Jon Zonara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jon Zonara

Jon Zonara (greqishtja e lashtë: Ἰωάννης Ζωναρᾶς - Iōánnēs Zōnarâs; fl. c. 1120) [1] ishte një historian bizantin grek, [1] kronist dhe teolog që jetonte në Kostandinopojë. Në kohën e Perandorit Aleksi I Komneni ai mbajti postet e kreut të drejtësisë dhe sekretarit privat (protasēkrētis) të perandorit, por pas vdekjes së Aleksit, ai u tërhoq në manastirin në ishullin Hagia Glykeria, [2] (Incir Ada, në Deti Egje), ku ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij duke shkruar libra. Në veprat e tij gjejmë të dhëna edhe për Ilirët dhe Ilirinë.

Vepra të shkruara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra e tij më e rëndësishme, Ekstrakte të historisë (greqishtja e lashtë: Ἐπιτομὴ Ἱστοριῶν, Latin: Epitome Historiarum ), në 18 libra, shtrihet nga krijimi i botës deri në vdekjen e Aleksit (1118). Pjesa e mëparshme është mbështetur kryesisht në veprat e F. Josefit ; për historinë romake ai u mbështet kryesisht në veprat e Dion Kasit/Cassius Dion deri në fillim të shekullit III. Studiuesit bashkëkohorë janë veçanërisht të interesuar për rrëfimin e tij për shekujt e tretë dhe të katërt, të cilat varen nga burimet, tani të humbura, natyra e të cilave debatohet ashpër. Në qendër të këtij debati është vepra e Bruno Bleckmann, argumentet e të cilit priren të mbështeten nga studiuesit kontinentalë, por të refuzohen pjesërisht nga studiuesit anglishtfolës. [3] Një përkthim në anglisht i këtyre pjesëve të rëndësishme është botuar së fundmi. [4] Pjesa kryesore origjinale e historisë së Zonaras është seksioni mbi mbretërimin e Aleksit I Komnenit, të cilin ai e kritikon për favorin e treguar ndaj anëtarëve të familjes së tij, të cilëve Aleksi u besoi prona të mëdha dhe funksione të rëndësishme shtetërore. Historia e tij u vazhdua nga Nicetas Acominatus .

Zonaras i janë atribuar vepra të ndryshme kishtare - komente mbi Etërit e Kishës dhe poemat e Gregorit të Nazianzusit ; jetët e shenjtorëve; dhe një traktat mbi Kanunet Apostolike - dhe nuk ka asnjë arsye për të dyshuar vërtetësinë e tyre. Leksiku, megjithatë, i cili është dhënë nën emrin e tij (ed. J.A.H. Tittmann 1808) është ndoshta vepër e njëfarë Antonius Monachus ( Herodotus Steinit, ii.479 f). Denoncimi i parë kishtar i lojës së shahut nga ana e Kishës Ortodokse Lindore u shpreh nga Zonara. Gjatë kohës së pensionimit të tij si murg në manastirin e Malit Athos ai shkroi komentin e tij mbi Kanonet e Kishës Lindore. Këshilli Quinisext kërkoi që si klerikët ashtu edhe laikët të hiqnin dorë nga përdorimi i zareve (Kanoni 50). Zonara donte që të përfshihej edhe shahu që klerikët dhe laikët të hiqnin dorë. Zonara, duke komentuar Kanunin 50, shkroi: "Për shkak se ka disa nga peshkopët dhe klerikët që largohen nga virtyti dhe luajnë shah ( zatikron ) ose zare ose pijnë tepër, Rregulli urdhëron që të tillët të pushojnë së vepruari ose të përjashtohen; dhe nëse një peshkop ose plak ose dhjak ose nëndhjak ose lexues ose këngëtar nuk pushon së vepruari, ai do të dëbohet; dhe nëse laikët u jepen lojërave të shahut dhe dehjes, ata do të përjashtohen".

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kazhdan, Alexander, red. (1991). Oxford Dictionary of Byzantium (në anglisht). Oxford University Press. fq. 2229. ISBN 978-0-19-504652-6.
  • Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, William Smith (lexicographer), ed., Little, Brown and Company, Boston (1849), vol. III, p. 1331 ("Joannes Zonaras").
  • Harper's Dictionary of Classical Literature and Antiquities, Harry Thurston Peck, ed. (Second Edition, 1897), p. 1684 ("Ioannes Zonaras").
  • Oxford Classical Dictionary, N. G. L. Hammond and H. H. Scullard, eds., Clarendon Press, Oxford (Second Edition, 1970), p. 1147 ("Johannes Zonaras").
  • Thomas Banchich and Eugene Lane, The History of Zonaras from Alexander Severus to the Death of Theodosius the Great, Routledge, 2009.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Wilkins, Harold T. (2008-11-01). Secret Cities of Old South America (në anglisht). Cosimo, Inc. fq. 425. ISBN 978-1-60520-321-8.
  2. ^ Fresco, Karen L. (2012). Wright, Charles D. (red.). Translating the Middle Ages (në anglisht). Oxford, New York: Routledge. fq. 150. ISBN 9781315549965. Marrë më 3 shtator 2017.
  3. ^ Bleckmann, Die Reichskrise des III. Jahrhunderts in der spätantiken und byzantinischen Geschichtsschreibung : Untersuchungen zu den nachdionischen Quellen der Chronik des Johannes Zonaras. Munich, 1992.
  4. ^ Banchich and Lane, Zonaras, 2009.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]