Jump to content

Ibn Haxher el-Askalani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ibn Haxher el-Askalani
TitulliShejh el-Islam/ Hafiz
Personal
Lindur18 shkurt 1372 / 773 pas hixhretit
Vdekur2 shkurt 1449 / 852 pas hixhretit (76 vjet)
Vend pushimiQyteti i të Vdekurve (Kajro), Kajro, Egjipt
FejaIslam
Era
EmërtimiSuni
JurispodencaShafi'i
KredoAsh'ari[1]
Muslim leader

El-Hafidh Shihabuddin Ebu'l-Fadl Ahmed ibn Ali ibn Muhamed (lindi më 18 shkurt 1372 - 2 shkurt 1449) i njohur si Ibën Haxheri, ishte dijetar i medh'hebit Shafi'i, poashtu ishte i njohur si Shejh el-Islam. Ai shkroi 50 punime në hadithe, tefsire, biografi, poezi dhe jurispudencën Shaf'i.

Autografia e el-Askalanit

Ibn Haxheri lindi në Kajro më 1372, të dy prindërit e tij i vdiqën kur ai ishte foshnje. Ai dhe motra e tij, Sitt al-Rakb, u bë repartet të vëllait të gruas së parë të atit të tij, Zaki al-Din al-Harrubi, i cili e regjistroi Ibn Haxherin në studimet Kur'anore kur ai ishte pesë vjeç . Këtu ai e mësoi suren Merjem në një ditë dhe memorizoi tërë Kur'anin kur ishte nëntë vjeç. Ai përparoi në mësimin përmendësh të teksteve të tilla si versionin e shkurtuar të punës Ibn Haxhib mbi themelet e fikhut.

Kur ishte 12 vjeç, ai e shoqëroi el-Hurubi në Mekë. Ai është konsideruar si kompetent për të udhëhequr namazin e teravive gjatë Ramazanit. Kur kujdestari i tij i vdiq në vitin 1386, edukimi i Ibn Haxherit iu besua një dijetarit të haditheve Shems el-Din ibn el-Kattani, i cili hyri atë në kurset e dhëna nga el-Bulkini (v. 1404) dhe Ibn el-Mulaqqin (v. 1402) në Fëkëhun e Shafi'ive, dhe Abd er-Rahim ibn el-Husein el-Iraki (v. 1404) në hadith, pas të cilës ai udhëtoi për në Damaskë dhe në Jeruzalem, për të studiuar nën Shems el-Din el-Kalashkandi (d . 1407), Bedr el-Din el-Balisi (d. 1401), dhe Fatima bint el-Mandi el-Tanuhi (v. 1401). Pas një vizite të mëtejshëm në Mekë, Medinë, dhe Jemen, ai u kthye në Egjipt. El-Sujuti ka thënë: "Është thënë se ai piu ujë Zemzem për të arritur nivelin e edh-Dhehebiut në memorizimin të cilën ai arriti, edhe madje edhe duke tejkaluar atë.

Ibn Haxheri ishte shpesh herë në pozitën e gjykatësit në Egjipt.

Më 1397, në moshën njëzet e pesë, ai u martua me Uns Hatun. Ajo ishte eksperte në hadithe në drejtat e saja.

Ibn Haxher el-Askalaniu vdiq pas jacisë më 2 shkurt 1449. Thuhet se në varrimin e tij në Kajro morrën pjesë 50,000 njerëz, përfshirë sulltanin Sejf ed-Din Xhakmak edhe kalifin e Kajros el-Mustakfi II.

  1. ^ "Ahl al-Sunna: The Ash'aris - The Testimony and Proofs of the Scholars". almostaneer.com (në arabisht). Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2021. Marrë më 15 dhjetor 2021.
  2. ^ Salmān, Mashhūr Ḥasan Maḥmūd & Shuqayrāt, Aḥmad Ṣidqī (1998). "Tarjamat al-musannif". Muʼallafāt al-Sakhāwī : al-ʻAllāmah al-Ḥāfiẓ Muḥammad ibn ʻAbd al-Raḥmān al-Sakhāwī, 831-902 H (në anglisht). Dār Ibn Ḥazm. fq. 18.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]