Hyaena

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hyaena
Iena Striata.JPG
Hiena me shirita
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Hyaena

Brisson, 1762
Speciet
Hyaena range.png
H. brunnea - blu
H. hyaena - jeshile

Hyaena është një gjini që përfshin dy lloje të gjalla të hienave: hiena me shirita (Hyaena hyaena) nga Azia perëndimore dhe Afrika Veriore dhe hiena kafe (Hyaena brunnea) në Afrikën Jugore. Hiena ngjyrë kafe ndonjëherë ka qenë e vendosur në një gjini të veçantë Parahyaena, apo edhe të përfshirë në gjininë tjetër fosile Pachycrocuta, por burimet e fundit kanë tentuar ta vendosin atë në Hyaena. Kafka e hienës kafe është më e madhe se ajo e hienës me shirita. Hieni mashkull kafē është pak më i madh se femra, ndërkohë që gjinitë e hienit me shiritave janë me madhësi të barabartë. Të dyja llojet janë më të vegjël se hiena e ndotur, por më të mëdhenj se aardwolf. Ata kryesisht ushqehen edhe me kafshë të ngordhura.

Speciet ekzistuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foto Emri shkencor Emri i zakonshëm Përhapja
Полосатая гиена 4.jpg Hyaena hyaena hiena me shirita Afrika Veriore dhe Azia Perëndimore
Parahyaena brunnea 3.jpg Hyaena brunnea hiena kafe Afrika Jugore