Jump to content

Inxhinieria e komunikacionit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inxhinieria e telekomunikacionit është një nënfushë e inxhinierisë elektronike e cila kërkon të projektojë dhe të krijojë sisteme komunikimi në distancë. [1] [2] Puna varion nga dizajni bazë i qarkut deri te zhvillimet masive strategjike. Një inxhinier telekomunikacioni është përgjegjës për projektimin dhe mbikëqyrjen e instalimit të pajisjeve dhe pajisjeve të telekomunikacionit, të tilla si sisteme komplekse komutuese elektronike, dhe pajisje të tjera të thjeshta të shërbimit telefonik, kabllot me fibra optike, rrjetet IP dhe sistemet e transmetimit me mikrovalë . Inxhinieria e telekomunikacionit gjithashtu mbivendoset me inxhinierinë e transmetimit .

Telekomunikacioni është një fushë e larmishme inxhinierike e lidhur me inxhinierinë elektronike, civile dhe të sistemeve. [1] Në fund të fundit, inxhinierët e telekomit janë përgjegjës për ofrimin e shërbimeve të transmetimit të të dhënave me shpejtësi të lartë. Ata përdorin një sërë pajisjesh dhe mjetesh transporti për të dizajnuar infrastrukturën e rrjetit të telekomit; mediat më të zakonshme të përdorura nga telekomunikimet me tela sot janë çiftet e përdredhura, kabllot koaksiale dhe fibrat optike . Inxhinierët e telekomunikacionit ofrojnë gjithashtu zgjidhje që rrotullohen rreth mënyrave pa tel të komunikimit dhe transferimit të informacionit, të tilla si shërbimet e telefonisë me valë, komunikimet radio dhe satelitore, interneti, Wi-Fi dhe teknologjitë me brez të gjerë .

Sistemet e telekomunikacionit në përgjithësi janë të dizajnuara nga inxhinierët e telekomunikacionit të cilat dolën nga përmirësimet teknologjike në industrinë e telegrafit në fund të shekullit të 19-të dhe industrinë e radios dhe telefonisë në fillim të shekullit të 20-të. Sot, telekomunikacioni është i përhapur dhe pajisjet që ndihmojnë procesin, si televizioni, radio dhe telefoni, janë të zakonshme në shumë pjesë të botës. Ekzistojnë gjithashtu shumë rrjete që lidhin këto pajisje, duke përfshirë rrjetet kompjuterike, rrjetin telefonik me komutim publik (PSTN), rrjetet e radios dhe rrjetet televizive. Komunikimi kompjuterik përmes internetit është një nga shembujt e shumtë të telekomunikacionit. Telekomunikacioni luan një rol jetik në ekonominë botërore dhe të ardhurat e industrisë së telekomunikacionit janë vendosur në pak më pak se 3% të produktit bruto botëror.

  1. ^ a b Burnham, Gerald O.; etj. (tetor 2001). "The First Telecommunications Engineering Program in the United States" (PDF). Journal of Engineering Education. American Society for Engineering Education. 90 (4): 653–657. doi:10.1002/j.2168-9830.2001.tb00655.x. Marrë më 22 shtator 2012. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)}}
  2. ^ "Program criteria for telecommunications engineering technology or similarly named programs" (PDF). Criteria for accrediting engineering technology programs 2012-2013. ABET. tetor 2011. fq. 23. Marrë më 22 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)