John McCarthy

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
John McCarthy

John McCarthy (lindi 4 shtator, 1927, në Boston, Massachusetts), është një shkencëtar kompjuterik dhe shkencëtar kognitiv amerikan i cili mori çmimin e Turing Award në 1971 për kontributin e tij të madh në fushën e Inteligjencës artificiale (AI). Ai ka zhvilluar familjen e gjuhëve të programimit Lisp , ka ndikuar në zhvillimin e gjuhës së programimit ALGOL dhe kishte ndikim te madh në fazat e para te inteligjencës artificiale. Ka qënë profesor ne universitetin e Stanford në periudhën 1962-2000.

Ai ishte përgjegjës për termin fillestar "Intelegjenca artifiviale (Artificial Intelligence)" në propozimin e 1955 të tij për Konferencën e vitit 1956 Dartmouth Conference dhe është shpikësi i gjuhës programimit Lisp.