Jump to content

Kali i Przewalski-t

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kali i Przewalski-t (Equus ferus przewalskii ose Equus przewalskii) i quajtur edhe takhi, kali i egër Mongol ose kali Dzungian, është një kal i rrallë dhe i rrezikuar me origjinë nga stepat e Azisë Qendrore. Pasi u zhduk në të egra, ajo u rikthye në habitatin e saj amtare që nga vitet 1990 në Mongoli në Parkun Kombëtar Khustain Nuruu, Rezervatin Natyror Takhin Tal dhe Khomiin Tal, si dhe disa zona të tjera në Azinë Qendrore dhe Evropën Lindore. Pozicioni i tij taksonomik është ende i debatuar, me disa taksonomistë që e trajtojnë kalin e Przewalski si një specie, E. przewalskii, të tjerë si nënspeciekalit të egër ( E. ferus przewalskii ) ose një varietet i egër i kalit të zbutur ( E. caballus ). Ajo është emëruar pas gjeografit dhe eksploruesit rus Nikołaj Przewalski.

Kalë Przewalski u konsideruar prej kohësh i vetëm i mbetur kalë të vërtetë të egra, në kontrast me amerikan Mustang ose australian brumby, të cilat janë në vend kuajt e egër zbritur nga zbutura kafshët. Përfundimet kundërthënëse nga analizat e kuajve të Przewalski të gjetura në lidhje me kulturën Botai më shumë se 5,000-vjeçare të Azisë Qendrore e kanë bërë këtë më pak të sigurt.

Kali i Przewalski-t u përshkrua zyrtarisht si një specie e re në 1881 nga Ivan Semyonovich Polyakov, megjithëse pozicioni taksonomik i kalit të Przewalski mbetet i diskutueshëm dhe nuk ekziston një konsensus nëse është një specie e plotë (si Equus przewalskii), një nënlloje e kalit të egër (si Equus ferus przewalskii, së bashku me dy nënllojet e tjera, kali i brendshëm E. f caballus (ndonjëherë konsiderohet si specia e vet), dhe tarpanja e zhdukur E. f ferus), apo edhe një nënpopullsi e kalit të brendshëm. Shoqëria Amerikane e Mamalogëve e konsideron kalin e Przewalksi dhe tarpan të dyja nënspeciet e Equus ferus, dhe e klasifikon kalin vendas si specien e vet Equus caballus.[1]

Kali i Przewalski-t është i ndërtuar në masë në krahasim me kuajt e zbutur, me këmbë më të shkurtra, megjithëse është shumë më i vogël dhe më i shkurtër se të afërmit e tij të zbutur. Lartësia tipike është rreth 12 krahët, dhe gjatësia është rreth 2.1 metra. Peshon rreth 300 kg . Pallto është përgjithësisht dun në ngjyrë me pangaré karakteristika, të ndryshme nga të errët ngjyrë kafe rreth mane, të zbehtë ngjyrë kafe nga krahët, dhe të verdhë-bardhë në bark, si dhe rreth surrat. Këmbët e kalit të Przewalski janë shpesh me vija të dobëta, gjithashtu tipike për shenjat primitive.[2] Mane qëndron e drejtë dhe nuk shtrihet aq përpara,[3] ndërsa bishti është rreth 90 centimetres (35.43 in) gjatë, me një stacion më të gjatë dhe flokë më të shkurtër se sa tek kuajt e zbutur. Thundrat e kalit të Przewalski janë më të gjata në pjesën e përparme dhe kanë brirë të dukshëm më të trashë se sa kuajt e egër, një përshtatje që përmirëson performancën e thundrave në terren.[4]

  1. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
  2. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)
  3. ^ "Przevalsky's Wild Horse", Nature, 30:391-392 (1884).
  4. ^ Patan-Zugaj, B., Hermann, C., & Budras, K.-D. (2013).