Harpia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harpy

Harpy (Greqisht: Ἇρπυια harpyia shqiptimi [hárpyi̯a]) është një personifikim gjysmë-njeri dhe gjysmë-zog i erave të stuhishme sipas mitologjisë greke dhe romake.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi ato përshkruheshin si zogj me kokat e vajzave, fytyrat zbeheshin nga uria dhe kthetrat e gjata në duar. Shkrimtarët romakë dhe bizantinë detajuan shëmtinë e tyre.[1] Arti i qeramikës që përshkruan harpat shfaqte gra të bukura me krahë. Ovidi i përshkroi ato si shqiponjë njerëzorë.[2] Për Hesiodin, ata ishin imagjinuar si shërbëtore të mbyllura dhe të krahëve, të cilët tejkaluan erërat dhe zogjtë në shpejtësinë e fluturimit të tyre. Por, qysh në kohën e Eskilit, ato përshkruhen si krijesa të shëmtuara me krahë, dhe shkrimtarët e mëvonshëm mbajnë idetë e tyre për harpat deri më tani, sa i përfaqësojnë ata si monstrat më të neveritshme.

Funksionet dhe vendbanimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harpat duket se fillimisht kanë qenë shpirtrat e erës (personifikime të natyrës shkatërruese të erës). Emri do të thotë "hajdutë të shpejtë"[3] dhe ata vjedhin ushqim nga viktimat e tyre ndërsa ata janë duke ngrënë dhe mbajnë keqbërës (sidomos ata që kanë vrarë familjen e tyre) te Eriniet. Kur një person papritmas u zhduk nga Toka, u tha se ai u hoq nga harpat.[4] Kështu, ata morën bijat e mbretit Pandareus dhe i dhanë si shërbëtorë të Erinietit.[5] Në këtë formë ata ishin agjentë ndëshkimi që rrëmbyen njerëz dhe i torturuan ata gjatë rrugës për në Tartarus. Ata ishin të egër dhe të dhunshëm.

Harpët u quajtën "qenat ose minitrat e Zeusit të fuqishëm".[6] Shkrimtarët e mëvonshëm renditnin harpat midis rojeve të nëntokës midis monstruoziteteve të tjera, përfshirë Centauri, Scylla, Briareus, Lernaean Hydra, Kimera, Gorgonë dhe Geryon.[7]

Vendbanimi i tyre është ose ishujt e quajtur Strofades,[8] një vend në hyrje të Orcus,[9] ose një shpellë në Kretë.[10]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Virgil. Aeneid, Book 3.216; Tzetzes. ad Lycoph. 653; Ovid. Metamorphoses Book 7.4, Fasti, Book 6.132; Hyginus. Fabulae, 14
  2. ^ Ovid. Metamorfosat vii.4
  3. ^ Adrian Room, Who's Who in Classical Mythology, p. 147 ISBN 0-517-22256-6
  4. ^ Homeri Odiseu, Book 1.241, 14.371
  5. ^ Homeri. Odiseu, Book 20.78
  6. ^ Valerius Flaccus. Argonautica Book 4.425
  7. ^ Virgjili. Aeneid 6.287 ff; Seneka i Riu. Hercules Furens 747 ff
  8. ^ Virgil. Aeneid, Book 3.210
  9. ^ Virgil. Aeneid, Book 6.289
  10. ^ Apollonius. Argonautica, Book 2.298