Jump to content

Korduni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zonat kryesore të Kordunit ndodhen në Qarkun Karlovac

Korduni është një pjesë e Kroacisë qendrore nga fundi i vargmalit malor të Petrova Gorës (Mali i Pjetrit), i cili shtrihet përgjatë lumenjve Korana dhe Slunjçica, dhe përbën pjesë të rajonit kufitar me Bosnje dhe Hercegovinën . Brenda Kroacisë, Korduni kufizohet nga rajoni i Likës në jug dhe nga Banovina ose Banija në lindje.

Pjesa më e madhe e Kordunit me qendër Slunjin i përket Qarkut të Karllovacit (Slunj, Cetingrad, Krnjak, Rakovica dhe Vojnić). Vrginmost i përket qarkut Sisak-Moslavina.

Në kohët e mëparshme, ky rajon i përkiste kufirit ushtarak të Habsburgëve drejt Perandorisë Osmane. Pas Luftës Kroate për Pavarësi, një sërë qytetesh dhe komunash në rajon u përcaktuan Zona të Shqetësimit të Veçantë Shtetëror .

Zona ka burime të pasura drusore. Sot situata ekonomike po përmirësohet dalëngadalë, por ka ende një tendencë të madhe emigrimi nga rajoni drejt qyteteve më të mëdha. Një fenomen tipik i këtij rajoni është përbërja poroze e tokës karstike (e përbërë nga gëlqerorë), e cila krijon lugina (dolina) të shumta në formë krateri (gropa, dolina kroate).