Hixhame

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Bërja e hixhames me kupa

Hixhame (Arabisht: حجامة‎; shqip. thithje) është procedura alternative mjekësore dhe termi arab për tharjen e lagësht, ku gjaku tërhiqet nga vakuumi nga një prerje e vogël e lëkurës për qëllime terapeutike.[1]

Praktika ka origjinën greke, arabe, turke dhe persiane dhe përmendet nga Hipokrati. Është transmetuar se profeti Muhammed tha: "Me të vërtetë, më e mira e mjeteve juridike që keni është hixhame, dhe nëse ka diçka të shkëlqyeshme për t'u përdorur si një ilaç, atëherë është hixhame."[2]

Praktikuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hedhje kupash mbeti një konstante në trajtimin profesional mjekësor në të gjithë Evropën. Ishte praktikuar nga mjekë të tillë të njohur si Galeni (131-200 AD), Paracelsus (1493-1541) dhe Ambroise Pare (1509-90). Hedhje kupash u praktikua edhe nga praktikuesit e tjerë duke përfshirë Berberë, kirurgë dhe shërbëtorë të banjës.[3] Hedhja e kupave është mbështetur dobët nga prova shkencore. Pavarësisht nëse hedhja e kupave ka ndonjë efekt në të gjitha, madje edhe në dhimbje mbështetet më së miri nga provat "tentative".[4][5] Çdo përfitim i raportuar ka gjasa për shkak të efektit placebo.

Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hedhja kupash (hixhame) përmendet edhe në hadithe (thënie të profetit Muhammed):

Transmenton Ibn 'Abbas:

(Profeti ka thënë), "Shërimi është në tri gjëra: Pija e mjaltit, hedhjes së kupës dhe djegja me zjarr. Por i ndaloj pasuesit e mi të përdorin djegje me zjarr."[6](Arsyeja e ndalesës është se djegja me zjarr shkakton dhimbje)[7]

Transmeton Ibn 'Abbas:

Profeti bëri hixhame në kokë për një sëmundje që vuante ndërsa ishte në një gjendje të Ihramit në një vend me ujë të quajtur Lahl Xhamal. Ibn Abbasi më tej tha: i Dërguari i Allahut bëri hixhame në kokë për dhimbje koke të njëanshme ndërsa ai ishte në një gjendje të Ihramit.[8]

Transmeton Ebu Hurejre:

(Profeti ka thënë), "Nëse dikush ka bërë hixhame më 17-tin, 19-tin dhe 21-tin, do t'i bëhet ilaç për çdo sëmundje."[9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Traditional Medicine Among Gulf Arabs Part II - Blood Letting Arkivuar 11 shtator 2007 tek Wayback Machine, Albinali, H. A. Hâyar, Heart Views, Volume 5, No.2, June–August 2004
  2. ^ "In the News: Cupping". NCCIH. 9 gusht 2016. Marrë më 2016-08-15. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Chirali, Ilkay Zihni (1999). Traditional Chinese Medicine: Cupping Therapy. Churchill Livingstone. ISBN 978-0-443-06038-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Singh, Simon; Ernst, Edzard (2008). Trick or Treatment. Transworld Publishers. f. 368. ISBN 978-0-552-15762-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Lee, MS; Kim, JI; Ernst, E (mars 2011). "Is cupping an effective treatment? An overview of systematic reviews". Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 4 (1): 1–4. doi:10.1016/s2005-2901(11)60001-0. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Sahih Buhariu, Libri 7, Vëllimi 71, Hadithi 584 (Mjekësia)
  7. ^ https://islamqa.info/en/42582
  8. ^ Sahih Buhariu, Libri 7, Vëllimi 71, Hadithi 602 (Mjekësia)
  9. ^ Sunen Ebu Davud Libri 29, Hadithi 7 (Mjekësia)