Jump to content

Josip Gjergja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Josip Gjergja (serbokroatisht: Josip Đerđa, Arbanasi, Zarë, 11 shkurt 1911 - Beograd, 18 shkurt 1990), është arbëresh nga Arbanasi i Zarës, politikan dhe diplomat kroat.

Ka qenë anëtarë i PKJ nga viti 1934, i burgosur nga viti 1935-1938. Pjesëmarrës i luftës antifashiste nga 1941. Pas Luftës së Dytë Botërore ambasador i JugosllavisëShqipëri, Egjipt, Libi dhe Birmani. Ndihmës i ministrit jugosllav për punë të jashtme nga viti 1959-1963, delegat dhe nënkryetarë i kuvendit federativ të RSFJ (1970-1972). Pasi ra në konflikt me udhëheqjen e LKK dhe politikën e Josip Broz Titos dha dorëheqje.