Laguna e Kunës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Lagunat e Kunes - E quajtur ndryshe “Perlë e natyrës shqiptare” me sipërfaqe 3 km² ndodhen në jug të Shëngjinit, në bregun e djathtë të deltësë së DrinitLezhëz. Në përbërje të tyre hyjnë mjedise detare, lagunore, ligatinore (laguna, këneta dhe moçale), pyje, shkurre dhe livadhe, që ndërthuren hijshëm midis tyre. Thellësia arin deri në 0,75 m. Rrethohet nga ligatina dhe ndahet nga deti nëpërmjet një kordoni të ngushtë rëre, që shërben edhe si plazh për turistët. Komunikon me detin nërmjet kanaleve natyrorë, në të cilin, për shkak të baticës dhe zbaticës, uji ndryshon drejtim çdo 6 orë. Dallohen për larmi të madhe të botës së gjallë : 227 specie bimësh, 17 lloje molusqesh, 10 lloje amfibësh, 24 lloje zvarranikësh, disa lloje peshqish si qefull, levrek, koca, ngjala. Veçanërisht e pasur është bota e shpendëve (196 lloje migratore dhe të përhershëm), e cilësuar si “ornitologjia e Mesdheut”, 23 specie gjitarësh : lepur, dhelpër, ujk, dera të egër, etj.