Jump to content

Inspektor Lestrade

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Inspektor Lestrade
Sherlock Holmes character
Inspektori Lestrade (majtas) duke arrestuar një të dyshuar në "The Adventure of the Cardboard Box", ilustruar nga Sidney Paget
First appearanceA Study in Scarlet (1887)
Last appearance"The Adventure of the Three Garridebs" (1924)
Created byArthur Conan Doyle
In-universe information
Full nameG. Lestrade
GenderMale
TitleInspektor Detektiv
OccupationDetektivi i policisë
NationalityBritanik

Detective Inspector G. Lestrade, ose Z. Lestrade është një personazh imagjinar që shfaqet në disa nga tregimet e Sherlock Holmes të shkruara nga Arthur Conan Doyle. Paraqitja e parë e Lestrade ishte në tregimin e parë të Sherlock Holmes, romani A Study in Scarlet, i cili u botua në vitin 1887. Tregimi i fundit në të cilin ai shfaqet është tregimi "The Adventure of the Three Garridebs", i cili u botua për herë të parë në vitin 1924. dhe u përfshi në koleksionin përfundimtar të tregimeve të Sherlock Holmes nga Doyle, The Case-Book of Sherlock Holmes.

Lestrade është një detektiv i vendosur, por konvencional i Scotland Yard, i cili konsultohet me Sherlock Holmes për shumë raste dhe është personazhi më i spikatur i policisë në serialin Sherlock Holmes. Lestrade është luajtur nga shumë aktorë në adaptime të bazuara në tregimet e Sherlock Holmes në film, televizion dhe media të tjera.

Paraqitjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çështja Data e
publikimit
Vendndodhja
A Study in Scarlet 1887 Londër
"The Boscombe Valley Mystery" 1891 Herefordshire
"The Adventure of the Noble Bachelor" 1892 Londër
"The Adventure of the Cardboard Box" 1893 Croydon
The Hound of the Baskervilles 1901 Devon
"The Adventure of the Empty House" 1903 Londër
"The Adventure of the Norwood Builder" 1903 South Norwood
"The Adventure of Charles Augustus Milverton" 1904 Hampstead, Londër
"The Adventure of the Six Napoleons" 1904 Londër
"The Adventure of the Second Stain" 1904 Londër
"The Adventure of the Bruce-Partington Plans" 1908 Woolwich
"The Disappearance of Lady Frances Carfax" 1911 Lozanë
"The Adventure of the Three Garridebs" 1924 Edgware Road, Londër

Lestrade përmendet gjithashtu në romanin The Sign of the Four (1890), edhe pse ai nuk shfaqet në të.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia dhe personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lestrade përmend "përvojën e tij njëzet vjeçare" në forcën e policisë në A Study in Scarlet.[1] Në tregim, Holmes thotë se Lestrade është "një detektiv i njohur".[2] Është vërejtur nga Holmes se Lestrade dhe një detektiv tjetër, Tobias Gregson, kanë një rivalitet të vazhdueshëm dhe ai i identifikon të dy si "të zgjedhurit e një pjese të keqe. Ata janë të dy të shpejtë dhe energjikë, por konvencionalë - në mënyrë tronditëse."[2] Holmes rregullisht i lejon anëtarët e policisë të marrin meritën për zbritjet e tij,[3] duke përfshirë Lestrade në raste të tilla si ato në "The Adventure of the Empty House"[4] dhe "The Adventure of the Norwood Builder".[5] Lestrade është në gjendje të shkruajë në stenografi.[2]

Lestrade është fillimisht i dyshimtë për metodat e Holmes, dhe ai sugjeron se Holmes është "shumë i prirur për të qenë i qetë" në "The Adventure of the Norwood Builder".[3] Ai është "indiferent dhe përçmues" ndaj eksplorimit të Holmes në "The Boscombe Valley Mystery".[6] Holmes është haptazi i pasjellshëm në lidhje me Lestrade-n ndonjëherë, si për shembull në "The Boscombe Valley Mystery" kur ai i thotë Lestrade "me përulësi" se ai nuk është i aftë në trajtimin e fakteve dhe i referohet Lestrade si një budalla.[3]The Sign of the Four, Holmes thotë se të qenit jashtë thellësisë së tij është gjendja normale e Lestrade (së bashku me inspektorët Gregson dhe Athelney Jones).[7] Sidoqoftë, Holmes në përgjithësi është më pozitiv për Lestrade në tregimet e mëvonshme. Në "The Adventure of the Cardboard Box", Holmes vëren se këmbëngulja e Lestrade "e ka sjellë atë në majë në Scotland Yard".[3]The Hound of the Baskervilles, ai thotë se Lestrade është "më i miri i profesionistëve" (që do të thotë profesionistët e punësuar nga Scotland Yard në krahasim me veten e tij),[3] dhe në të njëjtën histori, Watson vëren "nga mënyra nderuese në të cilin Lestrade e vështroi shokun tim se ai kishte mësuar shumë që nga ditët kur ata kishin punuar për herë të parë së bashku."[8]

