Jump to content

Kisha e Lindjes

Coordinates: 31°42′15.5″N 35°12′27.3″E / 31.704306°N 35.207583°E / 31.704306; 35.207583
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kisha e Lindjes
Fasada e Kishës së Lindjes (majtas) dhe manastirit armen (djathtas), 2012
Religion
AffiliationTë përbashkëta: Kisha Katolike Romake, Kisha Apostolike Armene dhe Kisha Ortodokse Greke, me rite të vogla ortodokse kopte, ortodokse etiopiane tewahedo dhe ortodokse siriake[1]
StatusiAktiv
Location
VendndodhjaBetlehem, Bregu Perëndimor
VendiPalestina
Koordinatat gjeografike31°42′15.5″N 35°12′27.3″E / 31.704306°N 35.207583°E / 31.704306; 35.207583
Architecture
LlojiBizantine (Kostandini i Madh dhe Justiniani I)
StiliRomane
Groundbreaking326
Përfunduarrr. 565
Official name: Vendlindja e Jezusit: Kisha e Lindjes së Krishtit dhe Rruga e Pelegrinazhit, Betlehem
TypeTrashëgimia kulturore
Criteriaiv, vi
Designated2012[2]
Reference no.1433
State PartyPalestinë
RajonAzinë Perëndimore
Website
custodia.org/en/sanctuaries/bethlehem

Kisha e Lindjes, ose Bazilika e Lindjes, është një bazilikë e vendosur në BetlehemShtetin e Palestinës, në Bregun Perëndimor. Shpella ka një rëndësi të spikatur fetare për krishterët e besimeve të ndryshme si vendlindja e Jezusit. Shpella është vendi më i vjetër i përdorur vazhdimisht si një vend adhurimi në krishterim, dhe bazilika është kisha më e vjetër e madhe në Tokën e Shenjtë.[3]

Kisha fillimisht u porosit nga Kostandini i Madh pak kohë pas vizitës së nënës së tij Helena në Jerusalem dhe Betlehem në 325–326, në vendin që tradicionalisht konsiderohej si vendlindja e Jezusit.[4][5] Ajo bazilikë origjinale ka të ngjarë të jetë ndërtuar midis viteve 330 dhe 333, duke u përmendur tashmë në vitin 333, dhe u kushtua më 31 maj 339.[4][5] Ajo ndoshta u shkatërrua nga zjarri gjatë revoltave samaritane të shekullit të gjashtë, ndoshta në vitin 529, dhe një bazilikë e re u ndërtua disa vite më vonë nga perandori bizantin Justiniani (s. 527–565), i cili shtoi një verandë ose narteks, dhe e zëvendësoi shenjtëroren tetëkëndore me një transept kryq të plotë me tre absida, por në masë të madhe ruajti karakterin origjinal të ndërtesës, me një atrium dhe një bazilikë të përbërë nga një nef me katër rreshta anësore.[4][5]

Kisha e Lindjes, ndonëse ka mbetur në thelb e pandryshuar që nga rindërtimi i Justinianit, ka parë riparime dhe shtesa të shumta, veçanërisht nga periudha e kryqtarëve, si dy kumbanë (tani të zhdukura), mozaikë muresh dhe piktura (të ruajtura pjesërisht).[6] Gjatë shekujve, kompleksi përreth është zgjeruar dhe sot mbulon afërsisht 12,000 metra katrorë, duke përfshirë tre manastire të ndryshme: një katolik romak, një armen apostolik dhe një ortodoks grek,[7] nga të cilat dy të parat përmbajnë kambanore të ndërtuara. gjatë epokës moderne.[6]

Ylli i argjendtë që shënon vendin ku lindi Krishti, i mbishkruar në latinisht, u vodh në tetor 1847 nga murgjit grekë që dëshironin ta hiqnin këtë send katolik.[4] Disa pohojnë se ky ishte një faktor kontribues në Luftën e Krimesë kundër Perandorisë Ruse.[8] Të tjerë pohojnë se lufta u ngrit nga situata më e gjerë evropiane.[9]

Që nga viti 2012, Kisha e Lindjes së Krishtit është një vend i Trashëgimisë Botërore dhe ishte i pari që u rendit nga UNESCO nën 'Palestinë'.[10][11]

Që nga viti 1852, të drejtat e tre komuniteteve fetare sundohen nga Status Quo.[12][1]

 1. ^ a b Cust, L. G. A. (1929). The Status Quo in the Holy Places (në anglisht). H.M.S.O. for the High Commissioner of the Government of Palestine. Arkivuar nga origjinali më 5 dhjetor 2020. Marrë më 5 korrik 2017.
 2. ^ "Unesco, Birthplace of Jesus: the Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem" (në anglisht). UNESCO World Heritage Centre. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2012. Marrë më 1 korrik 2012.
 3. ^ For a detailed introduction to the history of the site and its architectural, spatial, and figural mise-en-scène since Antiquity to the present cf. Bacci, Michele (2017), The Mystic Cave. A History of the Nativity Church in Bethlehem, Rome-Brno, Viella
 4. ^ a b c d Cohen, Raymond (2011). "Conflict and Neglect: Between Ruin and Preservation at the Church of the Nativity". përmbledhur nga Melanie Hall (red.). Towards world heritage: International origins of the preservation movement 1870–1930 (në anglisht). Routledge. fq. 91–108. ISBN 978-1-4094-0772-0.
 5. ^ a b c Madden, Andrew (2012). "A Revised Date for the Mosaic Pavements of the Church of the Nativity, Bethlehem". Ancient West & East (në anglisht). 11: 147–190. doi:10.2143/AWE.11.0.2175882. Arkivuar nga origjinali më 9 gusht 2021. Marrë më 23 qershor 2019.
 6. ^ a b Custodia terrae sanctae, Bethlehem Sanctuary: Crusader bell towers Arkivuar 31 maj 2015 tek Wayback Machine
 7. ^ Shomali, Qustandi. "Church of the Nativity: History & Structure" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 11 prill 2018. Marrë më 8 prill 2018. Today, the compound of the Nativity church covers an area of approximately 12,000 square meters and includes, besides the Basilica, the Latin convent in the north, the Greek convent in the south-east and the Armenian convent in the south-west. A bell-tower and sacristy were built adjoining the south-east corner of the Basilica.
 8. ^ LaMar C. Berrett (1996). Discovering the World of the Bible (në anglisht). Cedar Fort. fq. 188. ISBN 978-0-910523-52-3. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2020. Marrë më 2 shtator 2018.
 9. ^ Clive Ponting (2011). The Crimean War: The Truth Behind the Myth (në anglisht). Random House. fq. 2–3]. ISBN 978-1-4070-9311-6. Arkivuar nga origjinali më 29 korrik 2020. Marrë më 2 shtator 2018.
 10. ^ Lazaroff, Tovah (29 qershor 2012). "UNESCO: Nativity Church heritage site in 'Palestine'". The Jerusalem Post (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 29 qershor 2012. Marrë më 29 qershor 2012.
 11. ^ "Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem" (në anglisht). UNESCO. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2012. Marrë më 7 korrik 2019.
 12. ^ UN Conciliation Commission (1949). United Nations Conciliation Commission for Palestine Working Paper on the Holy Places (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2021. Marrë më 6 korrik 2017.