Komedia e zezë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një varrezë me një shenjë "Fundi i vdekur", duke krijuar një lojë zbavitëse me fjalët.

Komedia e zezë, e njohur edhe si komedi e errët, humor morbid, është një stil komedie që e bën të lehtë temën që përgjithësisht konsiderohet tabu, veçanërisht temat që zakonisht konsiderohen serioze ose të dhimbshme për t'u diskutuar. Shkrimtarët dhe humoristët shpesh e përdorin atë si një mjet për të eksploruar çështje vulgare duke provokuar shqetësim, mendim serioz dhe argëtim për audiencën e tyre. Kështu, në letërsinë artistike, për shembull, termi komedi e zezë mund t'i referohet gjithashtu një zhanri në të cilin humori i errët është një komponent thelbësor. Temat e njohura të zhanrit përfshijnë vdekjen, krimin, varfërinë, vetëvrasjen, luftën, dhunën, terrorizmin, diskriminimin, sëmundjen, racizmin, seksizmin dhe seksualitetin njerëzor.

Komedia e zezë ndryshon nga komedia blu, e cila fokusohet më shumë në tema të papërpunuara si lakuriqësia, seksi dhe lëngjet e trupit - dhe nga turpësia e drejtpërdrejtë. Ndërsa termi komedi e zezë është një term relativisht i gjerë që mbulon humorin në lidhje me shumë tema serioze, humori i trekëmbëshit tenton të përdoret më konkretisht në lidhje me vdekjen, ose situatat që të kujtojnë vdekjen. Humori i zi herë pas here mund të lidhet me zhanrin grotesk. Kritika letrare e ka lidhur komedinë e zezë dhe humorin e zi me autorë qysh në grekët e lashtë me Aristofanin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]