Johannes Kepler

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Portret i 1610

Johannes Kepler lindi më 27 dhjetor te vitit 1571 ne Weil der Stadt te GJermanisë dhe vdiq ne vitin 1630 ne Regensburg . Ai ishte: filozof, matematicient ,astronom,astrolog dhe specialist I optikes. Ne vitin 1584 ai hyri ne nje seminar protestues ne Adelberg, dhe ne vitin 1589 ai filloi te studijoj tek universiteti ne seminarin protestues te Tubingenit.Ketu ai studioi gjerësisht teologjine. Ne vitin 1591 ai kaloi provimin dhe vazhdoi studimet si student I diplomuar. Profesori I matematikes qe mesoi Keplerin ishte Micheal Meastlin (1550-1635). Ne vitin 1594 Kepleri pranoi nje caktim ne seminarin protestues ne Graz, si professor I matematikes (ne nje krahine Austriake te STYRIA). Ai ishte I caktuar dhe si matematicient por gjithashtu edhe si krijues I kalendareve.Kepleri qendroi ne Graz gjer ne vitin 1600, kur te gjithe protestuesit ishin te detyruar te shenderrohen ne katolik ose ta lë kompetencen e një pjese te vlershme kunder-korrigjuese.Per gjashtë vite ,Kepleri studijoi aritmetikën ,gjeometrinë ( kur atje kishte student te interesuar), Virgil ,dhe retorikën. Në kohën e tepert ai vazhdonte te mesonte privat ne astronomi dhe astrologji. Në vitin 1597 Kepleri martohet me Barbara Muller. Po ne ato vite ai publikoi për të paren her punen e tij me te rendesishme qe mund ta quajm , “Zanat Kosmografik”, në të cilin argumentoj se distanca e planeteve nga Dielli ne sistemin Copernican janë te vendosura ne bazë te 5 rregullave,nese nje supozon se planetet orbit ishin kufizuar rreth një mbishkrimi tjeter te plote.

Ligji i parë: Planetet lëvizin nëpër trajektore në trajtë elipsash. Në pikën e përbashkët fokale të këtyre elipsave, ndodhet qendra e Diellit.

Ligji i dytë: Reyervatori i tërhequr nga Dielli në planet, në intervale të njejta kohore përshkon sipërfaqe të njejta.

Ligji i tretë: katërorët e periodave të levizjes orbitale te planeteve janë në përpjestim me kubet e boshtit te madh te orbitave eliptike e largësive mesatare të tyre nga Dielli.