Këzllar-Aga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Këzllar-Aga

Këzllar-Aga (turqishtja osmane: قيزلر اغاسي, turqisht: kızlar ağası, fjalë për fjalë. '"aga i vajzave"'), zyrtarisht Agha i Shtëpisë së Lumturisë (turqisht osmane: دار السعاده اغاسي, turqisht: Darüssaade Ağası), ishte kreu i eunukëve që ruanin haremin perandoraksulltanëve osmanëKostandinopojë.

I themeluar në vitin 1574, posti i renditur ndër më të rëndësishmit në Perandorinë Osmane deri në fillim të shekullit të 19-të, veçanërisht pas administrimit të dy qyteteve të shenjtaMekës dhe Medinës dhe pas mbikëqyrjes së të gjitha fondacioneve bamirëse (vakëfëve) në Perandorinë e tij erdhi nën fushëveprim. Pasuria e grumbulluar në këtë mënyrë, afërsia me sulltanin dhe roli që zonjat e haremit luanin në intrigat e oborrit ("Sulltanati i Grave") nënkuptonin se banori i tij kishte ndikim të konsiderueshëm politik; disa aga kizlar ishin përgjegjës për rënien e vezirëve të mëdhenj dhe ardhjen në pushtet të sulltanëve. Menjëherë pas krijimit dhe deri në shfuqizimin e saj, afër fundit të Perandorisë Osmane, posti u pushtua nga skllevërit eunukë afrikanë të zinj, dhe për këtë arsye quhet edhe Kryeeunuku i Zi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Posti i kizar agait u krijua në mbretërimin e Murad III (r. 1574–1595) në vitin 1574, me Habeshi Mehmed Agën si banuesin e parë të tij. Deri atëherë, pallati osman ishte dominuar nga eunukët e bardhë, kryesisht të tërhequr nga popullsitë e krishtera të Ballkanit ose Kaukazit. Megjithatë, shekulli i 16-të pa një rritje të shpejtë të popullsisë së Pallatit Topkapı, duke përfshirë edhe eunukët, numri i të cilëve u rrit nga 40 nën Selim I (r. 1512–1520) në mbi një mijë nën Murad III. Ndërsa eunukët e zinj kishin shërbyer së bashku me eunukët e bardhë në pallat, deri në vitin 1592, për arsye që janë të paqarta, ishte vendosur si ndarja e roleve ashtu edhe epërsia e eunukëve të zinj mbi të bardhët: eunukët e bardhë ishin të kufizuar në mbikëqyrje. page të meshkujve (içoğlan), ndërsa eunukët e zinj morën mbikëqyrjen shumë më prestigjioze të apartamenteve private të sulltanit dhe të grave të pallatit (haremit). Rrjedhimisht, "kryeeunuku i zi" eklipsoi shpejt "kryeunukun e bardhë" ose kapi agën (kapı ağası, "agai i portës"), i cili deri atëherë kishte qenë kreu i personelit të pallatit dhe u ngrit për t'u bërë, sipas fjalëve. i orientalistit Clifford Edmund Bosworth, "në praktikë oficeri kryesor i të gjithë pallatit". Në kulmin e pushtetit të postit në shekujt e 17-të dhe të 18-të, kizlar agha ishte një vezir i rangut të parë dhe doli i treti në hierarkinë shtetërore, pas vetëm kryeministrit të Perandorisë, vezirit të madh, dhe autoriteti kryesor fetar, shejh ul-Islam.

Përgjegjësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fuqia e postit buronte jo vetëm nga afërsia me sulltanin, por edhe nga shoqërimi me nënat e sulltanëve, valide sulltanet e fuqishme, të cilat shpesh dominonin politikën (e ashtuquajtura periudha e "Sulltanatit të Grave"). Kizlar agha ishte gjithashtu de fakto ndërmjetësi i vetëm midis botës së mbyllur të haremit dhe lagjes së jashtme mashkullore të pallatit (selamlik), duke kontrolluar furnizimin e tij, si dhe mesazhet. Për më tepër, ai ishte i vetmi individ i lejuar të çonte komunikimet e vezirit të madh te sulltani dhe kishte një rol të njohur në ceremonitë publike. Ndër detyrat e tij në pallat ishte edhe mbikëqyrja e edukimit të princave perandorakë deri në moshën e pubertetit, kur u regjistruan në shkollën e pallatit.