Islami në Slloveni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

MyslimanëtSlloveni janë kryesisht boshnjakë dhe myslimanë etnikë . Në vitin 2014, në Slloveni kishte 48,266 myslimanë, që përbënin rreth 2 për qind të popullsisë së përgjithshme. Ka gjithashtu disa punëtorë migrantë myslimanë nga Azia Qendrore ; megjithatë, ata nuk janë të numëruar në regjistrim, sepse nuk janë shtetas të Sllovenisë. Islami në Evropë

  >95% (Turqia, Azerbejxhani)
  90%-95% (Kosova)
  35%-60% (Bosnje dhe Hercegovina, Shqipëria, Kazakistani)
  10%-20% (Gjeorgjia, Izraeli, Mali i Zi, Rusia)
  5%-10% (Austria, Bullgaria, Belgjika, Franca, Gjermania, Greqia, Lihtejnshtajni, Holanda)
  4%-5% (Danimarka, Suedia, Zvicra, Mbretëria e Bashkuar)
  2%-4% (Italia, Luksemburgu, Norvegjia, Serbia, Sllovenia, Spanja)
  1%-2% (Kroacia, Irlanda, Ukraina)
  <1% (Andora, Armenia, Bellorusia, Çekia, Estonia, Finlanda, Hungaria, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Moldavia, Monako, Polonia, Portugalia, Romania, San Marino, Sllovakia)

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Demografia e muslimanëve në Slloveni sipas përkatësisë etnike në 2002

Përkatësia etnike Myslimanët Përqindje
Boshnjakët 19923 41,95%
Myslimanët etnikë 9,328 19.64%
Të padeklaruarë 5724 12.05%
Shqiptarët 5237 11.03%
Myslimanët sllovenë 2804 5,90%
Romët 868 1.83%
Malazezët 634 1.33%
Maqedonasit 507 1.07%
Jugosllavët 55 0.12%
Serbët 53 0.11%
Kroatët 30 0.06%
Hungarezët 8 0.02%
Të padeklaruar 1846 3,89%
Të tjerët 445 0,94%
Deklaruar rajonalisht 15 0.03%
Total 47,477 100%

Objektet islame në Slloveni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një xhami e vjetër austro-hungareze në Log pod Mangartom, e rrënuar pas Luftës së Parë Botërore

Kishte një xhami në Log pod Mangartom, një fshat tani në ekstremin veriperëndimor të Sllovenisë, Xhamia Log pod Mangartom, e ndërtuar nga Regjimenti i Këmbësorisë Boshnjake-Hercegoviane Nr. 4 gjatë Luftës së Parë Botërore dhe ndoshta u shkatërrua menjëherë pas luftës. Në vitin 2013 kanë filluar punimet për ndërtimin e xhamisë në Lubjanë, e cila do të përfundojë në vitin 2016.

Xhamia e Lubjanës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtator të vitit 2013 u hodh gurthemeli për një xhami që do të financohej 70% nga Katari 44 vjet pasi u bë një peticion për ndërtimin e një xhamie. Xhamia do të përfshijë një qendër kulturore me një kosto prej 16 milionë dollarësh që do të përfundojë në vitin 2016 dhe ndërtimi do të fillojë në nëntor. Fillimi u ndoq nga kryeministrja Alenka Bratušek e cila tha se ndërtesa do të ishte një "fitore simbolike kundër të gjitha formave të intolerancës fetare" dhe se Evropa nuk do të ishte aq e pasur kulturalisht pa Islamin. Kishte rreth 10,000 të tjerë të pranishëm, duke përfshirë kryetarin e bashkisë së Lubjanës Zoran Jankoviç dhe një ministër të paidentifikuar të qeverisë nga Katari.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]