Jump to content

L'Anse aux Meadows

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

L'Anse aux Meadows është një vend arkeologjik, i gërmuar për herë të parë në vitet 1960, i një vendbanimi norvegjez që daton afërsisht 1000 vjet më parë. Vendndodhja ndodhet në skajin më verior të ishullit të Newfoundland në provincën kanadezeNewfoundland dhe Labrador pranë Shën Anthony .

Me vlerësime të datimit të karbonit midis 990 – 1050 CE, analiza e unazave të pemëve që daton në vitin 1021 dhe një datë mesatare karboni prej 1014 në përgjithësi, L'Anse aux Meadows është i vetmi vend i padiskutueshëm i Kontakti transoqeanik parakolumbian i evropianëve me kontinentin amerikan jashtë Grenlandës . Është e dukshme si dëshmi e pranisë norvegjeze në Amerikën e Veriut dhe për lidhjen e saj të mundshme me Leif Erikson siç përmendet në Sagën e Grenlandezëve dhe Sagën e Erik të Kuqit, të cilat u shkruan në shekullin e 13-të. Dëshmitë arkeologjike të gjetura në vend tregojnë se L'Anse aux Meadows mund të ketë shërbyer si një kamp bazë për eksplorimin norvegjez të Amerikës së Veriut, duke përfshirë rajonet në jug.

Me një sipërfaqe 7,991 hectares (30.85 sq mi) tokës dhe detit, zona përmban mbetjet e tetë ndërtesave të ndërtuara me petë mbi një kornizë druri. Më shumë se 800 objekte norvegjeze janë zbuluar në vend. Janë identifikuar dëshmi të prodhimit të hekurit dhe artefakte prej bronzi, kockash dhe guri. Vendi u caktua një Vend Historik Kombëtar i Kanadasë në 1968 dhe një Vend i Trashëgimisë Botërore nga UNESCO në 1978. Parks Canada menaxhon sitin siç përshkruhet sipas Aktit të Agjencisë së Parkut të Kanadasë (1998) dhe Aktit të Parqeve Kombëtare të Kanadasë (2000).