Kaguya Ōtsutsuki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kaguya Ōtsutsuki (大筒木カグヤ, Ōtsutsuki Kaguya) është personazh figurativ në animen dhe mangën Naruto Shippuuden e krijuar nga Masashi Kishimoto. Ajo është nëna e Hagoromo dhe Hamura Ōtsutsuki. Gjatë epokë së luftës së pafundshme, Kaguya konsumoi një frut dhe u bë personi i parë që kishte çakra para se të bashkohet me pemën dhe të bëhet Dhjetë Bishti. Ajo deshi të bëhej e vetmja person me çakër dhe kështu shkoi kundër djemve të saj. Para se Hagoromo dhe Hamura të vulosën nënën e tyre, Kaguya krijoi Zetsun e Zi në mënyrë që ta ringjallë “nënën”. Zetsu i Zi manipuloi Indra Ōtsutsuki, djali i madh i Hagoromos, poashtu edhe pasardhësit e tij klani Uchiha dhe pasardhësit e vëllai të tij, Ashurës që ishin klani Senju, që një prej tyre ta zgjojë Rinneganin dhe ta thyej vulën. Madara Uchiha zgjoi Rinneganin dhe Zetsu filloi ta manipuloj ngjarjet e botës që ta ringjallë Kaguyën.[1]

Paraqitja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaguya kishte lëkurë të bardhë. Ajo kishte flokë jashtëzakonisht të gjata me ngjyrë të bardha (ngjyra hiri në anime). Kaguya kishte sytë e bardhë të qartë dhe vetullat e saj ishin shkurtuar shumë të shkurtër dhe të rrumbullakët - një simbol i fisnikërisë dhe ajo mbante një hije të kuqe të buzëve në buzët e saj. Në ballin e saj kishte një sy të tretë e quajtur Rinne Sharingan. Ajo mbante një hime-kimono me kollare të lartë që ka rrjedhur poshtë qendrës dhe skajet e fustanit dhe në anime, të zbukuruar me vija ari dhe vija të ndërlikuara. Kur ajo doli jashtë kontrollit, ajo u transformua në lepurë gjigante.

Fuqitë dhe aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hagoromo, duke qenë një figurë legjendare, vlerësoi fuqinë e nënës së tij si superiore ndaj të tjerëve, duke përfshirë edhe kombinimin e tij me vëllain e tij. Edhe në kulmin e fuqive të tyre, u deshën disa muaj që Hagoromo dhe Hamura ta mposhtnin atë. Kaguya ka demonstruar aftësi unike, të tilla si bashkimi me natyrën për të dhënë kontrollin e saj në mjediset e përmasave të saj, si akulli dhe bora, fluturimi dhe në anime, aftësia për të lexuar mendimet dhe ndjenjat e një personi.

Pas ngrënies së frutir të Pemës, Kaguya fitoi rezerva dhe fuqi të pashembullt në çakra, të vërejtur nga Naruto dhe Sasuke për të qenë më i madh se Madara si jinchūriki i Dhjetë Bishtit. Në anime, vetëm një lëshim i thjeshtë i çakrë të saj mund të krijonte valë të mëdha shokuese të aftë për të nënshtruar Hamuran. Si personi i parë që do të përdorë gjithmonë çakrën, ajo mund të thithë çdo teknikë që ajo has. Kur bën kontakt fizik me një armik, Kaguya është në gjendje të ndalë lëvizjet e tyre duke përthithur çakrën e tyre. Nëpërmjet lidhjes së saj me Pemën, ajo bëhet më e fortë duke fituar çakra nga viktimat e përkulur të Iluzionit të Përjetshëm.

Ajo gjithashtu mund të lëvizë shumë shpejt, siç tregohet kur ajo papritmas u shfaq para Sakura Harunos sa hap mbyllë sytë, dhe më vonë kur reagoi shpejt për të shmangur Chidori-n, mbështetur nga teleportimi i Sasukes, edhe pse ajo së pari duhej të ndryshonte përmasat. Duke pretenduar të jetë i pavdekshëm, Kaguya mund të rigjenerojë shpejt çdo anatomie të humbur, siç janë gjymtyrët e shkëputura. Ajo gjithashtu ruajti aftësinë për të formuar çakra edhe pse ajo u godit me nëntë variacione të ndryshme të Rasenshuriken dhe u arratis vetëm me dëmtime sipërfaqësore.

