Jump to content

Klima subtropikale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat e botës me klimë subtropikale sipas klasifikimit të klimës Köppen

Klima subtropikale është një zonë gjeografike dhe klimatike e cila afërsisht shtrihet midis tropikëve në gjerësi 23.5 ° (Tropiku i kancerit dhe Tropiku i bricjapit) dhe zona të buta (që zakonisht i referohen gjerësive 35-66.5 °) në veri dhe jug të Ekuatorit.

Tropikët janë përcaktuar historikisht si zona klimatike që shtrihen midis Tropikut të kancerit dhe Tropikut të bricjapit, në gjerësinë gjeografike 23,45 ° në veri dhe në jug, përkatësisht. [1] Sipas Shoqatës Meteorologjike Amerikane, skaji i subtropikaleve është i vendosur në gjerësi afërsisht 35 ° në veri dhe në jug, përkatësisht. [2] [3] [4] [5]

Klimat subtropikale shpesh karakterizohen nga vera të nxehta dhe dimra të butë me acar të rrallë. Shumica e klimave subtropikale bien në dy lloje themelore klimash: subtropikale me lagështi, ku reshjet shpesh përqendrohen në muajt më të ngrohtë (p.sh. Kina e Jugut dhe Koni Jugor verilindor), dhe klima e thatë e verës ose mesdhetare, ku reshjet sezonale janë të përqendruara në muajt më të freskët (p.sh. Pellgu Mesdhetar dhe bregu perëndimor i Shteteve të Bashkuara kontinentale).

Klimat subtropikale mund të ndodhin në lartësi të mëdha brenda tropikëve, si në skajin jugor të Rrafshnalta meksikane dhe në malësitë vietnameze . Gjashtë klasifikime klimatike përdorin termin për të ndihmuar në përcaktimin e regjimeve të ndryshme të temperaturës dhe reshjeve për planetin Tokë .

Një pjesë e madhe e shkretëtirave të botës ndodhen brenda zonës së klimës subtropikale, për shkak të zhvillimit të kreshtës subtropikale. Zonat në kufi me oqeanet e ngrohtë (zakonisht në anët juglindore të kontinenteve) janë të prira për reshje të mëdha lokale nga ciklonet tropikale, të cilat mund të kontribuojnë në një përqindje të konsiderueshme të reshjeve vjetore. Zonat në kufi me oqeanet e ftohtë (zakonisht në anët jugperëndimore të kontinenteve) janë të prira për mjegull, lagështi dhe verë të thatë. Bimë të tilla si palmat, agrumet, mango, fëstëku, lyche, dhe avokado rriten në zonën subtropikale.

  1. ^ I. G. Sitnikov. "1" (PDF). Principal Weather Systems in Subtropical and Tropical Zones (në anglisht). Vëll. 1. Encyclopedia of Life Support Systems.
  2. ^ Glossary of Meteorology (25 prill 2012). "Subtropics" (në anglisht). American Meteorological Society. Marrë më 24 mars 2013.
  3. ^ Die Klimaklassifikation nach E. Neef – klimadiagramme.de
  4. ^ Wilhelm Lauer & Peter Frankenberg climate classification
  5. ^ Die Klimatypen der Erde – Pädagogische Hochschule in Heidelberg