Jump to content

Hu Xhintao

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hu Xhintao
ish-President i Republikës Popullore të Kinës
Në detyrë
15 nëntor 2002 – 15 nëntor 2012
Paraprirë ngaXhiang Zemin
Pasuar ngaXi Xhinping
Të dhëna vetjake
U lind më21 dhjetor 1942
Taizhou, Jiangsu, Kinë
NënshtetësiaKineze
Partia politikePartia Komuniste e Kinës
Bashkëshortja/etLiu Yongqing
FëmijëtHu Haifeng
Hu Haiqing
ArsimimiUniversiteti Tsinghua
PunësimiInxhinier, Politikan

Hu Xhintao (胡锦涛),(1942.12-) lindi më 21 dhjetor të vitit 1942Taizhou, provinca Jiangsu, është politikan kinez. Hu Xhintao është ish- President i Republikës Popullore të Kinës, ish-Sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste të Kinës dhe ish-Kryetar i Komisionit Qendror UshtarakUshtrisë Popullore Çlirimtare.[1]Hu Jintao doli në pension në vitin 2013, dhe pasardhësi i tij është Xi Xhinping.

1959-1964 Student në degën e veprave hidraulike të Universitetit Tsinghua;

1982-1984 Sekretar i Sekretariatit të Komitetit Qendror të Bashkimit të Rinisë Komuniste të Kinës dhe kryetar i Federatës Kombëtare të të Rinjve;

1984-1985 Sekretar i parë i Sekretariatit të Komitetit Qendror të Bashkimit të Rinisë Komuniste të Kinës;

1985-1988 Sekretar i Komitetit të PK të Kinës për provincën Guizhou dhe sekretar i parë i Komitetit të PK të Kinës për zonën ushtarake Guizhou;

1988-1992 Sekretar i Komitetit të PK të Kinës për rajonin autonom të Tibetit dhe sekretar i parë i Komitetit të PK të Kinës për zonën ushtarake në Tibet;

1992-1993 Anëtar i Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike të KQ të PK të Kinës dhe sekretar i Sekretariatit të KQ të PK të Kinës;

1993-1998 Anëtar i Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike të KQ të PK të Kinës, sekretar i Sekretariatit të KQ të PK të Kinës dhe drejtor i Shkollës së KQ të PK të Kinës;

1998-1999 Anëtar i Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike të KQ të PK të Kinës, sekretar i Sekretariatit të KQ të PK të Kinës, nënkryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës dhe kryetar i Shkollës së KQ të PK të Kinës;

1999-2002 Anëtar i Komitetit të Përhershëm të Byrosë Politike të KQ të PK të Kinës, sekretar i Sekretariatit të KQ të PK të Kinës, nënkryetar i Komisionit Ushtarak të KQ të PK të Kinës, nënkryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës, nënkryetar i Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës dhe kryetar i Shkollës së KQ të PK të Kinës;

2002-2003 Sekretar i përgjithshëm i KQ të PK të Kinës, nënkryetar i Komisionit Ushtarak të KQ të PK të Kinës, nënkryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës, nënkryetar i Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës dhe drejtor i Shkollës së KQ të PK të Kinës;

2003-2004 Sekretari i përgjithshëm i KQ të PK të Kinës, kryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës, nënkryetar i Komisionit Ushtarak të KQ të PK të Kinës, dhe nënkryetar i Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës;

2004-2005 Sekretar i përgjithshëm i KQ të PK të Kinës, kryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës, kryetar i Komisionit Ushtarak të KQ të PK të Kinës dhe nënkryetar i Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës;

2005-2013 Sekretar i përgjithshëm i KQ të PK të Kinës, kryetar i shtetit i Republikës Popullore të Kinës, kryetar i Komisionit Ushtarak të KQ të PK të Kinës dhe kryetar i Komisionit Qendror Ushtarak të Republikës Popullore të Kinës.

  1. ^ "中华人民共和国中央人民政府-胡锦涛". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)