Lista e formacioneve paraushtarake serbe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kjo është një listë e njësive dhe formacioneve paramilitare serbe gjatë historisë. Ai përfshin milicitë vullnetare serbe besnike ndaj Monarkisë Habsburge para pavarësisë serbe, dhe organizatat besnike ndaj Serbisë që atëherë. Vini re se shumë nga organizatat ose filluan ose përfunduan të palosur në organizata zyrtare ushtarake. Këto janë të dallueshme nga institucionet me status formal dhe një strukturë të drejtpërdrejtë udhëheqëse nën një shtet-komb, si shembuj janë Divizioni i Parë Serb i epokës së Luftës së Parë Botërore dhe Ushtria moderne serbe e pas vitit 2006, të cilat nuk bëjnë pjesë në këtë listë.

Organizatat e krijuara para Luftës së Parë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luftërat Ballkanike dhe Lufta e Parë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta e Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Luftërat Jugosllave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars (p. 169)
  2. ^ The policy of ethnic cleansing (Final report of the United Nations Commission of Experts) Arkivuar 2012-05-04 tek Wayback Machine