Jump to content

Hamasi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblemja e Hamasit

Hamasi (arabisht : حركة المقاومة الاسلامية) është nocion i një organizate politike dhe fetare në teritoret palestineze. Është themeluar në vitin 1987 me emrin Krahu palestinez i vëllezërve mysliman (ihuanët), të cilin e themeloi Shehu Ahmed Jassin. Lëvizja palestineze e tjetër është Fatahu nga PLO. Referuar disave prej imamëve që kanë folur në lidhje me këtë çështje:

Imam Muhammed Nasirudin el-Albani ka thënë

"Kjo lëvizje (Hamasi) e cila është themeluar sot në Bregun Perëndimor, kjo lëvizje nuk është islamike. Pavarësisht nëse ju pëlqen kjo apo jo.

Sepse nëse ata vërtet do të donin të braktisnin gjendjen në të cilën ishin, atëherë ata do të ishin të përgatitur vërtetë. Ku është kjo përgatitje?

Tërë bota islame po shikon sesi ata po luftojnë me njëri-tjetrin dhe po theren e vriten në atë mënyrë ashtu si theren bagëtitë e delet. Dhe pastaj ne duam të japim gjykime sikur ata të vijnë nga halifi i myslimanëve ose udhëheqësin e ushtirsë të cilin e ka urdhëruar ky halif.

Pastaj vjen kjo lëvizje nga shumë lëvizje që janë sot siç është Hamasi dhe ne duam t'u japim atyre gjykimin sikur kjo është lëvizje islamike. Kjo nuk funksionon, Allahu ju begatoftë!"

Alameh Mukbil bin Hadi el-Uadi'i (v.1422) ka thënë

"Sa i përket lëvizjes Hamas, atëherë ata nuk do ta ndihmojnë Islamin, sepse në mesin e tyre është një Shi'i, Ikhuani dhe një hizbi, dhe ata janë duke qeshur me njerëzit.

Jaser Arafati, ai ishte një agjent i Izraelit dhe ne e kemi thënë këtë që në fillim se ai ishte agjent i Izraelit, në fund ai e shiti Palestinën.

Nëse qeveritë myslimane në të gjith vendet myslimane do t'i lejonin myslimanët (të luftonin), atëherë ata do të ishin në gjendj që ta pastronin el-Kudsin (Jeruzalemin) nga jehudët.

Ajo që është e rëndësishme është se ata që do t'i japin fitore fesë së Allahut janë myslimanët, ata që janë të kapur fort pas Kuranit dhe pas synnetit.

Sa i përket grupit Hamas, ata janë një organizatë hizbije që nuk urdhërojnë në të mirë dhe nuk ndalojnë nga e keqja, ata i luftojnë pasuesit e synnetit.

Nëse atyre do t'u jepej fitorja, atëherë ata do të bënin atë qe u bë ne Afganistan, ata do t'i kthejnë armët njëri-tjetrit. Allahut i kërkojmë ndihmë pasi që zemrat e tyre nuk janë të bashkuara si një zemër e vetme."

Sheh Dr. Muhammad bin Se'id Raslan, ka thënë

"Hamasi është një vegël e jehudëve. Hamasi është krijuar nga jehudët e nga amerikanët e kryqëzatave. Hamasi në çdo aspekt është Rafidi. Këto fakte nuk mund të mohoen, ky është realiteti."