Në kohën e tregimit "The Adventure of the Six Napoleons", Lestrade është një vizitor i rregullt në mbrëmje në 221B Baker Street dhe "vizitat e tij ishin të mirëpritura në Sherlock Holmes" sipas Watson. Në të njëjtën histori, Lestrade zbulon respektin e lartë në të cilin Holmes mbahet tani nga Scotland Yard: "Ne nuk jemi xhelozë për ju në Scotland Yard. Jo, zotëri, ne jemi shumë krenarë për ju dhe nëse zbrisni në Nesër nuk ka burrë, nga inspektori më i madh deri tek polici më i ri, që nuk do të ishte i lumtur t'ju shtrëngonte për dore”.[3] Holmes falënderon Lestrade për këtë koment dhe Watson vëren se ky është një nga rastet e pakta kur Holmes është prekur dukshëm.[9] Në "The Disappearance of Lady Frances Carfax", Holmes i referohet atij si "miku Lestrade".[10] Përfshirja e Lestrade në hetimin në "The Adventure of the Bruce-Partington Plans" sugjeron se ai është bërë një nga detektivët më të besuar të Scotland Yard.[11]

Ai u përshkrua nga H. Paul Jeffers me fjalët e mëposhtme:

Ai është detektivi më i famshëm që ka ecur ndonjëherë nëpër korridoret e Scotland Yard, megjithatë ai ekzistonte vetëm në imagjinatën pjellore të një shkrimtari. Ai ishte inspektori Lestrade. Nuk e dimë emrin e tij të parë, vetëm inicialin e tij: G. Edhe pse ai shfaqet trembëdhjetë herë në aventurat e pavdekshme të Sherlock Holmes, asgjë nuk dihet për jetën jashtë oborrit të detektivit, të cilin Dr. Watson e përshkroi në mënyrë të pakënaqur si të zbehtë, me fytyrë miu dhe sy të errët dhe të cilin Holmes e shihte si të shpejtë dhe energjik, por tërësisht konvencional, pa imagjinatë dhe normalisht jashtë thellësisë së tij - më i miri nga një pjesë e keqe që kishte arritur majën. në CID nga këmbëngulja bulldog.[12]

Përshtatjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ A Study in Scarlet by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg. 'The Boots pointed out the door to me, and was about to go downstairs again when I saw something that made me feel sickish, in spite of my twenty years' experience.'
 2. ^ a b c A Study in Scarlet by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg.
 3. ^ a b c d e f Smith, Daniel (2014) [2009]. The Sherlock Holmes Companion: An Elementary Guide (në anglisht) (bot. Updated). Aurum Press. fq. 72–73. ISBN 978-1-78131-404-3.
 4. ^ The Return of Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg. 'Not so, Lestrade. I do not propose to appear in the matter at all. To you, and to you only, belongs the credit of the remarkable arrest which you have effected.'
 5. ^ The Return of Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg. 'And you don't want your name to appear?' 'Not at all. The work is its own reward.'
 6. ^ The Adventures of Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg.
 7. ^ Cawthorne, Nigel (2011). A Brief History of Sherlock Holmes (në anglisht). Running Press. fq. 250. ISBN 978-0762444083.
 8. ^ The Hound of the Baskervilles by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg.
 9. ^ The Return of Sherlock Holmes by Arthur Conan Doyle (në anglisht). Marrë më 24 qershor 2020 – nëpërmjet Gutenberg.
 10. ^ Cawthorne, Nigel (2011). A Brief History of Sherlock Holmes (në anglisht). Running Press. fq. 255. ISBN 978-0762444083.
 11. ^ Cawthorne, Nigel (2011). A Brief History of Sherlock Holmes (në anglisht). Running Press. fq. 254. ISBN 978-0762444083.
 12. ^ Jeffers, H.P. (1992) Bloody Business: An anecdotal history of Scotland Yard, p. 95. New York, NY: Barnes & Noble.
 13. ^ Eyles, Alan (1986). Sherlock Holmes: A Centenary Celebration (në anglisht). Harper & Row. fq. 130–132. ISBN 0-06-015620-1.
 14. ^ Eyles, Alan (1986). Sherlock Holmes: A Centenary Celebration (në anglisht). Harper & Row. fq. 132–133. ISBN 0-06-015620-1.
 15. ^ a b c Eyles, Alan (1986). Sherlock Holmes: A Centenary Celebration (në anglisht). Harper & Row. fq. 133. ISBN 0-06-015620-1.
 16. ^ Barnes, Alan (2011). Sherlock Holmes on Screen (në anglisht). Titan Books. fq. 283. ISBN 9780857687760.
 17. ^ Eyles, Alan (1986). Sherlock Holmes: A Centenary Celebration (në anglisht). Harper & Row. fq. 140. ISBN 0-06-015620-1.
 18. ^ Barnes, Alan (2011). Sherlock Holmes on Screen (në anglisht). Titan Books. fq. 298. ISBN 9780857687760.
 19. ^ Barnes, Alan (2011). Sherlock Holmes on Screen (në anglisht). Titan Books. fq. 192. ISBN 9780857687760.