Kontaminimi i tokës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gërmime që tregojnë ndotje të tokës në një fabrikë fishekzjarresh të shpërdoruar në Angli.

Ndotja e tokës ose kontaminimi i tokës si pjesë e degradimit të tokës është shkaktuar nga prania e kimikateve (të bëra nga njeriu) ose ndryshime të tjera në mjedisin natyror të tokës. Zakonisht shkaktohet nga aktiviteti industrial, kimikatet bujqësore ose asgjësimi jo i duhur i mbeturinave. Kimikatet më të zakonshme janë hidrokarburet e naftës, hidrokarburet aromatike polinukleare (të tilla si naftaleni dhe benzo (a) pirrene ), tretësit, pesticidet, plumbi dhe metale të tjera të rënda. Ndotja është e lidhur me shkallën e industrializimit dhe intensitetit të substancës kimike. Shqetësimi për ndotjen e tokës buron kryesisht nga rreziqet shëndetësore, nga kontakti i drejtpërdrejtë me tokën e ndotur, avujt nga ndotësit ose nga ndotja sekondare e furnizimit me ujë brenda dhe në themel të tokës. [1] [2] evidentimi hartografik i vendeve të ndotura të tokës dhe pastrimet që rezultojnë janë detyra që kërkojnë kohë dhe të shtrenjta, që kërkojnë sasi të gjerë të gjeologjisë, hidrologjisë, kimisë, aftësive të modelimit të kompjuterave, dhe GIS në ndotjen e mjedisit, si dhe një vlerësim të historisë së kimisë industriale. [3]

Amerikën e Veriut dhe Evropën Perëndimore dihet masa e tokës së ndotur, me shumë prej vendeve në këto zona që kanë një kornizë ligjore për të identifikuar dhe trajtuar këtë problem mjedisor. Vendet në zhvillim kanë tendencë që të kenë rregulla më pak të rrepta, pavarësisht se disa prej tyre kanë pësuar një industrializim të rëndësishëm.

Lloji i trajtuar i ujërave të zeza, i njohur në industri si biosolids, është bërë i diskutueshëm si një " pleh ". Pasi që është nënprodukt i trajtimit të ujërave të zeza, në përgjithësi përmban më shumë ndotës siç janë organizmat, pesticidet dhe metale të rënda sesa toka tjetër. [4] [5] [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LIGJI PËR TOKËN BUJQËSORE Në amëzën assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine
  2. ^ Risk Assessment Guidance for Superfund, Human Health Evaluation Manual, Office of Emergency and Remedial Response, United States Environmental Protection Agency, Washington D.C. 20450
  3. ^ George, Rebecca. "Treatment Methods for Contaminated Soils – Translating Science into Practice" (PDF). International Journal of Education and Applied Research (në anglisht). Marrë më 19 shkurt 2016.
  4. ^ Olawoyin, Richard; Oyewole, Samuel A.; Grayson, Robert L. (2012). "Potential risk effect from elevated levels of soil heavy metals on human health in the Niger delta". Ecotoxicology and Environmental Safety (në anglisht). 85: 120–130. doi:10.1016/j.ecoenv.2012.08.004. PMID 22921257.
  5. ^ S.K. Gupta, C.T. Kincaid, P.R. Mayer, C.A. Newbill and C.R. Cole, "A multidimensional finite element code for the analysis of coupled fluid, energy and solute transport", Battelle Memorial Institute Pacific Northwest Laboratory PNL-2939, EPA contract 68-03-3116 (1982)
  6. ^ Agarwal, A.; Liu, Y. (2015). "Remediation technologies for oil-contaminated sediments". Marine Pollution Bulletin (në anglisht). 101 (2): 483–490. doi:10.1016/j.marpolbul.2015.09.010. PMID 26414316.