Identiteti (matematikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dëshmi pamore e identitetit të Pitagorës : për çdo kënd , pika shtrihet në rrethin njësi, i cili kënaq ekuacionin . Kështu, .

matematikë, një identitet është një barazi që lidh një shprehje matematikore A me një shprehje tjetër matematikore B, të tilla që A dhe B (të cilat mund të përmbajnë disa ndryshore ) prodhojnë të njëjtën vlerë për të gjitha vlerat e ndryshoreve brenda një diapazoni të caktuar vlefshmërie. [1] Me fjalë të tjera, A = B është një identitet nëse A dhe B përcaktojnë të njëjtat funksione, dhe një identitet është një barazi midis funksioneve që përcaktohen ndryshe. Për shembull, dhe janë identitete. [1]

Identitetet nganjëherë tregohen me simbolin e shiritit të trefishtë ≡ në vend të =, shenjë e barazimit . [2]

Identitete të përbashkëta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Identitetet algjebrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Identitete të caktuara, si p.sh dhe , përbëjnë bazën e algjebrës, [3] ndërsa identitetet e tjera, si p.sh dhe , mund të jetë të dobishme në thjeshtimin e shprehjeve algjebrike dhe zgjerimin e tyre. [4]

Identitete trigonometrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeometrikisht, identitetet trigonometrike janë identitete që përfshijnë funksione të caktuara të një ose më shumë këndeve . [5] Ato dallohen nga identitetet e trekëndëshit, të cilat janë identitete që përfshijnë kënde dhe gjatësi anësore të një trekëndëshi.

One of the most prominent examples of trigonometric identities involves the equation which is true for all real values of . On the other hand, the equation

është e vërtetë vetëm për vlera të caktuara të , jo të gjithë. Për shembull, ky ekuacion është i vërtetë kur por false kur .

Identitete eksponenciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Identitetet e mëposhtme vlejnë për të gjithë eksponentët e numrave të plotë, me kusht që baza të jetë jo zero:

Identitete logaritmike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa formula të rëndësishme, nganjëherë të quajtura identitete logaritmike ose ligje log, i lidhin logaritmet me njëri-tjetrin: [a]

Formula Shembull
prodhimi
herësi
fuqia
rrënja

Ndryshimi i bazës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Logaritmi mund të llogaritet nga logaritmet mbi x dhe b në lidhje me një bazë arbitrare k duke përdorur formulën e mëposhtme:

  1. ^ a b "Mathwords: Identity". www.mathwords.com. Marrë më 2019-12-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Identity – math word definition – Math Open Reference". www.mathopenref.com. Marrë më 2019-12-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Basic Identities". www.math.com. Marrë më 2019-12-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Algebraic Identities". www.sosmath.com. Marrë më 2019-12-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Stapel, Elizabeth. "Trigonometric Identities". Purplemath. Marrë më 2019-12-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>