Jump to content

Lemniskata e Bernulit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një lemniskatë e Bernulit dhe dy vatrat e tij dhe
Lemniskata e Bernulit është kurba e pedalit të një hiperbole drejtkëndore
Spiralet sinusoidale në koordinata polare dhe të njëvlershmet në koordinata drejtkëndore

gjeometri, lemniskata e Bernulit është një kurbë e rrafshët e përcaktuar nga dy pika të dhëna F1 dhe F2, të njohura si vatra, në largësi 2c nga njëra tjetra si vendndodhja e pikave P të tilla që PF1·PF2 = c2 . Kurba ka një formë të ngjashme me numrin 8 dhe me simbolin . Emri i saj vjen nga lemniscatus, që latinisht do të thotë "të zbukuruar me shirita të varur". Është një rast i veçantë i ovalit Cassini dhe është një kurbë racionale algjebrike e shkallës 4.

Kjp lemniskatë u përshkrua për herë të parë në 1694 nga Jakob Bernoulli si një modifikim i një elipsi, i cili është vendndodhja e pikave për të cilat shuma e largësive në secilën prej dy pikave vatrore fikse është një konstante . Një ovale Cassini, përkundrazi, është vendndodhja e pikave për të cilat prodhimi i këtyre largësive është konstant. Në rastin kur kurba kalon përmes pikës në mes të vatrave, ovali është një lemniskatë e Bernulit.

Ekuacionet mund të shprehen në terma të largësisë vatrore c ose gjysmës së gjerësisë a të një lemniskate. Këta parametra lidhen si .

 • Ekuacioni i saj kartezian është (deri në përkthim dhe rrotullim):
 • Si një ekuacion parametrik :
 • Një parametrizim racional: [1]
 • koordinata polare :
 • Ekuacioni i saj në planin kompleks është:
 • Në koordinatat bipolare me dy qendra :
 • Në koordinatat racionale polare :

Gjatësia e harkut dhe funksionet eliptike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Sinusi dhe kosinusi i leminiskatës lidhin gjatësinë e harkut të një harku të leminiskatës me largësinë e një pike fundore nga origjina.

Përcaktimi i gjatësisë së harkut të harqeve të leminiskatës çon në integrale eliptike, siç u zbulua në shekullin e XVIII. Rreth vitit 1800, funksionet eliptike që përmbysin ato integrale u studiuan nga CF Gauss (kryesisht i pabotuar në atë kohë, por aludime në shënimet e tij Disquisitiones Arithmeticae ).

Përdorimi i integralit eliptik

formula e gjatësisë së harkut L mund të jepet si

ku është funksioni gama dhe është mesatarja aritmetike-gjeometrike .

Duke pasur parasysh dy pika të dallueshme dhe , le të jetë mesi i . Pastaj leminiskata e diametrit mund të përkufizohet edhe si bashkësia e pikave , , , së bashku me vendndodhjen e pikave sikurse është një kënd i drejtë (krh. Teorema e Talesit dhe e anasjellta e saj). [2]

lidhja ndërmjet këndeve në leminiskatën e Bernulit
Përmbysja e hiperbolës jep një leminiskatë
 • Lemniskata është simetrike me vijën që lidh vatrat e saj F1 dhe F2 dhe gjithashtu me përgjysmuesin pingul të segmentit të drejtëzës F1F2.
 • Lemniskata është simetrike me pikën e mesit të segmentit të drejtëzës F1F2.
 • Zona e mbyllur nga lemniskata është a2 = 2c2.
 • Lemniskata është e anasjellta rrethore e një hiperbole dhe anasjelltas.
 • Dy tangjentet në pikën e mesit O janë pingul dhe secila prej tyre formon një kënd prej me linjën që lidh F1 dhe F2 .
 • Kurbatura në është . Kurbatura maksimale që arrihet në është .
 1. ^ Lemmermeyer. "Parametrizing Algebraic Curves". {{cite arXiv}}: Kërkohet |arxiv= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Eymard, Pierre; Lafon, Jean-Pierre (2004). The Number Pi. American Mathematical Society. ISBN 0-8218-3246-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) p. 200