Ajo gjithashtu posedon Byakugan në të dy sytë e saj. Në lidhje me flokët e saj, Kaguya është në gjendje të shohë pikat vitale të një kundërshtari, duke i përshkruar me saktësi ato për t'i penguar plotësisht.

Ninjutsu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me zotërimin e saj absolut të çakrës, Kaguya mund të shfrytëzojë të gjitha pesë transformimet e natyrës së bashku me stilin e Yin-Yang. Ajo mund të përdorë flokët e saj shumë të gjatë si një armë e improvizuar për kapjen dhe hedhjen e armiqve në fushën e betejës. Kaguya gjithashtu mund të krijojë jetë për të shërbyer në emër të saj si vullnetin e saj. Ajo gjithashtu mund të përdorë Teknikën e Thirrjes.

Amenominaka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me syrin e tretë, Kaguya ka aftësi të ndryshoj botën rreth vetes dhe të gjithë rreth saj brenda një diapazoni të caktuar në një nga dimensionet e saj. Siç ndodh në çast, armiqtë mund të kapen plotësisht jashtë rojeve; disa e kanë gjetur veten të zhytur në një lumë të lavës, dhe mbështjellë brenda një bllok akulli. Pasi një person është dërguar në një dimension tjetër, çakrat e tyre nuk mund të ndihet nga bota normale përmes mjeteve tradicionale.[2]

Kakashi deklaroi se Kaguya mund të rishkruajë menjëherë të gjitha aspektet e dimensionit, një fenomen që ai krahasoi me teknikën e iluzionit. Dimensionet janë shumë larg nga njëri-tjetri, dhe kështu, kërkohet një sasi e madhe e çakrave për të hapur një portë që lidh ato. Edhe me rezervat e saj të pamjaftueshme të çakras, përdorimet e shumta të kësaj teknike morën një taksë mbi Kaguya, siç është vërejtur nga Zetsu i Zi.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kaguya dublohet nga Mami Koyama në japonisht, ndërsa në anglisht ajo dublohet nga Cissy Jones.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Emri dhe titulli i saj janë referenca për Princesha Kaguya, personazhi kryesor nga Përralla e Prestarit të Bambus (竹 取 物語, Taketori Monogatari), që thuhet se është një nga legjendat më të vjetra japoneze. Sipas legjendës, Princesha Kaguya vesh një hagoromo (羽衣, "mantel pendë") kur ajo kthehet në shtëpi në mbretërinë e saj. Emri Ōtsutsuki (大 筒 木) përafërsisht do të thotë "pemë e madhe e bambu" dhe rrjedh nga një pasazh i errët në vëllimin e dytë të Kojiki rreth gjenealogjive të perandorit Suinin, perandorit të njëmbëdhjetë të Japonisë, i cili thotë se kishte një bashkëshorte të quajtur Kaguyahime no Mikoto (迦 具 夜 比 売 命), vajza e një mbreti të quajtur Ōtsutsukitarine no Miko (大 筒 木 垂 根 王); tradita pohon se këta individë shërbyen si bazë për Princeshën Kaguya dhe prestar të vjetër bambu në përrallë të lartpërmendur.
    • Brirët e saj simbolizojnë veshët e lepujve, duke përfaqësuar lidhjen e saj me hënën duke evokuar lepurin e hënës; paraqitjet e kulturës popullore të Princeshës Kaguya dhe njerëzit e hënës shpesh përmbajnë karakteristika si veshët e lepujve për këtë arsye. Kjo gjithashtu përshtatet me atë që njihet si "Perëndeshë e Lepurit" (卯 の 女神, Usagi no Megami). Kjo është edhe më e çimentuar, me marrjen e saj si një formë lepuri, pasi u godit nga Sage Art: Tailed Beasts Rasenshuriken.
  • Aspektet e Kaguyës gjithashtu mbajnë ngjashmëri me Izanami-nuk-Mikoto, perëndeshë e të vdekurve në Shintō. Pasi Kaguya dëshiron paqe me marrjen e njerëzimit dhe pezullimin e tyre në lumturi është e ngjashme me konceptin e vdekjes që çon në jetën e përtejme, ndërsa Ushtria e saj e Bardhë Zetsu kujton Yomotsu-shikome, miqtë e Izanamit, Yomi.
  • Emri i teknikës Amenominaka vjen nga Amenominakanushi, një hyjni japoneze që thuhet se është qendra absolute e universit, si dhe Hitorigami i parë që erdhi në ekzistencë , dhe një nga pesë Kotoamatsukami.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Naruto Kapitulli 681
  2. ^ Naruto Kapitulli 680