valentinian I (364-375 A.D)". De Imperitoribus Romanis (në anglisht). Roman Emperors.
  • Rodgers, N. (2005). The History and Conquests of Ancient Rome (në anglisht). Hermes House.
  • Tomlin, R. (1973). The Emperor Valentinian I. Oxford University Press
  • https://web.archive.org/web/20060516084430/http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/1409.html

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lenski, Noel Emmanuel (2002). Failure of empire: Valens and the Roman state in the fourth century A.D. (në anglisht). University of California Press. fq. 46. ISBN 978-0-520-23332-4. Marrë më 12 tetor 2010.
  2. ^ a b c Tomlin, R. (1973). The Emperor Valentinian I (në anglisht). fq. 2.
  3. ^ Tomlin, R. (1973). The Emperor Valentinian I (në anglisht). fq. 3.
  4. ^ a b Tomlin, R. (1973). The Emperor Valentinian I (në anglisht). fq. 4.
  5. ^ Tomlin, R. (1973). The emperor Valentinian I (në anglisht). fq. 5.