Helena Dalli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Helena Dalli (nofka Abela; lindur më 29 shtator 1962) është politikane malteze e Partise se Punës që shërben si Komisioner Evropian për Barazinë që nga 1 Dhjetori 2019. [1] [2]

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sekretari parlamentar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1996, Dalli u zgjodh në Parlamentin e Maltës dhe u emërua Sekretare Parlamentare për të Drejtat e Grave në Zyrën e Kryeministrit. Ajo u rizgjodh gjatë pesë zgjedhjeve të mëpasshme, duke e bërë atë gruan e dytë më të zgjedhur në historinë politike malteze . [3]

Gjatë mandatit të saj dy-vjeçar, ajo paraqiti një Projekt-ligj të Kujdesit për Fëmijët për të siguruar rregulloret e shërbimeve të kujdesit për fëmijët si në sektorin publik dhe atë privat, dhe u kujdes për hartimin e Projektligjit për Barazinë Gjinore me ndihmën e Programit të Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara . [4] Dalli gjithashtu nisi letrën e parë të bardhë të Maltës mbi dhunën në familje. [5]

Ministre[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë legjislaturës 2013-2017, Dr Dalli ishte Ministre për Dialogun Social, Çështjet e Konsumatorit dhe Liritë Civile. Nën drejtimin e saj, qeveria malteze prezantoi disa ligje dhe politika për të forcuar kornizën e barazisë dhe të drejtave të njeriut, duke përfshirë një Ligj të Sindikatave Civile si dhe zgjerimin e mbrojtjes anti-diskriminim në kushtetutën Maltese për të mbuluar bazat e identitetit gjinor dhe orientimit seksual . [6]

Në Prill 2015, ajo prezantoi një ligj që përcakton të drejta të gjera për personat transgjinorë dhe interseksualë . Ligji për Identitetin Gjinor Shprehja Gjinore dhe Karakteristikat e Gjinisë parashikon të drejtën për identitetin gjinor dhe njohjen e gjinisë së vetë-përcaktuar në dokumentet zyrtare, dhe njeh të drejtën për integritet trupor dhe autonomi fizike. [7]

Gjatë të njëjtës legjislaturë, Dalli prezantoi një fond kombëtar të lejes së lindjes në të cilin të gjithë punëdhënësit kontribuojnë pavarësisht nga gjinia e punonjësve të tyre, në mënyrë që të mbrojë gratë nga diskriminimi gjatë procesit të rekrutimit. [8]

Dalli duke dorëzuar instrumentin e pranimit të Maltës në OP-CEDAW në Selinë e KB në Mars 2019

Në 2015, Helena Dalli udhëhoqi procesin për krijimin e Ditës Ndërkombëtare të Grave dhe Vajzave në Shkencë, të cilën KB tani përkujton çdo vit në 11 Shkurt. [9] [10] Dalli ishte luajti rol thelbësor për ristrukturimin e Autoritetit të Barnave në Maltë.

Pas një procesi të gjatë dhe me shumë hapa të konsultimit, ajo prezantoi një projektligj për barazinë dhe një projektligj të Komisionit për të Drejtat e Njeriut dhe Barazinë që synojnë të futin standardet më të larta në drejtim të anti-diskriminimit dhe barazisë në të gjitha sferat e jetës institucion i pavarur kombëtar për të drejtat e njeriut në përputhje me Parimet e Parisit të Kombeve të Bashkuara dhe direktivat e barazisë së Bashkimit Evropian.

Pas zgjedhjeve Evropiane të vitit 2019, Dalli u emërua nga qeveria e Kryeministrit Muscat si kandidate e Maltës për Komisionin Evropian pasues. [11]

Njohje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2016, Dalli ishte e nominuara e parë Malteze dhe fituese e Çmimit Evropian të Diversitetit për punën e saj në të drejtat e njeriut dhe barazinë në nivelin vendor dhe ndërkombëtar. [12] [13]

Në vitin 2019, Dalli u prezantua, në emër të Maltës, me çmimin Diversa Internacional nga Shoqata Spanjolle e Avokatëve dhe Avokatëve kundër Krimeve të Urrejtjes, në vlerësim të punës së saj për barazi në të dy frontet e brendshme dhe ato ndërkombëtare. [14]

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helena Dalli është e martuar me Patrick, dhe ata kanë dy djem, Luke dhe Jean-Marc.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Malta nominates Helena Dalli as its next commissioner". Politico (24/7/19) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "Movers and Shakers - 26 July 2019". The Parliament Magazine (26/7/2019) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 3. ^ "Helena Dalli". Parliament of Malta (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 4. ^ "Parliament starts debating gender equality bill". The Times of Malta (5/11/2002) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 5. ^ "Inter-ministerial strategy needed to combat gender-based and domestic violence – Minister Dalli". The Malta Independent (7/11/2017) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 6. ^ "Malta: Douze Points! First Constitution in Europe to Protect Gender Identity". Transgender Europe (15/4/14) (në anglishte britanike). Transgender Europe.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 7. ^ Henley, John. "Malta becomes first European country to ban 'gay cure' therapy". The Guardian (7/12/2016) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 8. ^ "Maternity leave fund set up to 'eliminate gender discrimination'". MaltaToday (21/7/2015) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 9. ^ "From Dream to Reality". International Day of Women and Girls in Science - February 11 (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 prill 2021. Marrë më 30 mars 2021.
 10. ^ "Interview with Dr. Helena Dalli". International Day of Women and Girls in Science - February 11 (3/8/2019) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 30 shtator 2020. Marrë më 30 mars 2021.
 11. ^ "Malta nominates Helena Dalli as its next commissioner". Politico (24/07/2019) (në anglisht). Politico Europe.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 12. ^ "Helena Dalli wins Hero of the Year Award". Times of Malta (30/11/2016) (në anglishte britanike).
 13. ^ "European Diversity Awards Winners". Vercida (1/12/2016) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 14. ^ "Malta's leadership in promoting equality recognised by Spanish LGBTI association". MaltaToday (10/06/2019) (në anglishte britanike).