Kama (thikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kama.

Nje kamë eshte nje thike luftarake me maje shume te mprehte dhe zakonisht me nje ose dy buze te mprehta, e dizenjuar ose e afte per t'u perdorur si nje arme prerjeje ose shpimi.[1][2] Kamat jane perdorur pergjate historise njerezore ne dyluftime, dhe shume kultura kane perdorur kama ne kontekste ceremoniale dhe rituale. Forma e dallushme dhe perdorimi historik e kane bere ikonike dhe simbolike. Ne perdorimin modern, kama eshte nje arme e dizenjuar per dyluftime dhe vetembrojtje; per shkak te historise, ka lidhje me atentatet dhe vrasjet. Por thikat me dy buze luajne lloje te ndryshme rolesh ne kontekste te ndryshme shoqerore.

Një shumëllojshmëri e gjerë thikash shtytëse janë përshkruar si kamë, duke përfshirë thikat që kanë vetëm një teh të vetëm prerës, siç është kama evropiane rondel ose pesh-kabz afgane, ose, në disa raste, nuk ka fare teh prerëse, si p.sh. stileto e Rilindjes. Megjithatë, në njëqind vitet e fundit apo më shumë, në shumicën e konteksteve, një kamë ka disa karakteristika të përcaktuara, duke përfshirë një teh të shkurtër me një pikë të ngushtuar ashpër, një shtyllë qendrore ose më të plotë, dhe zakonisht dy tehe prerëse mprehin gjatësinë e plotë të tehut. ose pothuajse kështu.[3][4][5] Shumica e kamëve kanë gjithashtu një mbrojtëse të plotë për të parandaluar kalimin e dorës përpara në skajet e tehut të mprehur.[6][7][8]

Kamët janë kryesisht armë, kështu që legjislacioni i thikës në shumë vende kufizon prodhimin, shitjen, posedimin, transportin ose përdorimin e tyre.[9][10]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ State v. Martin, 633 S.W.2d 80 (Mo. 1982): This is the dictionary or popular-use definition of a dagger, which has been used to describe everything from an ice pick to a folding knife with pointed blade as a 'dagger'. The Missouri Supreme Court used the popular definition of 'dagger' found in Webster's New Universal Dictionary ("a short weapon with a sharp point used for stabbing") to rule that an ordinary pointed knife with four-to-five inch blade constitutes a 'dagger' under the Missouri criminal code.
  2. ^ California Penal Code 12020(a)(24):"dagger" means a knife or other instrument with or without a handguard that is capable of ready use as a stabbing weapon that may inflict great bodily injury or death. The State of California and other jurisdictions have seized upon the popular-use definition of a dagger to classify items ranging from a pointed kitchen knife to a tent stake as a 'dagger' under the law.
  3. ^ Emerson, Robert L., Legal Medicine and Toxicology, New York: D. Appleton & Co. (1909), p. 80
  4. ^ Cassidy, William L., The Complete Book Of Knife Fighting, ISBN 0-87364-029-2, ISBN 978-0-87364-029-9 (1997), pp. 9–18, 27–36
  5. ^ Draper, Frank W., A Text-book of Legal Medicine, Philadelphia: W.B. Saunders & Co. (1905), pp. 341–343
  6. ^ Cassidy, William L., The Complete Book Of Knife Fighting, ISBN 0-87364-029-2, ISBN 978-0-87364-029-9 (1997), pp. 9–18, 27–36
  7. ^ The New Werner Twentieth Century edition of the Encyclopædia Britannica, Volume 6, Akron, OH: The Werner Co. (1907), p. 669
  8. ^ Dagger Law & Legal Definition
  9. ^ State v. Martin, 633 S.W.2d 80 (Mo. 1982): This is the dictionary or popular-use definition of a dagger, which has been used to describe everything from an ice pick to a folding knife with pointed blade as a 'dagger'. The Missouri Supreme Court used the popular definition of 'dagger' found in Webster's New Universal Dictionary ("a short weapon with a sharp point used for stabbing") to rule that an ordinary pointed knife with four-to-five inch blade constitutes a 'dagger' under the Missouri criminal code.
  10. ^ California Penal Code 12020(a)(24):"dagger" means a knife or other instrument with or without a handguard that is capable of ready use as a stabbing weapon that may inflict great bodily injury or death. The State of California and other jurisdictions have seized upon the popular-use definition of a dagger to classify items ranging from a pointed kitchen knife to a tent stake as a 'dagger' under the law.